Οι δυο εκδοχές για τη φωτογραφία με τις γυναίκες με τις μάσκες

Δυο κυρίες, ντυμένες με σικάτα ρούχα, πιασμένες αγκαζέ και με μαντήλια να έχουν καλύψει το πρόσωπα τους είναι το θέμα μιας ασπρόμαυρης φωτογραφίας η οποία κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο.

Η συγκεκριμένη ασπρόμαυρη φωτογραφία σε αρκετές αναρτήσεις αλλά και δημοσιεύματα τοποθετείται χρονικά στο μακρινό 1918, όταν και εκδηλώθηκε η πανδημία της Ισπανικής γρίπης η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο από 17 έως 50 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η λεζάντα η οποία συνοδεύει την φωτογραφία συνήθως κάνει λόγο για την ομοιότητα του τότε και του τώρα, όπου η πανδημία του κορονοϊού έχει βάλει τον πλανήτη σε κρίση.  Εξάλλου η χρήση μάσκας, είναι και σήμερα υποχρεωτική λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ωστόσο αυτή είναι η μια μόνο εκδοχή η οποία αφορά τη φωτογραφία. Η δεύτερη εκδοχή είναι άκρως διαφορετική και ουδεμία σχέση έχει με την Ισπανική γρίπη.

Στη δεύτερη εκδοχή, οι δυο σικάτες κυρίες ναι μεν έχουν καλυμμένα τα πρόσωπα τους με μαντήλια και έχουν εκτεθειμένα μόνο τα μάτια τους αλλά αυτό δεν το έχουν κάνει για να προφυλαχθούν από κάποιον ιό αλλά για να είναι… μέσα στη μόδα.

Η φωτογραφία, σύμφωνα με τη δεύτερη αυτή εκδοχή, χρονολογείται στο 1913 (δηλαδή 5 χρόνια πριν ξεσπάσει η πανδημία της Ισπανικής γρίπης) και απεικονίζει τη μόδα της εποχής η οποία «απαιτούσε» από τις κυρίες οι οποίες ήθελαν να ακολουθούν τις τάσεις να φορούν το «πέπλο μύτης».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το «πέπλο μύτης» ήταν μια νέα μόδα το 1913 η οποία είχε έκανε την εμφάνιση της μετά το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων. Οι κυρίες οι οποίες ήθελαν να χαρακτηρίζονται ως κομψές έπρεπε να φορούν στο πρόσωπο τους ένα μαντήλι, ανάλογο με αυτό που χρησιμοποιούνταν στην Τουρκία επί αιώνες.

(?)

Πηγή: newsbeast.gr-paraxena

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: