Ο Juha Kankkunen , η Seat , το  Ateca και οι παγωμένες λίμνες στην Φινλανδία

Οι παλιοί σίγουρα θα γνωρίζετε τον Juha Kankkunen. Φοβερός οδηγός. Ήρεμος, χαμογελαστός και άπιαστος στο χιόνι και όχι μόνο. Εποχές, Βάλτερ Ρέρλ,  Μπιορν Βάλντεγκαρντ, Μισέλ  Μουτόν, Άρι Βατάνεν. Ονόματα που τη δεκαετία του 80 άφησαν εποχή.

Ο Γιούχα Κανκούνεν αν και μεγάλος στην ηλικία (σήμερα) δεν το βάζει κάτω.

Έκανε δοκιμές στη Φινλανδία με το  Ateca. Την ώρα που όλη η Ευρώπη έβραζε στους 35-42 βαθμούς ο παγκόσμιος πρωταθλητής ράλι Juha Kankkunen,  δοκίμαζε σε μια παγωμένη λίμνη στα βόρεια της Φινλανδίας, μόλις 200 χιλιόμετρα μακριά από τον Αρκτικό Κύκλο το Ateca.

Όπως ξέρετε ο χειμώνας στη Φινλανδία διαρκεί έξι μήνες. Και εκεί οι καταστάσεις είναι πάντα παγωμένες ακόμη και το καλοκαίρι. Οι θερμοκρασίες φτάνουν ακόμη και μείον 20 βαθμούς. Η λίμνη Pikku-Nissi παρόλο που το τοπίο είναι «καλοκαιρινό» αυτή είναι παγωμένη. Το παγωμένο στρώμα φτάνει τα 90 εκατοστά. Η επιφάνεια της λίμνης, είναι πάντα παγωμένη και αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ασφαλή οδήγηση στην παγωμένη λίμνη.

Ο οδηγός ράλι Juha Kankkunen, έχει κατακτήσει τέσσερα παγκόσμια πρωταθλήματα. Ο ίδιος μετά την πρώτη δοκιμή που έκανε είπε: «Τα οχήματα με 4Drive είναι ιδανικά για αυτές τις συνθήκες. Το Ateca είναι ένα συμπαγές αυτοκίνητο και ήταν εύκολο και διασκεδαστικό να το οδηγήσεις» .

Για να οδηγήσεις γρήγορα στον πάγο ένα αυτοκίνητο εκτός από την πείρα χρειάζεσαι ένα ελεγχόμενο παγοδρόμιο,  ελαστικά χιονιού, με ειδικά καρφιά, και το συνολικό σύστημα έλξης 4Drive . Όλα αυτά τα είχε το Ateca και αυτό βοήθησε τον Kankkunen να παραμείνει με πολλά χιλιόμετρα στη σωστή πορεία πάνω στον πάγο. Φυσικά δεν έλειψαν η οδήγησε με πλαγιολίσθηση και το παιχνίδι με το τιμόνι και το γκάζι.

Μαζί με τον Juha ήταν και ο επίσημος οδηγός SEAT Jordi Gené ο οποίος έδινε στους παρευρισκόμενους τις κατάλληλες συμβουλές για το πόσο απαλά πρέπει να στρίβεις το τιμόνι και πόσο γλυκά πρέπει να πατάς το γκάζι.

Ωραία εμπειρία. Κρίμα που δεν ήμασταν εκεί.

 

 

Ο Juha Kankkunen , η Seat , το  Ateca και οι παγωμένες λίμνες στην Φινλανδία

now24.gr-auto

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: