«Οι πρόσφυγες θα επιστρέψουν στη χώρα τους …»

Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει την εντεινόμενη κριτική που δέχεται για την πολιτική των ανοικτών συνόρων, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως οι αιτούντες άσυλο από τη Συρία και το Ιράκ θα επιστρέψουν στο σπίτι τους όταν τελειώσουν οι πόλεμοι στις χώρες τους.

Αν και φαίνεται να όλο και πιο απομονωμένη λόγω της πολιτικής της, η Μέρκελ αντιστέκεται στις πιέσεις των συντηρητικών να βάλει όριο στην εισροή των προσφύγων ή να κλείσει τα σύνορα της Γερμανίας.

Ωστόσο, οι αυξανόμενη ανησυχία για την ικανότητα της χώρας να ανταπεξέλθει αλλά και οι ανησυχίες για την εγκληματικότητα και την ασφάλεια στη χώρα μετά τις επιθέσεις κατά γυναικών, μειώνουν τη στήριξη προς το CDU αλλά και το CSU.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η καγκελάριος δήλωσε πως αν και γίνονται προσπάθειες να ενσωματωθούν οι πρόσφυγες και να τους παρασχεθεί βοήθεια, είναι σημαντικό να τονιστεί πως τους δόθηκε άδεια παραμονής για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

«Χρειάζεται να πούμε στους ανθρώπους πως πρόκειται για προσωρινό καθεστώς κατοίκου και περιμένουμε πως μόλις επανέλθει η ειρήνη στη Συρία, μόλις νικηθεί το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, θα επιστρέψουν στη χώρα τους με τις γνώσεις που απέκτησαν», δήλωσε σε συνεδρίαση των μελών του CDU.

Κατά την ίδια, το 70% των προσφύγων που κατέφυγαν στη Γερμανία λόγω του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία την δεκαετία του 1990 επέστρεψαν στις χώρες τους.

Οι δηλώσεις αυτές της Μέρκελ έρχονται στον απόηχο της απειλής του επικεφαλής του CSU, Χορστ Ζεεχοφερ, ότι θα στείλει την κυβέρνηση στο δικαστήριο αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά του για περιορισμό της εισροής αιτούντων άσυλο.

Στο μεταξύ, η προτίμηση για το δεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία έχει φτάσει σε διψήφιο ποσοστό. Ο ηγέτης του κόμματος, σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε σήμερα, είπε πως οι συνοριοφύλακες θα πρέπει να πυροβολούν κατά των προσφύγων για να αποτρέψουν την παράνομη είσοδό τους στη χώρα, αν χρειαστεί.

Η Μέρκελ έχει προσπαθήσει να πείσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για ποσόστωση στους πρόσφυγες, έχει πιέσει για δημιουργία κέντρων υποδοχής στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, ενώ έχει ηγηθεί της εκστρατείας της ΕΕ για να πειστεί η Τουρκία να αποτρέψει την είσοδο των προσφύγων στο μπλοκ. Όμως η πρόοδος στα θέματα αυτά είναι αργή.

Η Γερμανία θέλει να περιορίσει την μετανάστευση από τη Βόρεια Αφρική, κηρύσσοντας το Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία «ασφαλείς χώρες», κάτι που θα βάλει τέλος στις πιθανότητες των κατοίκων χωρών αυτών να λάβουν άσυλο. Μάλιστα, η Μέρκελ δήλωσε πως έχει μιλήσει για το θέμα αυτό στον βασιλιά του Μαρόκου και το Μαρόκο έχει δηλώσει έτοιμο να πάρει πίσω τους Μαροκινούς.euro2day.gr

karfitsa.gr-Diethni

Tags: , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: