Πότε θα καταβληθεί το Δώρο Πάσχα 2019

Μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη καταβάλλεται το Δώρο του Πάσχα στους εργαζομένους, για το οποίο παρακρατούνται εισφορές υπέρ του ΙΚΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

Δώρο Πάσχα δικαιούνται να λάβουν από τον εργοδότη τους όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου. Το Δώρο είναι κατοχυρωμένο από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και η  Η μη καταβολή του έχει βαρύτατες συνέπειες για τον εργοδότη και κινείται η αυτόφωρη διαδικασία.

Το χρονικό διάστημα που υπολογίζεται για το δώρο Πάσχα αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και τις 30 Απριλίου. Έτσι, αν κάποιος εργαστεί ολόκληρο το παραπάνω διάστημα, δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό. Αν αμείβεται με ημερομίσθιο δικαιούται 15 ημερομίσθια.

Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, τότε ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής: Για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, για κάθε οκτώ ημερολογιακές ημέρες, διάρκειας σχέσης εργασίας.

Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες, ο εργαζόμενος δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

oikonomia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: