Πραξικόπημα στον Νίγηρα – Μακρόν: Η Γαλλία θα αποσύρει στρατεύματα και πρέσβη

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία θα αποσύρει τον πρεσβευτή της «τις επόμενες ώρες» και θα τερματίσει κάθε στρατιωτική συνεργασία με τον Νίγηρα μετά το πραξικόπημα.

Πρόσθεσε ότι η «στρατιωτική συνεργασία τελείωσε» και τα γαλλικά στρατεύματα θα φύγουν «τους επόμενους μήνες». Ο Μακρόν είπε επίσης, ότι η Γαλλία «δεν θα κρατηθεί όμηρος των πραξικοπηματιών», μιλώντας στους γαλλικούς τηλεοπτικούς σταθμούς TF1 και France 2.

Η απόφαση έρχεται μετά από μήνες εχθρότητας και διαμαρτυριών κατά της γαλλικής παρουσίας στη χώρα, με τακτικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Νιαμί ενώ σημειώνεται ότι υπάρχουν περίπου 1.500 Γάλλοι στρατιώτες στον Νίγηρα.

Υπενθυμίζεται ότι στρατιωτική χούντα κατέλαβε τον Νίγηρα στις 26 Ιουλίου, καθαιρώντας τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι εξακολουθεί να θεωρεί τον κ. Μπαζούμ, που κρατείται επί του παρόντος αιχμάλωτος από τους πραξικοπηματίες, ως τη «μόνη νόμιμη αρχή» της χώρας και τον είχε ενημερώσει για την απόφασή του. Χαρακτήρισε τον έκπτωτο πρόεδρο «όμηρο».

«Ήταν στόχος αυτού του πραξικοπήματος επειδή έκανε θαρραλέες μεταρρυθμίσεις και επειδή υπήρχε σε μεγάλο βαθμό εθνοτική διευθέτηση λογαριασμών και πολλή πολιτική δειλία», είπε.

Οι στρατιωτικοί ηγέτες του Νίγηρα είπαν στον Γάλλο πρεσβευτή Sylvain Itte ότι έπρεπε να φύγει από τη χώρα αφού ανέτρεψαν τον κ. Μπαζούμ στις 26 Ιουλίου.

Η δήλωση του Εμανουέλ Μακρόν έρχεται επίσης, λίγες ώρες αφότου οι πραξικοπηματίες του Νίγηρα απαγόρευσαν «γαλλικά αεροσκάφη» να πετούν πάνω από τη χώρα.

Ο περιφερειακός οργανισμός εναέριας ασφάλειας, ASECNA, δήλωσε ότι ο εναέριος χώρος του Νίγηρα ήταν ανοιχτός σε όλες τις εθνικές και διεθνείς εμπορικές πτήσεις εκτός από τα γαλλικά αεροσκάφη ή αεροσκάφη ναυλωμένα από τη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων αυτών της αεροπορικής εταιρείας Air France.

Ο εναέριος χώρος θα παραμείνει κλειστός για «όλες τις στρατιωτικές, επιχειρησιακές και άλλες ειδικές πτήσεις», εκτός εάν λάβει προηγούμενη άδεια, ανέφερε το μήνυμα.

Η Air France είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι «δεν πετούσε πάνω από τον εναέριο χώρο του Νίγηρα».

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: