Τούρτα τιραμισού

Για τη συνταγή

  • 3 πακέτα ιταλικά σαβουαγιάρ

Για την κρέμα

  • 1/2 κιλό μασκαρπόνε
  • 4 κρόκους
  • 4 ασπράδια
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη

Για το πασπάλισμα

  • 3 κουτ. σουπ. άγλυκο κακάο

Για το σιρόπι

  • 1/2 φλιτζάνι δυνατό καφέ εσπρέσσο κρύο (ρόφημα)
  • 1/2 φλιτζάνι νερό
  • 1 σφηνάκι αμαρέττο ή κονιάκ
  • 2 κουτ. σουπ. ζάχαρη
 Εκτέλεση

1. Γεμίζετε μια μέτρια κατσαρόλα κατά τα 2/3 με νερό και το βάζετε να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία. Εφαρμόζετε στο χείλος του ένα μπολ ίδιου διαμετρήματος μέσα στο οποίο ρίχνετε τους κρόκους και τη μισή ποσότητα της ζάχαρης. Ζεσταίνετε το μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς με τον αυγοδάρτη για 10 λεπτά. Αποσύρετε το μπολ με το μείγμα των κρόκων και συνεχίζετε το χτύπημα με το μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα μέχρι το μείγμα να κρυώσει και γίνει μια αφράτη κίτρινη κρέμα.

2. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάτε με τον αυγοδάρτη το μασκαρπόνε να μαλακώσει και με απαλές κινήσεις το διπλώνετε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας στο μείγμα των κρόκων.

3. Στην ίδια κατσαρόλα με το νερό που βράζει εφαρμόζετε ένα καθαρό μπολ ίδιου διαμετρήματος και ρίχνετε μέσα τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη. Ζεσταίνετε το μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς για 10 λεπτά. Αποσύρετε το μπολ και χτυπάτε το μείγμα με το μίξερ χειρός μέχρι να κρυώσει και να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα.

4. Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας διπλώνετε τη μαρέγκα στο μείγμα του τυριού με απαλές κινήσεις. Σκεπάζετε το μπολ με την κρέμα και το τοποθετείτε στο ψυγείο μέχρι να φτιάξετε τα μπισκότα.

5. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ρίχνετε το νερό και τη ζάχαρη και τα βράζετε για 5 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει. Στη συνέχεια προσθέτετε τον καφέ και το αμαρέττο. Ρίχνετε το σιρόπι σε ένα μπολ και βουτάτε τα σαβαγιάρ για ελάχιστα δευτερόλεπτα. Στρώνετε τα σαβαγιάρ σε ένα πυρέξ ή μια μακρόστενη πιατέλα σερβιρίσματος. Απλώνετε πάνω από τα μπισκότα την μισή ποσότητα της κρέμας και συνεχίζετε μια ακόμα στρώση σαβαγιάρ. Τέλος απλώνετε ομοιόμορφα στην επιφάνεια την υπόλοιπη κρέμα και τοποθετείτε το γλυκό στο ψυγείο για 2 ώρες να παγώσει. Βγάζετε το γλυκό από το ψυγείο το πασπαλίζετε με το κακάο και σερβίρετε.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Είναι πολύ σημαντικό να μην βρέξετε να μπισκότα πολύ ώρα γιατί θα μαλακώσουν πολύ και θα χαλάσουν την υφή του γλυκού. Καλό είναι να πασπαλίζετε με κακάο κάθε κομμάτι που σερβίρετε γιατί στο ψυγείο το κακάο υγραίνεται και αποκτά δυσάρεστη υφή στο στόμα. Αν σας αρέσει η έντονη πικρή γεύση του καφέ μπορείτε να παραλείψετε τη ζάχαρη στο σιρόπι

Πηγή - idiva.gr

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: