Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και των συμμάχων της ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, ένα χρόνο μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Παράλληλα, θα υπάρξουν νέοι έλεγχοι και δασμοί, προκειμένου να αποδυναμώσουν την ικανότητα της Ρωσίας να διεξάγει πόλεμο.

Παράλληλα, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κίεβο καθώς το τελευταίο ετοιμάζεται για μια ανοιξιάτικη επίθεση. Η βοήθεια δεν περιλαμβάνει μαχητικά αεροπλάνα F-16 που έχει ζητήσει η Ουκρανία.

Διαβουλεύσεις με τους G-7

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα διαβουλευθεί με τους ηγέτες της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7) και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις 16:00 ώρα Ελλάδας για να συζητήσουν τι επιπλέον βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί στους Ουκρανούς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συντάχθηκαν με τους συμμάχους τους στην G7 στα σχέδια για επιβολή κυρώσεων που θα θέσουν στο στόχαστρο 200 άτομα και οντότητες και μια δωδεκαριά ρωσικούς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς.

Οι κυρώσεις αφορούν στόχους στη Ρωσία και «παράγοντες τρίτων χωρών» στην Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή που υποστηρίζουν την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας, ανέφερε σε ενημερωτικό δελτίο ο Λευκός Οίκος.

«Θα επιβάλουμε κυρώσεις σε επιπρόσθετους παράγοντες που συνδέονται με την αμυντική και τεχνολογική βιομηχανία της Ρωσίας, περιλαμβανομένων εκείνων οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για το γεγονός ότι τα ρωσικά αποθέματα περιλαμβάνουν και πάλι είδη που υπόκεινται σε κυρώσεις, ή οι οποίοι επιτρέπουν την αποφυγή των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας», ανέφερε.

Αύξηση δασμών σε ρωσικά προϊόντα

Ο Μπάιντεν αναμένεται να υπογράψει διακηρύξεις για την αύξηση των δασμών σε ρωσικά προϊόντα που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα έχουν αποτέλεσμα αυξημένους δασμούς για περισσότερα από 100 ρωσικά μέταλλα, μεταλλεύματα και χημικά προϊόντα αξίας περίπου 2,8 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία.

«Θα αυξήσει επίσης σημαντικά τα κόστη για το αλουμίνιο που τήκεται στη Ρωσία προκειμένου να εισέλθει στην αγορά των ΗΠΑ ώστε να αντισταθμίσει τη βλάβη που προκαλείται στην εγχώρια βιομηχανία αλουμινίου», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ θα προβεί σε αρκετές ενέργειες για τον έλεγχο των εξαγωγών, καταγράφοντας σχεδόν 90 ρωσικές εταιρίες και εταιρίες τρίτων χωρών, περιλαμβανομένων εταιριών στην Κίνα, για ανάμιξη στην αποφυγή των κυρώσεων προκειμένου να υποστηριχθεί ο αμυντικός τομέας της Ρωσίας.

«Θα απαγορευθεί στις στοχοποιηθείσες εταιρίες η αγορά ειδών, όπως ημιαγωγοί, είτε κατασκευάζονται στις ΗΠΑ είτε κατασκευάζονται στο εξωτερικό με τεχνολογία ή λογισμικό των ΗΠΑ», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Το υπουργείο Εμπορίου θα ενεργήσει επίσης από κοινού με τους συμμάχους της G7 για ευθυγράμμιση μέτρων που αφορούν βιομηχανικό εξοπλισμό, προϊόντα πολυτελείας και άλλα τεμάχια και θα ανακοινώσει επίσης νέους περιορισμούς ώστε εξαρτήματα που βρίσκονται σε ιρανικά drones να μην φθάνουν στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Πυρομαχικά και drones

Το Πεντάγωνο ανέφερε πως η επιπρόσθετη στρατιωτική βοήθεια αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία περιλαμβάνει περισσότερα πυρομαχικά για τα πυραυλικά συστήματα HIMARS και αριθμό διαφορετικών τύπων drones, μεταξύ των οποίων τα Switchblades και το CyberLux K8.

Τα όπλα θα προέλθουν από ένα ταμείο γνωστό ως Πρωτοβουλία Αρωγής για την Ασφάλεια της Ουκρανίας που επιτρέπει στην κυβέρνηση Μπάιντεν να παίρνει όπλα από τη βιομηχανία αντί από τα αποθέματα όπλων των ΗΠΑ.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: