Ο Ερντογάν λέει πως τα βρήκε με τον Πούτιν και επιτίθεται σε Ευρώπη, Μέρκελ, ΝΑΤΟ!

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε συνέχεια στην επιθετική ρητορική απέναντι στην Ευρώπη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα γερμανικά ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα RTL και N-tv.

Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν κάνει βήμα πίσω σε όσα έχει πει το προηγούμενο διάστημα και επιτίθεται ευθέως ακόμη και στην Άνγκελα Μέρκελ, την οποία κατηγόρησε πως του τηλεφώνησε τρεις ημέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και μάλιστα δεν του εξέφρασε στήριξη, αλλά την ανησυχία της για τις μαζικές απολύσεις στην Τουρκία.

«Η κα. Μέρκελ θα έπρεπε να αφήσει σε εμάς το πώς εφαρμόζουμε το εσωτερικό μας δίκαιο. Δεν επρόκειτο για πράξη εκδίκησης», είπε και πρόσθεσε πως και ο ίδιος δεν εμπιστεύεται τη γερμανική Δικαιοσύνη, που απαγόρευσε να προβληθεί μήνυμά του σε συγκέντρωση Τούρκων στην Κολωνία.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε παράλληλα πολύ σημαντικό το ταξίδι του στη Μόσχα, υπογραμμίζοντας πως “θέλαμε να επαναφέρουμε το ταχύτερο δυνατό τις σχέσεις μας στο καλύτερο δυνατό σημείο”.

Ερωτηθείς εάν η Τουρκία θα παραμείνει αξιόπιστος εταίρος του ΝΑΤΟ, ο κ. Ερντογάν τόνισε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι «σήμερα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το ΝΑΤΟ», έσπευσε ωστόσο να επισημάνει ότι η Συμμαχία εγκατέλειψε την Τουρκία στην περίπτωση της Συρίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πότε θα πει το ΝΑΤΟ ότι βρίσκεται στο πλευρό μας, αν όχι σε αυτή την περίπτωση;».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής, επανέλαβε την πάγια θέση του: «Μιλάμε για μια χώρα που έχασε 240 ζωές. Και σε αυτή τη μεγάλη διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη συμμετείχαν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι και φώναζαν από κοινού ‘θανατική ποινή!’. Γιατί; Επειδή το έζησαν στο πετσί τους. Η Βουλή είναι ο θεσμός που θα αποφασίσει και εάν η Βουλή λάβει τέτοια απόφαση, τότε θα το επικυρώσω, διότι με πονάει που έχασα 240 πολίτες μου και τραυματίστηκαν πάνω από 2000 άνθρωποι», σημείωσε, απορρίπτοντας κάθε ισχυρισμό που προέρχεται από την Ε.Ε., για ενίσχυση της τάσης του για απολυταρχισμό.

«Η Ευρώπη θα έπρεπε να κοιταχτεί στον καθρέφτη. Εάν το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο είχε βομβαρδιστεί, θα υπήρχε ατμόσφαιρα όπου όλοι θα σιωπούσαν; Στην Τουρκία βομβαρδίστηκε ταυτόχρονα και το προεδρικό παλάτι. Θα υπήρχε στην Γερμανία σιωπή, αν βομβαρδιζόταν το προεδρικό ανάκτορο; Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, να μην έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Θα επιθυμούσα σε μια απόπειρα πραξικοπήματος η Ευρώπη να σταθεί στο πλευρό της Τουρκίας, όπως έγινε π.χ. στην Γαλλία», δήλωσε ακόμα ο Ερντογάν, ενώ σε ερώτηση γιατί η Τουρκία θέλει, έπειτα από όλα αυτά, να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξήγησε:

«Έχω καθήκον να πω την αλήθεια. Εδώ και 53 χρόνια η Ε.Ε. μας κρατάει σε απόσταση. Ρωτήσατε ποτέ γιατί η Ευρώπη εδώ και 53 χρόνια το κάνει αυτό; Εγώ έθεσα ευθέως το ερώτημα: Θέλετε να δεχτείτε την Τουρκία ή όχι; Εάν όχι, θα έπρεπε αυτό να ειπωθεί ανοιχτά. Και εκείνοι μας λένε ‘αν κάνετε αυτό, θα γίνει το άλλο’ κλπ. Δείχνουμε υπομονή».

Σε ό,τι αφορά πάντως το αν ισχύει η απειλή του ότι, αν τον Οκτώβριο δεν απελευθερωθεί το καθεστώς της βίζας για τους Τούρκους, η συμφωνία με την Ε.Ε. για τους πρόσφυγες θα πάψει να ισχύει, ο κ. Ερντογάν επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή η διαδικασία συνεχίζεται, αλλά διευκρίνισε ότι «εάν γίνει η απελευθέρωση, τότε θα κάνουμε ό,τι συμφωνήθηκε, αν όχι, τότε δεν θα εφαρμόσουμε κι εμείς την συμφωνία επανεισδοχής», καθώς, όπως είπε, η συμφωνία προβλέπει ότι αυτά τα δύο θα γίνουν ταυτόχρονα. «Μόνο εάν γίνουν ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε», τόνισε.

Πηγή: ysterografa.gr

karfitsa.gr-Diethni

Tags: , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: