Τζέισον Καλακάνης: Ο Ελληνας assistant του Ελον Μασκ (στο… στεγνό καθάρισμα του Twitter)

Ο Ελον Μασκ αναφέρεται συχνά στον εαυτό του ως «στρατηγός». Αγαπάει, μάλιστα, ιδιαίτερα την Iστορία και έχει διαβάσει τα πάντα για τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Καίσαρα, τους δύο άνδρες που θαυμάζει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο, όπως είχε εξομολογηθεί σε μια συνέντευξη στην αρχή της καριέρας του. Ακόμα και σήμερα, άλλωστε, αντιμετωπίζει κάθε νέο του βήμα, κάθε επιχειρηματικό εγχείρημα σαν μια μάχη.

Και όπως κάθε καλός στρατηγός, αναγνωρίζει την αξία των πιστών στρατιωτών του. Τη συμβολή όσων τον πλαισιώνουν πιστοί στο όραμά του και έτοιμοι να «θυσιάσουν» ακόμα και τη ζωή τους γι’ αυτόν. Πόσο μάλλον στην περίπτωση του Twitter, που είναι η μητέρα των μαχών. Σε αυτή λοιπόν ο εκκεντρικός μεγιστάνας έχει δίπλα του έναν Ελληνα, τον Τζέισον Καλακάνη.

Η εξαγορά ύψους 44 δισ. δολαρίων ολοκληρώθηκε στις 27 Οκτωβρίου. Εκτοτε, στα κεντρικά γραφεία επικρατεί βαρύ κλίμα και φορτισμένη σιγή. Πίσω από κλειστές πόρτες το νέο αφεντικό της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, πλαισιωμένο από άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης του, σχεδιάζει το αύριο. Το επιτελείο του Μασκ αποτελείται από τους Σρίραμ Κρίσναν (συνιδρυτή του PayPal), Ντέιβιντ Σακς (επιχειρηματία και επενδυτή τεχνολογίας), Aλεκ Σπίρο (προσωπικό του δικηγόρο) και τέλος τον Τζέισον Καλακάνη.

Ο τελευταίος είναι ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους στον κόσμο που απολαμβάνει την πλήρη εμπιστοσύνη του Μασκ. Ακόμα σημαντικότερο, έχει την αμέριστη προσοχή του. Αποκαλείται «στρατιώτης» του λεγόμενου «δωματίου πολέμου», όπως περιγράφεται ο χώρος στον οποίο έχουν κατασκηνώσει οι άνδρες αυτοί ετοιμάζοντας υπό άκρα μυστικότητα τα σχέδιά τους.


Απόλυτη πίστη

Ο ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας, πολύ πριν από την εξαγορά, με αναρτήσεις του δεν έκρυβε το πάθος του και την απόλυτη πίστη του στον νέο ρόλο του Ελον Μασκ. «Βάλε με προπονητή (σ.σ.: απευθυνόμενος τον Μασκ) στο παιχνίδι! Το να γίνω Διευθύνων Σύμβουλος του Twitter υπό την καθοδήγησή σου είναι η δουλειά των ονείρων μου», διεμήνυε εβδομάδες πριν σε δημόσιο μήνυμά του.

Πλέον, μετά την ολοκλήρωση της αγοράς αυτοπροσδιορίζεται ως ο «Chief Meme Officer» του Twitter, δημοσιεύοντας, μάλιστα, μια φωτογραφία ενός φλιτζανιού καφέ με το γνωστό πουλί του Twitter. «Ημέρα μηδέν», έγραψε, εννοώντας ότι όλα θα αλλάξουν! Oλα τώρα ξεκινούν!

Παρότι δεν είναι ξεκάθαρο ποιος θα είναι ο επίσημος ρόλος του Καλακάνη στην εταιρεία, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους συνεργάτες του Μασκ. Τα μάτια και το μυαλό του στην εταιρεία όταν αυτός δεν είναι εκεί. Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν μέχρι και φήμες ότι μπορεί να χριστεί CEO, ώστε ο Ελον Μασκ να μπορεί να αφιερώνει τον χρόνο του και στις υπόλοιπες εταιρείες του. Οπως και να ’χει, ο Τζέισον θα συμβάλει όσο κανείς στη νέα εποχή του Twitter.

Ενδεικτικό της επιρροής του είναι το γεγονός ότι δεν έχει φύγει από το πλευρό του νέου ισχυρού άνδρα της πλατφόρμας εδώ και δέκα ημέρες. Κυριολεκτικά ζουν μαζί στα κεντρικά γραφεία. «Περνάνε μαζί πάνω από 15 ώρες την ημέρα. Τρώνε μαζί, εργάζονται μαζί», σχολίασε ένας από τους υπαλλήλους στον «Guardian» υπό το καθεστώς ανωνυμίας. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ ισχυρίζονται ότι παρά το πείσμα του Μασκ σε σχέση με τη χρέωση των οκτώ δολαρίων, ο Καλακάνης έχει αμφιβολίες, τις οποίες εξέφρασε στην κλειστή ομάδα. Συνήθως όποιος διαφοροποιείται από τον Ελον Μασκ βλέπει την πόρτα της εξόδου.

Αντιθέτως, στην περίπτωση του Καλακάνη εξασφάλισε πράσινο φως και πραγματοποίησε δημοσκόπηση μεταξύ των χρηστών του Twitter για το πώς βλέπουν τη χρέωση με οκτώ δολάρια για ορισμένες υπηρεσίες. Εθεσε την ερώτηση «Πόσα θα πληρώνατε για να γίνετε επαληθευμένοι χρήστες και να αποκτήσετε το μπλε τικάρισμα του Twitter;». Περίπου το 82% απάντησε «τίποτα». «Αν καταφέρει τον πιο πεισματάρη άνδρα του πλανήτη να αλλάξει γνώμη, ε τότε θα μιλάμε για θαύμα», έγραψαν οι «New York Times», χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία «τον άνθρωπο που θα ανυψώσει ή θα χαντακώσει την πλατφόρμα».

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: