Danske Bank: Ένοχη για ξέπλυμα χρήματος – Θα πληρώσει πρόστιμο 2 δισ. δολαρίων

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας «Danske Bank» παραδέχθηκε την ενοχή της για εξαπάτηση τραπεζών των ΗΠΑ και συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο 2 δισ. δολαρίων για να δώσει τέλος σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος των τελευταίων ετών.

Η τράπεζα, που κατηγορήθηκε για συνωμοσία σε διάπραξη τραπεζικής απάτης, ομολόγησε την εμπλοκή της στην υπόθεση σήμερα Τρίτη και συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο περίπου 1,2 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους Financial Times. Επιπλέον, θα πληρώσει 672 εκατ. δολάρια στις δανικές Αρχές, καθώς και ποινή αστικής ευθύνης ύψους περίπου 178 εκατ. δολαρίων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ -την κορυφαία ρυθμιστική αρχή της Wall Street.

Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η «Danske» είχε εξαπατήσει δανειστές από τις ΗΠΑ μέσω του υποκαταστήματός της στην Εσθονία, επιτρέποντας σε «πελάτες υψηλού κινδύνου» -συμπεριλαμβανομένων ορισμένων Ρώσων- να έχουν πρόσβαση στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που επικαλείται το υπουργείο Δικαιοσύνης, το υποκατάστημα της «Danske» στην Εσθονία προσέλκυε ξένους πελάτες μεταξύ 2008 και 2016, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μεταφέρουν μεγάλα χρηματικά ποσά «με ελάχιστο -έως καθόλου- έλεγχο».

Το DoJ (Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ) σημειώνει πως το εν λόγω υποκατάστημα επεξεργάστηκε 160 δισ. δολάρια μέσω αμερικανικών τραπεζικών ιδρυμάτων για λογαριασμό πελατών που ήθελαν να αποκρύψουν την πραγματική φύση των συναλλαγών τους, συγκαλύπτοντας έτσι εγκληματικές ενέργειες ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Οι αρχές των ΗΠΑ δήλωσαν ότι, ενώ η δανική τράπεζα είχε πληροφορίες, τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του 2014, πως ορισμένοι από αυτούς τους πελάτες πιθανόν εμπλέκονταν σε εγκληματική οργάνωση, όχι μόνο δεν προέβη σε καμία αποκάλυψη, αλλά παράλληλα είπε ψέματα στις αμερικανικές τράπεζες σχετικά με το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που εφάρμοζε το υποκατάστημα της Εσθονίας.

Το 2018 η «Danske» καθαίρεσε τον διευθύνοντα σύμβουλο και την προεδρία της, αφού αποκάλυψε ότι μεγάλο μέρος των μετρητών των 200 δισ. ευρώ που διακινούταν μέσω του υποκαταστήματός της στην Εσθονία -από το 2007 και το 2015- προερχόταν από ύποπτες ενέργειες. Ενώ μεγάλο μέρος των χρημάτων προερχόταν από τη Ρωσία και άλλα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, η τράπεζα της Δανίας δεν αποκάλυψε ποτέ πόσα από αυτά τα ποσά αποτελούσαν στην πραγματικότητα «μαύρο» χρήμα.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: