Πόλεμος στην Ουκρανία: Το μισό προσωπικό του Τσερνόμπιλ επέστρεψαν στα σπίτια τους για ξεκούραση

Ο Διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, ανάρτησε στο Twitter ότι χαιρετίζει τα νέα για την εναλλαγή του προσωπικού, τονίζοντας ότι «αξίζουν τον πλήρη σεβασμό και τον θαυμασμό μας που εργάστηκαν σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες

Σχεδόν το ήμισυ του προσωπικού του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ μπόρεσε να επιστρέψει στα σπίτια του, δήλωσε την Κυριακή η ρυθμιστική αρχή για την πυρηνική ενέργεια της Ουκρανίας, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Όσοι κατάφεραν να φύγουν από το εργοστάσιο εργάζονταν για σχεδόν τέσσερις εβδομάδες, σύμφωνα με τον ΔΟΑΕ.

Ο Διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, ανάρτησε στο Twitter ότι χαιρετίζει τα νέα για την εναλλαγή του προσωπικού, τονίζοντας ότι «αξίζουν τον πλήρη σεβασμό και τον θαυμασμό μας που εργάστηκαν σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Ήταν εκεί για πάρα πολύ καιρό. Ελπίζω ειλικρινά ότι το εναπομείναν προσωπικό από αυτή τη βάρδια μπορεί επίσης να εναλλάσσεται σύντομα».

Ο Γκρόσι είπε επίσης ότι «συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με σκοπό να συμφωνηθεί ένα πλαίσιο για την παροχή βοήθειας του ΔΟΑΕ. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στη διασφάλιση της ασφάλειας και της ασφάλειας στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας».

Στις 15 Μαρτίου, η Ουκρανία ενημέρωσε την πυρηνική εποπτεία του ΟΗΕ ότι ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνομπίλ είχε επανασυνδεθεί στο εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας μετά από απώλεια ηλεκτρικού ρεύματος στις εγκαταστάσεις.

Από τη Δευτέρα, η τοποθεσία λάμβανε όλη την απαιτούμενη ισχύ από την επισκευασμένη γραμμή, επιτρέποντας στο προσωπικό να απενεργοποιήσει τις γεννήτριες ντίζελ έκτακτης ανάγκης στις οποίες βασίζονταν από τις 9 Μαρτίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα ανέλαβαν τον έλεγχο του πυρηνικού εργοστασίου στις 24 Φεβρουαρίου, τα 211 άτομα στο τεχνικό προσωπικό και οι φρουροί του εργοστασίου δεν μπόρεσαν να φύγουν.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: