ΝΑΤΟ: Στο προσκήνιο και πάλι η διαμάχη των κρατών μελών για αύξηση των αμυντικών δαπανών

Το φλέγον ζήτημα των αμυντικών δαπανών θα επανεξετάσουν εκ νέου οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, που ξεκίνησαν εκ νέου συζητήσεις στις Βρυξέλλες. Ο πόλεμος στην Ουκρανία επαναφέρει επιτακτικά το ζήτημα, με τη Γερμανία να δείχνει θετική στην πρόταση να δίδεται τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ στην άμυνα.

Οι αμυντικές δαπάνες θα είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα γίνει τον Ιούλιο στο Βίλνιους.

Στο τραπέζι το ποσοστό του 2%

Εδώ και πολλούς μήνες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητες σημαντικές επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των στρατιωτικών ικανοτήτων της Συμμαχίας. Παράλληλα, επιθυμεί την προς τα πάνω αναθεώρηση της δέσμευσης του 2014, για δαπάνες περίπου 2% του ΑΕΠ για την άμυνα.

«Συμμερίζομαι αυτή την εκτίμηση», δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους κατά την άφιξή του στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Η δαπάνη μόνο του 2% δεν θα είναι αρκετή. Θα πρέπει να αποτελεί τη βάση για οτιδήποτε ακολουθήσει. Η γερμανική κυβέρνηση το συζητά αυτό τώρα και σύντομα θα καταλήξει σε συμφωνία», επεσήμανε ο Πιστόριους σε δημοσιογράφους.

Ο Γάλλος υπουργός Σεμπαστιέν Λερκορνί θέτει ζήτημα περιεχομένου των δαπανών, ώστε να είναι «χρήσιμες και αποτελεσματικές». Η Γαλλία έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε «μαζικές επενδύσεις στην άμυνά της με το πρωτοφανές ποσό των 413 δισ. ευρώ».

Διχάζει τα μέλη του ΝΑΤΟ

Όμως το ζήτημα διχάζει τα μέλη του ΝΑΤΟ. Κάποιες χώρες προειδοποιούν κατά πολύ φιλόδοξων ή πολύ αυστηρών στόχων.

«Το 2% είναι καλό, αλλά πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει ένα είδος ευελιξίας διότι οι χώρες είναι διαφορετικές», υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας του Λουξεμβούργου Φρανσουά Μπάους.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο, που μίλησε υπό τον όρο διατήρησης της ανωνυμίας του, υπάρχουν δύο διαφορετικές ομάδες στη Συμμαχία. Από τη μία πλευρά, εκείνοι όπως οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία, που πιέζουν προς πιο φιλόδοξους στόχους, επιθυμώντας το 2,5% του ΑΕΠ των χωρών να αφιερώνεται στην άμυνα.

Από την άλλη αυτοί, όπως ο Καναδάς, η Ισπανία, το Λουξεμβούργο και σε έναν βαθμό η Ιταλία, που εκτιμούν ότι οι στόχοι αυτοί δεν είναι προσαρμοσμένοι στις ανάγκες τους.

«Συνολικά πιστεύω ότι το προφανές συμπέρασμα είναι ότι το 2% δεν αρκεί», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Και θα έλεγα ότι η πλειονότητα των συμμάχων συμφωνούν με αυτή την ανάλυση».

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: