Βαλερί Ζαλούζνι: Ο στρατηγός της ουκρανικής αντεπίθεσης έγινε εξώφυλλο στο TIME

Θα ήταν εύκολο να υποτιμήσει κανείς τον Βαλέρι Ζαλούζνι. Όταν δεν φοράει στολή, ο στρατηγός προτιμάει μακό μπλουζάκια και βερμούδες που ταιριάζουν με το χαλαρό χιούμορ του. 

Με αυτές τις αναφορές ξεκινάει το μακροσκελές — αφιέρωμα του περιοδικού TIME στον άνθρωπο που έμελλε να γίνει ο στρατηγός της αντεπίθεσης της Ουκρανίας έναντι στη ρωσική εισβολή. Ο λόγος για τον Βαλερί Ζαλούζνι, τον αρχηγό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ο οποίος φιλοξενείται στο εξώφυλλο του τεύχους που κυκλοφορεί στις 10 Οκτωβρίου.

Όταν ο Ζαλούζνι άκουσε για πρώτη φορά από βοηθούς του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στα τέλη Ιουλίου 2021 ότι θα ήταν εκείνος που θα ηγείτο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, περιέγραψε στο Time ότι η αντίδρασή του περικλειόταν σε δύο λέξεις. «Τι εννοείς;».
Ο 50χρονος στρατιωτικός ένιωσε σαν να δέχθηκε γροθιές «όχι μόνο κάτω από τη ζώνη, αλλά κατευθείαν σε νοκ-άουτ». Στο κάτω – κάτω ούτε Τζορτζ Πάτον ούτε Ντάγκλας ΜακΆρθουρ ήταν. Όπως, γράφει το άρθρο του TIME, ;όταν γραφτεί η ιστορία του πολέμου στην Ουκρανία δεν αποκλείεται ο Ζαλούζνι να φιλξενηθεί σε αυτή με έναν εξέχοντα ρόλο.

Πρόκειται για έναν από τους υψηλόβαθμους αξιωματικούς της Ουκρανίας που ξόδεψαν και προκειμένου να μεταμορφώσουν τον ουκρανικό στρατό από ένα αδέξιο σοβιετικό μοντέλο σε μια σύγχρονη μαχητική μηχανή. «Ψημένος» από την πολυετή μάχη με τη Ρωσία στο ανατολικό μέτωπο, ο Ζαλούζνι ανήκε σε μια νέα γενιά Ουκρανών ηγετών που έμαθαν να είναι ευέλικτοι και να αναθέτουν αποφάσεις επί του πεδίου.

Η επίμονη προετοιμασία του ενόψει της εισβολής και οι έξυπνες τακτικές που χρησιμοποίησε στο πεδίο της μάχης, κατά τις πρώτες φάσεις του πολέμου, βοήθησαν το ουκρανικό έθνος να αποκρούσει την ρωσική επίθεση.

«Ο Ζαλούζνι αναδείχθηκε ως εκείνο το στρατιωτικό μυαλό που χρειαζόταν η χώρα του», έγραφε ο Αμερικανός στρατηγός Μαρκ Μίλι για το TIME τον περασμένο Μάιο, περιγράφοντας τον Ουκρανό ομόλογό του. «Η ηγεσία του έδωσε τη δυνατότητα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να προσαρμοστούν γρήγορα με πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης κατά των Ρώσων», συμπλήρωνε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ωστόσο τώρα βλέπουμε ότι υπάρχει μία σαφής στροφή  προς όφελος της Ουκρανίας. Στα μεγαλύτερα κέρδη του Κιέβου από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο, είναι η κεραυνοβόλος αντεπίθεση στα βορειοανατολικά της χώρας στις αρχές Σεπτεμβρίου που κατέπληξε τα ρωσικά στρατεύματα, τα οποία τράπηκαν σε άτακτη φυγή και παραχώρησαν τεράστιες εκτάσεις κατεχόμενων εδαφών.

Σε συνδυασμό με μια δεύτερη επιχείρηση στο νότο, οι ουκρανικές δυνάμεις λένε ότι ανέκτησαν περισσότερα από 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τον ρωσικό έλεγχο σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, απελευθερώνοντας δεκάδες πόλεις και αποκόπτοντας τις γραμμές ανεφοδιασμού του εχθρού.

Το επιδέξιο παιχνίδι εσφαλμένης κατεύθυνσης του ουκρανικού στρατού, που διαλαλούσε μια αντεπίθεση στο νότο πριν επιτεθεί στα βορειοανατολικά, κατέλαβε τη Ρωσία εξαπίνης. Και επικύρωσε τα επιχειρήματα των Ουκρανών ότι η συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών και τα δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα και υλικό που προμήθευαν οι δυτικοί σύμμαχοι θα έφερναν αποτέλεσμα στο πεδίο της μάχης.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: