Νικόλας Πατρικαλάκης: Ο Έλληνας ωκεανολόγος που διδάσκει στο ΜΙΤ

Ο Νικόλας Πατρικαλάκης είναι ο Έλληνας ωκεανολόγος που διδάσκει στην Έδρα Μηχανολογίας Kawasaki του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, στο τμήμα Ωκεανομηχανικής.

Ο κ. Πατρικαλάκης σπούδασε στη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Αθήνα, από όπου και πήρε το πτυχίο του το 1977. Το 1983 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην Ωκεανομηχανική στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.

Το 1974 εργάστηκε στο γραφείο σχεδιασμού των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, το 1976 εργάστηκε για Εθνικό Ινστιτούτο Ναυτιλίας στο Feltham της Αγγλίας, ενώ διετέλεσε ερευνητής και βοηθός καθηγητή από το 1977 ως το 1983 στο τμήμα Ωκεανομηχανικής του ΜΙΤ. Από το 1983 ως το 1985 ήταν μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ΜΙΤ, στο τμήμα Ωκεανομηχανικής, ενώ από το 1985 ως το 1990 ήταν Επίκουρος Καθηγητής. Τέλος, από το 1990 ως το 1995 διετέλεσε Αναπληρωτής Καθηγητής στο ίδιο τμήμα του ΜΙΤ.

Με την ομάδα του δημιουργούν ρομπότ που μοιάζουν με σαλάχια και συλλέγουν πληροφορίες για να καταπολεμήσουν την άλγη. «Αυτό το εργαστήριο δημιουργήθηκε για εμάς με εντελώς καινούργια μηχανήματα. Αυτό δεν συμβαίνει στη Βοστώνη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο Έλληνας καθηγητής έχει τιμηθεί πολλές φορές με βραβεία και διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το 1972-77  με το Βραβείο Ακαδημαϊκής Διάκρισης από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το 1972-77 με το Βραβείο Ακαδημαϊκής Διάκρισης από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το 1988-9 έγινε καθηγητής στην έδρα Doherty στην αξιοποίηση ωκεανών, το 1994-95 με το Computer Aided Design Referee Award και από το 1996 ως σήμερα είναι αθηγητής στην έδρα Kawasaki.

Ακόμη, είναι μέλος πολλών οργανισμών και ιδρυμάτων όπως: American Society of Mechanical Engineering, Association for Computing Machinery, Computer Graphics Society, IEEE Computer Society, International Society of Offshore and Polar Engineers, Society for Industrial and Applied Mathematics, Society of Naval Architects and Marine Engineers κ.α.



texnologia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: