ΟΗΕ: Ιδιαίτερα βίαιη η επίθεση τζιχαντιστών εναντίον βάσης μας στη Νιγηρία

Για μια «εξαιρετικά βίαιη επίθεση» τζιχαντιστών εναντίον βάσης του ΟΗΕ σε απομονωμένη πόλη της βορειοανατολικής Νιγηρίας, κοντά στο Καμερούν, μια περιοχή που λυμαίνονται τόσο η Μπόκο Χαράμ όσο και η ISWAP, το παρακλάδι στη δυτική Αφρική του Ισλαμικού Κράτους κάνουν λόγο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και του ΟΗΕ.

Οι τζιχαντιστές πυρπόλησαν κτίρια και λεηλάτησαν την ανθρωπιστική βοήθεια.

Ισλαμιστές μαχητές έφτασαν στην Ενγκάλα περίπου στις 20:00 το βράδυ του Σαββάτου με φορτηγάκια στα οποία είχαν τοποθετήσει πυροβόλα όπλα και επιτέθηκαν εναντίον του κέντρου συντονισμού ανθρωπιστικής βοήθειας, κοντά σε καταυλισμό εκτοπισμένων όπου ζουν 55.000 άνθρωποι οι οποίοι εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια.

«Οι δράστες άρχισαν να πυροβολούν και χρησιμοποίησαν εκτοξευτήρες ρουκετών. Οι στρατιώτες που φυλούσαν την περιοχή κατάφεραν να απομακρύνουν τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις προς μία κοντινή βάση τους ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονταν», δήλωσε ένας εργαζόμενος. «Κανένα μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης δεν τραυματίστηκε», διευκρίνισε.

Άλλος εργαζόμενος σε ανθρωπιστική οργάνωση επεσήμανε ότι οι τζιχαντιστές «λεηλάτησαν τις αποθήκες, φεύγοντας με τα τρόφιμα και τα φάρμακα, ενώ πυρπόλησαν πέντε οχήματα».

Στρατιωτική πηγή εξήγησε ότι οι δράστες απωθήθηκαν έπειτα από σφοδρή ανταλλαγή πυρών στη διάρκεια της οποίας «χάσαμε έναν στρατιώτη και σκοτώσαμε τέσσερις τρομοκράτες», ένας απολογισμός που δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε από τον ΟΗΕ ούτε από τις αρχές της Νιγηρίας.

Ο συντονιστής του ΟΗΕ στη Νιγηρία Έντουαρτ Καλόν δήλωσε «σοκαρισμένος από την εξαιρετικά βίαιη επίθεση εναντίον αυτού του κέντρου ανθρωπιστικής βοήθειας που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή».

«Ολόκληρο τμήμα των εγκαταστάσεων πυρπολήθηκε καθώς και τα λίγα οχήματα που ο ΟΗΕ χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις και την παροχή βοήθειας», εξήγησε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο τοπικά μέσα.

Ο Καλόν τόνισε ότι «αυτή η επίθεση είναι η πιο πρόσφατη μιας μακράς σειράς συμβάντων που έχουν άμεσο στόχο τους εργαζόμενους στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και την ίδια τη βοήθεια που παρέχουμε» στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 12 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις σκοτώθηκαν στη χώρα αυτή το 2019 και δύο παραμένουν όμηροι των τζιχαντιστών.

Ο καταυλισμός της Ενγκάλα δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2016 μετά την επιστροφή χιλιάδων Νιγηριανών προσφύγων που εκδιώχθηκαν από το Καμερούν.

Από τις επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ και της ISWAP από το 2009 και έως τώρα έχουν σκοτωθεί 35.000 άνθρωποι και έχουν εκτοπιστεί περίπου δύο εκατομμύρια.

(?)

Πηγή: diethnh

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: