Προσοχή στο σeξουαλικό εκφοβισμό μέσω Facebook – Αστυνομία

Προσοχή στο σeξουαλικό εκφοβισμό μέσω Facebook – Αστυνομία

Προσοχή στο σeξουαλικό εκφοβισμό μέσω Facebook   Αστυνομία

Η Αστυνομία εξέδωσε νέες οδηγίες για  προστασία του κοινού από απάτες μέσω διαδικτύου.

Καλεί το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό όταν χρησιμοποιεί το Facebook γιατί μπορεί να καταστεί στόχος και θύμα σeξουαλικού εκφοβισμού.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι επιτήδειοι έχουν βρει νέους τρόπους προσέγγισης των χρηστών και ότι πρόσφατα το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας έχει γίνει δέκτης καταγγελιών σύμφωνα με τις οποίες, ο χρήστης (συνήθως άντρας) λαμβάνει ξαφνικά μήνυμα στο χώρο διαπροσωπικής επικοινωνίας από μια ελκυστική κοπέλα, η οποία ζητά επικοινωνία μαζί του μέσω άλλης πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης για να έρθουν σε οπτική επαφή ή ξαφνικά δέχεται βιντεοκλήση στο μέσο διαδικτυακής επικοινωνίας.

Όταν ο χρήστης ανταποκριθεί, ή όταν απαντήσει στην βιντεοκλήση, τότε η κοπέλα αρχίζει να προβαίνει σε σeξουαλικές πράξεις και τον καλεί να ανταποκριθεί και να βγάλει τα ρούχα του με σκοπό να τον καταγράψει ή αφού αποδεχτεί την κλήση. απλά τον καταγράφει για κάποια δευτερόλεπτα.

Ακολούθως, ο χρήστης λαμβάνει νέο μήνυμα με το οποίο ο διαδικτυακός διαφθορέας τον ενημερώνει ότι έχει βιντεοσκοποηθεί και αν δεν καταβάλει χρηματικό ποσό θα δημοσιοποιήσει το βίντεο. Ο χρήστης μπορεί να απειληθεί ότι θα δημοσιοποιηθεί βίντεο του με σeξουαλικό περιεχόμενο, έστω και αν δεν έχει ανταποκριθεί, παρά μόνο έχει αποδεχθεί την βιντεοκλήση.

Συμβουλές προς το κοινό:

Σε τέτοιες περιπτώσεις καλείται το κοινό να μην ανταποκρίνεται σε τέτοιου είδους ηλεκτρονικούς εκφοβισμούς και να λαμβάνει κάποια βασικά μέτρα προστασίας, όπως:

1. Να κάνει block το ύποπτο προφίλ

2. Να στέλνει αίτημα είτε μέσω της Αστυνομίας, είτε μέσω του Οργανισμού CyberEthics, για να διαγραφεί και να μπλοκαριστεί ο λογαριασμός του δράστη

3. Να κάνει ανενεργό το λογαριασμό του για περίοδο τουλάχιστον δύο εβδομάδων για να μην καταστεί δυνατόν να μπορεί να εντοπιστεί από τον δράστη με άλλο προφίλ

4. Να μην ανταποκρίνεται με το να αποστέλλει οποιονδήποτε χρηματικό ποσό.

Ως εκ τούτου, το κοινό καλείται να μην ανταποκρίνεται καθόλου σε ηλεκτρονικά μηνύματα ή σε βιντεοκλήσεις που προέρχονται από άγνωστα πρόσωπα και προειδοποιείται για άλλη μια φορά να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό.

Επίσης, καλείται, εάν πέσει θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού να προβαίνει σε καταγγελία και να ενημερώνει άμεσα το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στον αριθμό τηλεφώνου 22808200 ή να συμπληρώνει φόρμα καταγγελίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγγελιών αδικημάτων διαδικτύου της ιστοσελίδας της Αστυνομίας στο σύνδεσμο https://cybercrime.police.gov.cy/police/CyberCrime.nsf/subscribe_gr/subscribe_gr?OpenForm

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: