Η Bentley διακόπτει την παραγωγή του 12κύλινδρου κινητήρα της με τους 750 ίππους

Θα μπορούσαμε να λέγαμε «Τίτλοι τέλους» για τον κινητήρα W12, που είναι η ισχυρότερη έκδοση που κατασκευάστηκε ποτέ στην ιστορία της Bentley. Η ισχύς για την sold-out Bentley Batur πιστοποιήθηκε στους 750 PS με 1000 Nm ροπής. Η απόφαση της διακοπής της παραγωγής του 12κύλινδρου βενζινοκινητήρα, σίγουρα δεν άρεσε σε πολλούς. Ωστόσο είναι μια στρατηγική απόφαση της Bentley που στοχεύει να γίνει ηγέτης στη βιώσιμη πολυτελή κινητικότητα.

Η διακοπή της κατασκευής του θηριώδους κινητήρα θα γίνει τον Απρίλιο του 2024. Τα τελευταία 20 χρόνια έως και τον Απρίλιο της επόμενης χρονιάς στο Dream Factory της εταιρείας στο Crewe της Αγγλίας θα έχουν κατασκευαστεί περισσότερες από 100.000 μονάδες του εμβληματικού W12.

H Bentley θα κινηθεί προς ένα βιώσιμο μέλλον μέσω της στρατηγικής Beyond100, η οποία προβλέπει την πλήρη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση όλης της γκάμας μέχρι τις αρχές της επόμενης δεκαετίας. Πρέπει και αυτή η εταιρία με τα χειροποίητα μοντέλα να ακολουθήσει τις εντολές της ΕΕ με στόχο τη μείωση των μέσων εκπομπών CO2 του στόλου της στα 0 g/km.

Αυτό το ταξίδι για μηδενικούς ρύπους ξεκίνησε με την παρουσίαση των Bentayga και Flying Spur Hybrid, των οποίων η ζήτηση ξεπέρασε τις προσδοκίες της εταιρείας. Όταν θα σταματήσει η παραγωγή του W12, ολόκληρη η γκάμα μοντέλων της Bentley θα είναι διαθέσιμη με την δυνατότητα επιλογής ενός υβριδικού συστήματος μετάδοσης κίνησης. Ο κινητήρας που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Continental GT θα περάσει στην ιστορία μετά από 20 χρόνια πολύτιμων υπηρεσιών.

Ο ηχηρός επίλογος του W12 θα γραφτεί του χρόνου τον Απρίλιο. Σε 13 μήνες από σήμερα. Είναι η ισχυρότερη έκδοση που αποδίδει ο συγκεκριμένος κινητήρας είναι 750 PS και 1.000 Nm ροπής. Η εντυπωσιακή τιμή ροπής έχει το τυπικό για Bentley ευρύ φάσμα σταθερά υψηλής απόδοσης που εκτείνεται από τις 1.750 rpm έως τις 5.000 rpm, με την ισχύ να κορυφώνεται στις 5.500 rpm.

Κάθε κινητήρας W12 κατασκευάζεται χειροποίητα μέσα σε 6,5 ώρες από μια ομάδα εξειδικευμένων τεχνικών. Μετά την ολοκλήρωση του υποβάλλεται σε ένα εξαιρετικά προηγμένο πρόγραμμα δοκιμών, που διαρκεί περισσότερο από μια ώρα και διεξάγεται σε τρία εξειδικευμένα διαγνωστικά μηχανήματα. Κάθε εβδομάδα, ένας κινητήρας υποβάλλεται σε έναν εκτεταμένο κύκλο δοκιμών και στη συνέχεια αποσυναρμολογείται πλήρως για επιθεώρηση.

Τα turbo έχουν επανασχεδιασμένη φτερωτή καθώς και μεγαλύτερη κατά 33% εισαγωγή αέρα. Στην μέγιστη ισχύ, ο νέος κινητήρας ρουφά περισσότερο από έναν τόνο αέρα (1.050 kg) την ώρα. Το αναβαθμισμένο σύστημα ψύξης απομακρύνει 35% περισσότερη θερμότητα από τον συμπιεσμένο αέρα που φθάνει στην εισαγωγή του κινητήρα. Με αυτό τον τρόπο ο αέρας στην εισαγωγή αποκτά μεγαλύτερη πυκνότητα συμβάλλοντας στην αύξηση της ισχύος.

Οι μηχανολογικές βελτιώσεις συνοδεύονται και από μια εκτεταμένη αναβάθμιση του λογισμικού του κινητήρα προκειμένου να απελευθερωθεί η πρόσθετη διαθέσιμη ροπή. Αντίστοιχη αναβάθμιση έχει γίνει και στο λογισμικό του συστήματος μετάδοσης για κατάλληλη υποστήριξη της αυξημένης απόδοσης και βελτίωση της οδηγικής εμπειρίας.

Στα 20 τελευταία έτη η μονάδα παραγωγής των κινητήρων W12 θα έχει παραδώσει πάνω από 105.000 κινητήρες .Μετά από μια σειρά εξαντλητικών δοκιμών αντοχής, ο αναβαθμισμένος κινητήρας έχει αποδειχθεί τόσο αξιόπιστος όσο κάθε κινητήρας της εταιρείας και είναι έτοιμος να εξοπλίσει την πιο ισχυρή Bentley που φτιάχτηκε ποτέ. Παρόλο που όλες οι Batur έχουν πωληθεί ένας περιορισμένος αριθμός της έκδοσης με 659 PS του W12 μπορεί να παραγγελθεί στις εκδόσεις Speed των Continental GT, Bentayga και Flying Spur καθώς και στις Continental GT Mulliner και Flying Spur Mulliner.

Στόχος της Bentley είναι να εκπαιδεύσει και να επανατοποθετήσει και τους 30 εξειδικευμένους τεχνικούς που συναρμολογούν χειροποίητα και δοκιμάζουν κάθε κινητήρα W12. Εν τω μεταξύ, οι εγκαταστάσεις παραγωγής κινητήρων W12 θα χρησιμοποιηθούν για την επέκταση της γραμμής παραγωγής άλλων κινητήρων της Bentley που χρησιμοποιούνται στα plug-in υβριδικά μοντέλα.

Από την πρεμιέρα του 6.0 twin-turbo W12 το 2003, η ομάδα μηχανικών στο Crewe βελτιώνει συνεχώς τις επιδόσεις του κινητήρα όσον αφορά την ισχύ, τη ροπή, τις εκπομπές ρύπων και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά λειτουργίας. Στη διάρκεια των 20 ετών παρουσίας του W12, η ισχύς έχει αυξηθεί κατά 37% και η ροπή κατά 54%, ενώ οι εκπομπές ρύπων έχουν μειωθεί κατά 25%. Αρχικά αυτό επιτεύχθηκε χάρη στην εξέλιξη και βελτιστοποίηση των συστημάτων ελέγχου, σε σχεδιαστικές βελτιώσεις των κυκλωμάτων ψύξης και λίπανσης, καθώς και στην αναβάθμιση των τεχνολογιών ψεκασμού, υπερσυμπίεσης και καύσης. Ο W12 επανασχεδιάστηκε πλήρως το 2015, για το λανσάρισμα της Bentayga, και αυτή η έκδοση του κινητήρα παραμένει στην παραγωγή έως σήμερα – με σύστημα απενεργοποίησης κυλίνδρων, άμεσο ψεκασμό και twin – scroll υπερτροφοδότες.

Ο θρυλικός 6.0 twin-turbo W12 της Bentley δημιουργήθηκε το 2002 και μέσα από μια διαδικασία συνεχούς εξέλιξης συνεχίζει να χρησιμοποιείται έως σήμερα. Η μοναδική διαμόρφωση W επιτρέπει στον κινητήρα να είναι 24% πιο κοντός από έναν αντίστοιχο V12, προς όφελος της χωροταξικής διαμόρφωσης καθώς επιτρέπει την μεγιστοποίηση του χώρου της καμπίνας.

Η τελευταία γενιά του W12 παρουσιάστηκε στη Bentayga το 2015. Η ριζική αναβάθμιση του κινητήρα περιλάμβανε μεταξύ άλλων ενισχυμένο κατά 30% στροφαλοθάλαμο καθώς και ειδική επίστρωση στις επιφάνειες των κυλίνδρων για μείωση των τριβών και βελτίωση της αντοχής στη διάβρωση. Βελτιώσεις έγιναν και στο σύστημα ψύξης του κινητήρα ο οποίος διαθέτει τρία ξεχωριστά κυκλώματα ψύξης. Το πρώτο έχει σχεδιαστεί για να φέρνει τις κυλινδροκεφαλές στη βέλτιστη θερμοκρασία λειτουργίας όσο το δυνατόν ταχύτερα για βέλτιστη απόδοση και χαμηλές εκπομπές ρύπων. Το δεύτερο ψύχει το μπλοκ του κινητήρα και το σύστημα λίπανσης, ενώ το τρίτο χειρίζεται το θερμικό φορτίο στους υπερτροφοδότες. Κάθε κύκλωμα διαθέτει δική του αντλία νερού, επιτρέποντας βέλτιστο εξατομικευμένο έλεγχο.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Bentley, Adrian Hallmark, δήλωσε:

«Το ταξίδι που έχουμε ξεκινήσει προς τη βιώσιμη πολυτελή κινητικότητα συνεπάγεται αλλαγές σε κάθε τομέα της Bentley Motors. Όταν λανσάραμε για πρώτη φορά τον W12 το 2003, ξέραμε ότι είχαμε έναν κινητήρα που θα έδινε μια ισχυρή ώθηση τόσο στα αυτοκίνητά μας όσο και στην ίδια την εταιρεία. Μετά από 20 χρόνια και περισσότερες από 100.000 μονάδες, ήρθε η ώρα να αποσύρουμε τον εμβληματικό W12 καθώς βαδίζουμε προς την ηλεκτροκίνηση – χαρίζοντας του όμως τον καλύτερο δυνατό αποχαιρετισμό, με την πιο ισχυρή έκδοση που είχε ποτέ».

Ο Adrian Hallmark συνέχισε:

«Ο τιτάνας των 750 PS που δημιούργησε η Mulliner για την Batur σηματοδοτεί το τέλος ενός ταξιδιού συνεχούς εξέλιξης για το οποίο οι συνάδελφοί μας, μηχανικοί και τεχνικοί παραγωγής, θα πρέπει να είναι εξαιρετικά περήφανοι. Όταν ολοκληρωθεί η παραγωγή τον Απρίλιο του επόμενου έτους, στοχεύουμε να επανεκπαιδεύσουμε και να αξιοποιήσουμε σε νέες θέσεις όλους τους εξειδικευμένους τεχνικούς που εξακολουθούν να κατασκευάζουν χειροποίητα κάθε κινητήρα».

Η Bentley διακόπτει την παραγωγή του 12κύλινδρου κινητήρα της με τους 750 ίππους gr.

now24.gr-auto

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: