Συνάντηση Αναστασιάδη-Νετανιάχου – Στο επίκεντρο των συνομιλιών το ενεργειακό

Θέματα που άπτονται της ενέργειας, όπως ο Eurasia Interconnector και η σημαντική εξέλιξη με τη χρηματοδότηση του έργου από την ΕΕ συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με τον Μπέντζμιν Νετανιάχου, στην Ιερουσαλήμ.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Νετανιάχου εξέφρασε εξάλλου τη στήριξη του στις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνοκυπριακή πλευρά για επανέναρξη του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Γραπτή δήλωση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου Μάριου Πελεκάνου αναφέρει ότι το ποσό της χρηματοδότησης για το έργο Eurasia Interconnector αφορά το πιο μεγάλο κονδύλι που δόθηκε ποτέ από την ΕΕ για παρόμοιου είδους έργο. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, τρόποι για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του σκέλους της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα του διακανονισμού μεταξύ των δυο χωρών για το κοίτασμα Ishai — Αφροδίτη για το οποίο ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον  Νετανιάχου αναφορικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις με τον τελευταίο να συμφωνεί όσον αφορά τη σημασία να υπάρξει εξέλιξη το συντομότερο δυνατόν.

Ο κ. Πελεκάνος προσθέτει ότι εξετάστηκαν επίσης οι πιθανές συνέργειες σε σχέση με τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και την εξαγωγή τους προς διάφορες χώρες της ΕΕ, καθώς και θέματα που αφορούν την αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Νετανιάχου για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και για τις τουρκικές προκλήσεις με τον κ. Νετανιάχου να μεταφέρει τη στήριξη του στις προσπάθειες που καταβάλλει η πλευρά μας για επανέναρξη του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταλήγει η δήλωση του Κύπριου κυβερνητικού Εκπροσώπου.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: