Οι ημερομηνίες για την σταδιακή άρση των μέτρων: Το σχέδιο για να ανοίξουν σχολεία, καταστήματα, εμπορικά κέντρα και εστιατόρια

Αντιμέτωπη με την λήψη σοβαρών αποφάσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης βρίσκεται η κυβέρνηση και αυτό γιατί τα διλήμματα που αντιμετωπίζει είναι πολλαπλά, καθώς καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στην ορθή διαχείριση της κατάστασης που θα οδηγήσει εξελικτικά σε μείωση των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, δίνοντας «φιλί ζωής» στο σύστημα υγείας που καταπονείται καθημερινά και στην σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, ειδικά ενόψει των εορτών.

της Γεωργίας Σκιτζή

Την ίδια ώρα, τα επιδημιολογικά στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τους ασθενείς, τους διασωληνωμένους και τους νεκρούς, είναι δηλωτικά της σοβαρότητας της κατάστασης και αυτό γιατί, παρά τη σταθεροποίηση των κρουσμάτων και την υποχώρηση του δείκτη θετικότητας, τα θύματα και οι διασωληνωμένοι συνεχίζουν να αυξάνονται.

Είναι σαφές, ότι καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος Νοεμβρίου, αποτυπώνεται σε αριθμούς η ραγδαία επιδείνωση και η αιφνίδια πίεση στο σύστημα υγείας από το δεύτερο κύμα του κορονοϊού.

«Φονικός» Νοέμβριος

Την ίδια ώρα, μέσα στον Νοέμβριο καταγράφηκαν 1.366 θάνατοι από τον κορονοϊό, την ώρα που όλο το προηγούμενο διάστημα, από τον περασμένο Μάρτιο δηλαδή, ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους ανερχόταν σε 635. Με αυτή την επιδημιολογική εικόνα, ο αριθμός των νεκρών στη χώρα έφτασε χθες τους 2.001 συμπολίτες μας. Είναι ενδεικτικό πως την 1η Νοεμβρίου ο ημερήσιος αριθμός θανάτων από τον κορονοϊό ήταν 9 άνθρωποι, ενώ χθες καταγράφηκαν 99 θάνατοι.

Οι επτά περιοχές – βαρόμετρο

Η χθεσινή απόφαση για πρώτη παράταση της καραντίνας μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, την οποία ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δίνει την ευκαιρία στο Μαξίμου να επεξεργαστεί τον σχεδιασμό για την κλιμακωτή άρση των περιορισμών. Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πάτρα, Λάρισα, Μαγνησία, Αιτωλοακαρνανία και Λέσβος εμφανίζουν υψηλό αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό τους, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει η επαναφορά του χάρτη για γκρίζες, κόκκινες και κίτρινες ζώνες, στις οποίες  θα καθορίζονται μέτρα, ανάλογα με τα δεδομένα κάθε εποχής.

Τα σενάρια για σταδιακή άρση των μέτρων

Τα σχολεία – όπως όλα δείχνουν – θα επαναλειτουργήσουν πρώτα, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες και ο πρωθυπουργός.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης με μαθητές του Δημοτικού, στους οποίους  είπε: «Λίγη υπομονή θα κάνετε ακόμα και πιστεύω ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε καλύτερες ειδήσεις να σας πούμε».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το άνοιγμα θα γίνει σταδιακά και τα σενάρια είναι τα εξής:

  1.  Τα δημοτικά/νηπιαγωγεία/ βρεφονηπιακοί  θα ανοίξουν στις 7/12
  2. Τα γuμνάσια/λύκεια θα ανοίξουν στις 14/12
  3. Τα καταστήματα λιανεμπορίου και τα καταστήματα σε εμπορικά με click away θα ανοίξουν στις 14/12
  4. Τα εμπορικά κέντρα θα ανοίξουν στις 21/12
  5. Για την εστίαση δεν υπάρχει ακόμα απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες για τον κλάδο της εστίασης, υπάρχει η πρόθεση να ανοίξουν για τις γιορτές τα εστιατόρια, με μέγιστο αριθμό 4 ατόμων ανά τραπέζι και ωράριο λειτουργίας ως τις 10 το βράδυ. Δεν αναμένεται να ανοίξουν καφέ και μπαρ, παρά μόνο καταστήματα αποκλειστικά με φαγητό, ενώ γυμναστήρια, θέατρα, κινηματογράφοι πάνε για τη νέα χρονιά. Κλειστά αναμένεται να παραμείνουν και τα χιονοδρομικά κέντρα και τα χειμερινά θέρετρα.

Με τη μέθοδο «click away» τα ψώνια

Κατά την άρση του lockdown, πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, η μέθοδος του «click away» θα εφαρμοστεί από τα καταστήματα, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Πώς εφαρμόζεται η μέθοδος του «click away»:

  • Αρχικά γίνεται η ηλεκτρονική παραγγελία του προϊόντος
  • Στη συνέχεια, ο καταναλωτής προπληρώνει το προϊόν
  • Τέλος, με το αποδεικτικό παραγγελίας – πληρωμής παραλαμβάνει το προϊόν από ειδικά διαμορφωμένο, εξωτερικό χώρο του καταστήματος.

ellada

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: