Μηδενικές εν τέλει οι κεφαλαιακές ανάγκες

Μηδενικές εν τέλει οι κεφαλαιακές ανάγκες

Οι κινήσεις αναδιάρθρωσης και οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησαν οι ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια του 2014 τις βοήθησαν να περάσουν τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, χωρίς να χρειάζονται κεφάλαια από το «μαξιλάρι» των 11,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Με βάση το δυσμενές στατικό μοντέλο αξιολόγησης του ισολογισμού της 31ης Δεκεμβρίου 2013 οι τρεις (Πειραιώς, Εθνική και Eurobank) εμφάνισαν την ανάγκη κεφαλαιακών αναγκών.

Ωστόσο με βάση το δυσμενές δυναμικό μοντέλο της άσκησης των stress tests, το οποίο λαμβάνει υπόψην του τις κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης που έχουν κάνει οι τράπεζες και τα κεφαλαιακά αποθέματα που διαθέτουν, δεν έχουν ανάγκη άντλησης κεφαλαίων με στόχο την αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής. Στήριξη στον περιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών πρόσφεραν τόσο η δυναμική αξιολόγηση, δηλαδή ο συνυπολογισμός των κινήσεων κεφαλαιακής ενίσχυσης που έγιναν εντός του 2014, όσο και η αναγνώριση μέσω νομοθετικής διάταξης του αναβαλλόμενου φόρου.

Η τράπεζα πέρασε το τεστ αντοχής και έχει μηδενικές ανάγκες τόσο με βάση το δυσμενές στατικό μοντέλο αξιολόγησης του ισολογισμού της 31ης Δεκεμβρίου 2013 όσο και με το δυσμενές δυναμικό μοντέλο. Επομένως, όπως επισημαίνεται και στην ανακοίνωση της, δεν θα χρειασθεί καν να υποβάλει ακόμη και για τυπικούς λόγους σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο δείκτης κεφαλαιακής της Alpha Bank, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ, διαμορφώνεται με βάση το δυσμενές στατικό μοντέλο στο 8,1% (σ.σ. το όριο της ΕΚΤ είναι 5,5%) και με βάση το δυσμενές δυναμικό μοντέλο ανέρχεται στο 8,5%. Η τράπεζα έχει επίσης αποπληρώσει προς το δημόσιο προνομιούχες μετοχές ύψους 950 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η Alpha Bank πέρασε το τεστ χωρίς να κάνει χρήση του οφέλους από την αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου.

Με βάση το δυσμενές στατικό μοντέλο αξιολόγησης του ισολογισμού την 31η Δεκεμβρίου 2013 οι κεφαλαιακές της ανάγκες διαμορφώθηκαν στα 659,99 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, με το δυναμικό μοντέλο, βάσει του οποίου βγήκαν τα τελικά αποτελέσματα των stress tests της ΕΚΤ, η τράπεζα Πειραιώς έχει μηδενικές ανάγκες.

Κι αυτό διότι τον Απρίλιο του 2014 έκανε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,75 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 750 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποίησε για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών προς το δημόσιο. Με το εναπομείναν 1 δισ. ευρώ υπερκαλύπτει τις κεφαλαιακές ανάγκες της στατικής αξιολόγησης και σύμφωνα με την ΕΚΤ εμφανίζει κεφαλαιακό πλεόνασμα 340 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας διαμορφώνεται με βάση την άσκηση στο δυσμενές στατικό μοντέλο αξιολόγησης στο 4,4% (σ.σ. όριο της ΕΚΤ το 5,5%) και με βάση το δυσμενές δυναμικό μοντέλο στο 6,7% (σ.σ. 5,5% το όριο της ΕΚΤ). Η τράπεζα θα υποβάλλει στην ΕΚΤ σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης, στο οποίο θα αναφέρει μόνο πως τον Απρίλιο του 2014 άντλησε 1,75 δισ. ευρώ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Με όπλα τα κεφάλαια της ΑΜΚ του Απριλίου η Πειραιώς πέρασε το τεστ χωρίς να κάνει χρήση του αναβαλλόμενου φόρου.

Η τράπεζα με βάση το δυσμενές στατικό μοντέλο αξιολόγησης του ισολογισμού της 31ης Δεκεμβρίου 2013 εμφανίζει κεφαλαιακό έλλειμμα 3,4 δισ. ευρώ, το οποίο καλύφθηκε, σύμφωνα με την ΕΚΤ, κατά 2,5 δισ. ευρώ από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που έκανε η τράπεζα τον Μάιο του 2014 και τα υπόλοιπα 900 εκατ. ευρώ από την πώληση θυγατρικών, αλλά και από την κερδοφορία του πρώτου εξαμήνου 2014.

Η τράπεζα θα αναγνωρίσει όφελος από τον αναβαλλόμενο φόρο ύψους 700 εκατ. έως 1,2 δισ. ευρώ. Έτσι, με βάση το δυσμενές δυναμικό σενάριο η Εθνική έχει μηδενικές κεφαλαιακές ανάγκες και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανέρχεται στο 8,9% (σ.σ. 5,5% το όριο της ΕΚΤ), που μεταφράζεται σε πλεόνασμα κεφαλαίων ύψους 2 δισ. ευρώ. Εξ ου και όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή της δεν χρειάζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Όσο για τις υψηλές κεφαλαιακές ανάγκες του δυσμενούς στατικού μοντέλου τόσο η τράπεζα όσο και οι αρμόδιες εποπτικές αρχές αναφέρουν ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2013 το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΤΕ δεν είχε συμφωνηθεί ούτε με την ΤτΕ ούτε με την γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της Ε.Ε.

Η τράπεζα με βάση το δυσμενές στατικό μοντέλο αξιολόγησης του ισολογισμού της 31ης Δεκεμβρίου 2013 εμφανίζει κεφαλαιακό έλλειμμα 4,6 δισ. ευρώ, το οποίο όμως με το δυσμενές δυναμικό μοντέλο αξιολόγησης περιορίζεται όπως φαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ στα 17,55 εκατ. ευρώ. Η Eurobank έκανε τον Απρίλιο του 2014 αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 2,864 δισ. ευρώ.

Επίσης, με βάση το πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης αναμένεται να έχει όφελος 1,1 δισ. ευρώ από την αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου και θετική επίπτωση 315 εκατ. ευρώ από την διαφορά που προκύπτει μεταξύ των πραγματικών προβλέψεων εσόδων «για το 9μηνο του 2014 σε σχέση με εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν ως παραδοχή στο δυναμικό δυσμενές σενάριο».

Ο δείκτης κεφαλαιακής ενίσχυσης με βάση το δυσμενές δυναμικό σενάριο διαμορφώθηκε, σύμφωνα με την ΕΚΤ, στο 5,45% εξ ου και το έλλειμμα των 17,55 εκατ. ευρώ. Στην ανακοίνωση της η τράπεζα τονίζει ότι με τις κινήσεις της θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες.

ΠΗΓΗ: real.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: