Ταμείο ανάκαμψης ύψους 500 δισ. συμφώνησαν Μέρκελ – Μακρόν

Ευρωπαϊκό «ταμείο ανάκαμψης» ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ εισηγούνται η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι πόροι θα αντληθούν με κοινή έκδοση χρέους, θα διανεμηθούν κατά προτεραιότητα «στις χώρες που έχουν υποφέρει περισσότερο» και θα χορηγούνται υπό τη μορφή επιχορηγήσεων και όχι δανείων.

H Frankfurter Allgemeine Zeitung σημείωσε πως «το γερμανογαλλικό σχέδιο θα απαιτούσε την αύξηση του ανώτατου ορίου συνεισφοράς στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για δύο έως τρία χρόνια. Πρακτικά αυτό θα σήμαινε δέσμευση επιπλέον κεφαλαίων των κρατών – μελών για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Αυτά τα χρήματα όμως δεν θα κατατεθούν άμεσα, αλλά θα χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση προκειμένου να αντληθούν πόροι από τις αγορές και να αυξηθεί με αυτόν τον τρόπο δραστικά ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. για περιορισμένο χρονικό διάστημα».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «η Γερμανία για πολύ καιρό ήταν επιφυλακτική στο να δοθούν ως επιχορήγηση τέτοια χρήματα, τα οποία θα προέρχονταν από δανεισμό, διότι με αυτόν τον τρόπο τα ευρωπαϊκά χρέη δεν θα έπρεπε να αποπληρωθούν από το κράτος που εισπράττει, αλλά από κοινού και μάλλον μέσω του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού ή ιδίων εσόδων της Ε.Ε. Ως προς αυτό το θέμα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προφανώς μετακινήθηκε».

Ένα τέτοιο πρόγραμμα, επισημαίνεται, θα πρέπει να εγκριθεί με ομοφωνία. Η διεύρυνση του πλαισίου του προϋπολογισμού της Ε.Ε. πρέπει επιπλέον να κυρωθεί από όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. και στην Γερμανία από την Bundestag.

Σύμφωνα με την FAZ, υπάρχει ερωτηματικό σε ό,τι αφορά το εάν όλα τα κράτη – μέλη θα δεχθούν τελικά αυτή την πρόταση. Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας έλεγαν ότι «πρέπει να γίνει ακόμη αρκετή δουλειά προκειμένου να πειστούν» όλοι, καταλήγει η εφημερίδα.

 

oikonomia

Tags: , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: