Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ καλεί την ΕΕ να δείξει «καλή πίστη» στη Βρετανία για το Brexit

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς εκμεταλλεύτηκε σήμερα μια επίσκεψή του στην Ιρλανδία προκειμένου να καλέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαπραγματευθεί «με καλή πίστη» με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και να καταλήξει σε μια συμφωνία για το Brexit που θα σέβεται τη βρετανική κυριαρχία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά αναγνωρίζουμε επίσης τις μοναδικές προκλήσεις στο σύνορό σας και μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία ώστε να διασφαλίσουν ότι οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit θα σέβεται τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής», δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ.

«Όμως καθώς η καταληκτική ημερομηνία για το Brexit πλησιάζει, καλούμε την Ιρλανδία καθώς και την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαπραγματευθούν με καλή πίστη με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και να εργαστούν προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία που θα σέβεται την κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου και θα ελαχιστοποιεί την αναστάτωση στο εμπόριο», είπε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ δήλωσε πως η κυβέρνησή του πρέπει να υποστηρίξει τη συμφωνία διαζυγίου στην οποία κατέληξε η ΕΕ με τη Βρετανία για το καλό της ειρήνης, ένα μήνυμα το οποίο ζήτησε από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να μεταφέρει πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Γνωρίζω ότι καταλαβαίνετε τον αντίκτυπο που θα έχει ένα σκληρό σύνορο σε εμάς σε αυτό το νησί… τον κίνδυνο η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και η ειρήνη να υπονομευτούν. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη Συμφωνία Αποχώρησης», είπε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πενς.

«Κύριε αντιπρόεδρε, το μόνο που ζητώ είναι να μεταφέρετε αυτό το μήνυμα μαζί σας πίσω στην Ουάσινγκτον. Αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα που δημιουργήσαμε εμείς, είναι ένα πρόβλημα που θέλουμε να λύσουμε μέσω ενός συντεταγμένου Brexit και μιας συμφωνίας ότι δεν θα υπάρξει σκληρό σύνορο σε αυτό το νησί», είπε ο Βαράντκαρ.

(?)

Πηγή: diethnh

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: