Ο Τραπεζίτης του Λουζκόφ βρήκε άσυλο στη Βρετανία

Ο Τραπεζίτης του Λουζκόφ βρήκε άσυλο στη ΒρετανίαΤην είδηση της χορήγησης πολιτικού ασύλου στον Αντρέι Μποροντίν από τη Βρετανία, ο οποίος διώκεται για απάτη εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, επιβεβαίωσε ο δικηγόρος του Αντρέι Μποροντίν, Ντμίτρι Καριτόνοφ, στο πρακτορείο RAPSI.
Ο ίδιος ο Μποροντίν με δηλώσεις του προχθές στην οικονομική εφημερίδα Vedomosti ανέφερε ότι στην αίτησή του για χορήγηση του ασύλου υποστήριξε πως ήταν πολιτικά υποκινούμενη η ποινική δίωξη που άσκησε εναντίον του το ρωσικό , ενώ προς το παρόν οι βρετανικές αρχές δεν έχουν σχολιάσει την υπόθεση
Στα τέλη του 2010 η ρωσική εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του Μποροντίν και του αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου Νμτίτρι Ακουλίνιν, με την κατηγορία απάτης μεγάλης κλίμακας που αφορά κρατικά κεφάλαια της Τράπεζας της Μόσχας, η οποία λειτουργούσε ως επενδυτικό όχημα του πρώην δημάρχου της ρωσικής πρωτεύουσας, Γιούρι Λουζκόφ.
Τα δύο στελέχη της τράπεζας έχουν κατηγορηθεί ερήμην για παράνομο δανεισμό 443 εκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρείες-βιτρίνα, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονταν σε μετρητά στην σύζυγο του πρώην δημάρχου Λουζκόφ, Ελένα Μπατουρίνα και στον ιδιοκτήτη της κατασκευαστικής αυτοκρατορίας Inteco.
Ο Μποροντίν διέφυγε στη Βρετανία τον Απρίλιο του 2011 μετά την καθαίρεση του Λουζκόφ από τον τότε πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον Σεπτέμβριο του 2010. Αρχικά, αρνήθηκε ότι αιτήθηκε άσυλο, υποστηρίζοντας ότι επισκέπτεται το Ηνωμένο Βασίλειο για ιατρική περίθαλψη.
Το 2012 ο Μποροντίν κατετάγη 117ος στο κατάλογο των πλουσιότερων Ρώσων του Forbes, με εκτιμώμενη περιουσία 800 εκατ.δολάρια. Τον Αύγουστο του 2012, ξόδεψε 219 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει ακίνητο στο Henley-on-Thames, το πιο ακριβό σπίτι στην Βρετανία, σύμφωνα με τους Sunday Times
Στην Βρετανία έχουν καταφύγει, επίσης, μια σειρά από Ρώσους επιχειρηματίες που εγκατέλειψαν τη Ρωσία, φοβούμενοι τη , μεταξύ αυτών και ο μεγιστάνας Μπόρις Μπερεζόφσκι, και ο ιδρυτής της εταιρείας Yevroset, Γεβγκένι Τσιτσβάρκιν
Η κρατική VTB τον Απρίλιο του 2011, ανέλαβε τελικά τον έλεγχο της Τράπεζας της Μόσχας της πέμπτης τότε μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας, στηρίζοντάς την με το ποσό των 14 δισ. δολαρίων, τον Ιούλιο του ίδιου έτους. Επρόκειτο για την μεγαλύτερη διάσωση χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στη ρωσική ιστορία.

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: