Τσίπρας: Κοινή ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό-Τούσκ: Δεν βοηθά ο αποκλεισμός από τη Σέγκεν

Κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση στο προσφυγικό, με σεβασμό στην αλληλεγγύη και δίκαιο επιμερισμό των βαρών ζήτησε ο Πρωθυπουργός από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Τουσκ, ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε τη στάση μίας σειράς χωρών που προβάλλουν, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, την αντίληψη ότι χρειάζεται λιγότερη Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι ορισμένες χώρες «δεν διστάζουν να επιτίθενται και έναντίον της Ελλάδας και να προτείνουν αντιμετώπιση του ζητήματος με κλείσιμο συνόρων και τείχη ανάμεσα στις χώρες. Αυτή η είδους αντιμετώπιση θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο» και πρόσθεσε ότι οι κοινές προκλήσεις δεν μπορούν παρά να αντιμετωπιστούν με συνυπευθυνότητα και όχι με blame game.
Ειδικότερα ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι εντός της Ευρώπης κυριαρχούν δύο αντιλήψεις: μία φιλοευρωπαϊκή προσέγγιση και μία αντιευρωπαϊκή αντίληψη που θεωρεί ότι τα προβλήματα μπορεί να τα λύνει ο καθένας μόνος του. Υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα ανήκει στην πρώτη οικογένεια και η κυβέρνηση έχει δώσει μεγάλο αγώνα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στην κατεύθυνση της συνυπευθυνότητας» και συμπλήρωσε λέγοντας πως σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύει η Ευρώπη πρέπει «να προχωρήσουμε όλοι μαζι».
Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ξόρκισε τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν. Συγκεκριμένα ξεκαθάρισε ότι «ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Σένγκεν δεν είναι λύση» και πρόσθεσε ότι δεν λύνεται κανένα απολύτως πρόβλημα. Μάλιστα υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο, δεν θα τερμάτιζε το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι ελκυστική για τους πρόσφυγες και τόνισε ότι η προσφυγική κρίση τεστάρει τις αντοχές της Ε.Ε..
Σύμφωνα με τον κ. Τουσκ, η προσφυγική κρίση τεστάρει τις αντοχές της Ε.Ε. και αυτό που πρέπει να γίνει είναι να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα με περισσότερη προσπάθεια και παρατήρησε ότι «θα χρειαστεί περισσότερη στήριξη από τους εταίρους μας στην Ευρώπη».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εστίασε και στην ανάγκη καταπολέμησης των αιτίων που οδηγούν τους πρόσφυγες να φθάνουν στην Ευρώπη ενώ σε ό,τι αφορά με τον εμφύλιο στη Συρία τόνισε ότι μετά τους ρώσικους βομβαρδισμούς οι ελπίδες για λύση μικραίνουν και κατέστησε σαφές ότι «το καθεστώς του Άσαντ ενισχύεται και η Ευρώπη κατακλύζεται με νέο κύμα προσφύγων».

Action24.gr-Politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: