Ομάδα Ιταλών θα περπατήσει την αρχαία Εγνατία, από το Δυρράχιο μέχρι την Κωνσταντινούπολη

Το

2015 ξεκίνησαν την προσπάθεια να περπατήσουν όλη την αρχαία διαδρομή από το Δυρράχιο έως την Κωνσταντινούπολη, και πλέον ήρθε η στιγμή για το κομμάτι της Εγνατίας Οδού που ενώνει τη Θεσσαλονίκη με την Καβάλα. Ιταλοί φοιτητές και καθηγητές Πανεπιστημίου Αρχιτεκτονικής της Βενετίας (IUAV), αλλά και εθελοντές, απαρτίζουν την 50μελή ομάδα που ήδη βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα πολιτιστικής και ιστορικής διαδρομής από το Πανεπιστήμιο της Βενετίας. Έτσι ξεκίνησε, και έπειτα δημιουργήθηκε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Fuorivia που συνεχίζει να φέρνει ανθρώπους σε αυτή τη διαδρομή. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια υπεραξία για τους Έλληνες, να φέρουμε περισσότερο τουρισμό, και να ενισχύσουμε τις γνώσεις γι’ αυτή τη διαδρομή, τα τοπία, το περιβάλλον και την ιστορία της», εξήγησε ο αντιπρόεδρος της Fuorivia Αούρο Μισελόν.

Η οργάνωση έρχεται σε επαφή με πανεπιστήμια, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και με μονωμένους ντόπιους σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί η αρχαία οδός. Η διαδρομή μήκους 1.100 χλμ. έχει σπάσει σε πέντε κομμάτια: Δυρράχιο-Μοναστήρι, Μοναστήρι-Θεσσαλονίκη, Θεσσαλονίκη-Καβάλα, Καβάλα-Αλεξανδρούπολη, και Αλεξανδρούπολη-Κωνσταντινούπολη. Τα δύο τελευταία θα γίνουν το 2018 και το 2019, αντίστοιχα.

Καθημερινά κατά μέσο όρο οι συμμετέχοντες περπατούν 25 χλμ., συνήθως εκτός των κεντρικών δρόμων προκειμένου να γνωρίζουν τα φυσικά τοπία και τα μνημεία που βρίσκονται κοντά στην Εγνατία Οδό. «Είναι σημαντικό να διατηρηθούν η ιστορική μνήμη και τα τοπία, η σύνδεση των ανθρώπων με το παρελθόν. Άλλωστε, περπατώντας μαθαίνεις να αλληλεπιδράς και να βελτιώνεις τον τρόπο ζωής σου», σημειώνει ο καθηγητής Λεονάρντο Μαρότα.

Η 50μελής ομάδα αύριο σκοπεύει να διανύσει απόσταση 23χλμ. μέχρι τα Λαγυνά, και αν όλα πάνε βάσει προγράμματος στις 30 Αυγούστου θα είναι στην Καβάλα.

 
Πηγή: pontos-news

seleo.gr-Diethni

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: