Όλα καλά για τους 11 ορειβάτες που είχαν χαθεί στο Παγγαίο όρος

Όλα καλά για τους 11 ορειβάτες που είχαν χαθεί στο Παγγαίο όροςΟι 11 που είχαν χαθεί στα μονοπάτια στο , έζησαν εφιαλτικές στιγμές μέσα στο σκοτάδι της χθεσινής νύχτας, αγωνιώντας για το πότε θα ξημερώσει ώστε να μπορέσουν να βρουν το δρόμο της επιστροφής ή τουλάχιστον να εντοπιστούν από τα σωστικά συνεργεία.

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στις Σέρρες Σωτήρης Δημητράκης μας περιγράφει καρέ-καρέ τις στιγμές αγωνίας που έζησαν οι 11 ορειβάτες: «Ήταν οχτώ άνδρες και τρεις γυναίκες. Ξεκίνησαν από την Ιερά Μονή Εικοσιφοινίσσας για να περπατήσουν το μονοπάτι Ε4, για κάποιους λόγους όμως έχασαν τον προσανατολισμό τους και σε συνδυασμό με τις πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν, τελικά χάθηκαν.

Ειδοποίησαν την πυροσβεστική υπηρεσία και στήθηκε αμέσως επιχείρηση διάσωσης. Για το σημείο ξεκίνησαν τρία οχήματα της πυροσβεστικής από Σέρρες και Ροδολίβος, με επτά άνδρες, ενώ ζητήθηκε και η βοήθεια της 2ης που συνέδραμε με δύο οχήματα και έξι άνδρες.

Η ορατότητα ήταν μηδαμινή, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο υψόμετρο που βρισκόταν οι αγνοούμενοι ήταν πολύ άσχημες με πολύ δυνατό αέρα, ομίχλη και που δεν σου επέτρεπε να δεις ούτε στα πέντε μέτρα.

Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων σταμάτησαν και ξεκίνησαν πάλι με το πρώτο φως της ημέρας. Βοήθεια από αέρος ήρθε και από την αερολέσχη Σερρών.

Ευτυχώς, γύρω στις 9 το πρωί της Κυριακής, οι ορειβάτες εντοπίστηκαν σε καλή κατάσταση, αποπροσανατολισμένοι τελείως από το μονοπάτι που θέλησαν να ακολουθήσουν, σε υψόμετρο 1.426 μέτρων.

Οι έντεκα ορειβάτες, που κατάγονται από την Αριδαία και τον Άγιο Αθανάσιο Δράμας, τρομαγμένοι και ταλαιπωρημένοι από την εφιαλτική νύχτα που πέρασαν, διακομίσθηκαν, περισσότερο για προληπτικούς λόγους, στο Κέντρο Υγείας Ροδολίβος και το απόγευμα της Κυριακής βρέθηκαν τελικά στα σπίτια τους.

Tags: , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: