Πάτρα: Προχωρά η προετοιμασία για τα θυρανοίξεια της Παντάνασσας

Προχωρούν με εντατικό ρυθμό οι προετοιμασίες για τα θυρανοίξεια του ανακατασκευασθέντος και ανακαινισμένου ιερού ναού της Παντανάσσης Πατρών που έχουν προγραμματιστεί για το ερχόμενο σαββατοκύριακο 21 και 22 Νοεμβρίου 2015.

Οι εκδηλώσεις μάλιστα έχουν ενταχθεί στα Πρωτοκλήτεια 2015.

Την περασμένη Δευτέρα έγινε και η επίσημη παράδοση του ιερού ναού με την υπογραφή του Πρωτόκολλου Παραδόσεως-Παραλαβής.

Το Πρωτόκολλο υπεγράφη από τους υπευθύνους του Υπουργείου Πολιτισμού και από τον ορισθέντα για τον σκοπό αυτό, από τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο, Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, Προϊστάμενο του ιερού ναού Παντανάσσης Πατρών. Παρών τη στιγμή της παράδοσης του μεγαλειώδους έργου, ήταν και ο Μητροπολίτης κ.κ. Χρυσόστομος.

Σήμερα Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015 απομακρύνθηκαν και τα μεταλλικά διαχωριστικά – προστατευτικά που είχαν τοποθετηθεί κατά τη διάρκεια του έργου, γύρω από τον ιερό ναό ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, το μεσημέρι μεταφέρθηκαν και αντικείμενα του ναού που φυλάσσονταν και επανατοποθετήθηκαν στον κυρίως μεγαλοπρεπή ναό που επιτέλους θα επαναλειτουργήσει μετά από τα τρία σχεδόν χρόνια των εργασιών. Ουσιαστικά πάντως θα λέγαμε πως θα επαναλειτουργήσει επτά και πλέον χρόνια μετά τον σεισμό του Ιουνίου του 2008 (αφού είχε ξαναλειτουργήσει για λίγο στο μεσοδιάστημα έχοντας όμως στο εσωτερικό του τις πελώριες σιδερένιες προστατευτικές δοκούς).

Το έργο καθαρισμού του ιερού ναού, ο οποίος έχει ιστορία από το μακρινό 1847 οπότε και θεμελιώθηκε, ανέλαβε συνεργείο ωστόσο μετά από κάλεσμα των ιερέων της εκκλησίας, πολλοί ενορίτες ανέλαβαν εθελοντικά να βοηθήσουν ώστε όλα να είναι στην εντέλεια το ερχόμενο Σάββατο.

Το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015, ημέρα της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, θα γίνει για τελευταία φορά η Θεία λειτουργία, το πρωί στο λυόμενο ναίδριο παραπλεύρως ενώ στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου θα γίνει λιτανευτική μεταφορά της εικόνας της Παναγίας Παντάνασσας στον κυρίως ναό για να ξεκινήσει ο πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντων του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου και του Θεοφιλέστατου Επίσκοπου Κερνίτσης κ.κ. Χρύσανθου.

Θα τελεστεί και ιερά αγρυπνία το βράδυ του Σαββάτου ενώ την Κυριακή το πρωί στην πανηγυρική αρχιερατική Θεία λειτουργία θα λειτουργήσουν και πάλι ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος και ο Επίσκοπος Χρύσανθος πλαισιωμένοι από τους ιερείς της Παντάνασσας και άλλους ιερείς.

Στις 7 το απόγευμα της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί και συναυλία με ύμνους αφιερωμένους στην Παναγία Παντάνασσα από τον Βυζαντινό χορό της Πολυφωνικής με χοράρχη τον ιεροψάλτη του Μητροπολιτικού ιερού ναού της Ευαγγελίστριας Ιωάννη Κόττορο.

Πάντως όπως εκτιμάται ναι μεν ο ιερός ναός παραδόθηκε στην κυριολεξία αποκατεστημένος και «μεταμορφωμένος» με επουλωμένες τις πληγές που είχε αφήσει ο σεισμός, ωστόσο εντός του ναού έχουν απομείνει να γίνουν και κάποιες άλλες μικρότερες εργασίες το επόμενο διάστημα.

Επιμέλεια – Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

xespao.gr-topika

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: