Κραυγή απόγνωσης για την τετραπληγική Μαρία: Ο πατέρας της ζήτησε ευθανασία επειδή της έκοψαν τα φάρμακα

Μια ξεχωριστή διαμαρτυρία 150 ατόμων στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πατρών, πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί της Τρίτης.

Κραυγή απόγνωσης για την τετραπληγική Μαρία: Ο πατέρας της ζήτησε ευθανασία επειδή της έκοψαν τα φάρμακαΣτελέχη του ΠΑΜΕ, αλλά και άνθρωποι που γνωρίζουν προσωπικά την οικογένεια Πλακουρτζή δεν μπόρεσαν να μείνουν ανέπαφοι στο «μαρτύριο της… φαρμακευτικής σταγόνας» που βιώνουν οι ίδιοι.

Η 26χρονη Μαρία από τα Άνω Συχαινά και κόρη του ξυλουργού Νίκου Πλακουρτζή, καθηλώθηκε σε πλήρη αναπηρία στα 6,5 της . Μία ξαφνική εγκεφαλική βλάβη τής στέρησε τη δυνατότητα να ζει σαν όλα τα παιδιά της ηλικίας της, να πάει σχολείο, να σπουδάσει και να διάγει μία φυσιολογική ζωή.
Σήμερα η Μαρία καλείται να στερηθεί και κάτι ακόμα. Το δικαίωμα στην πλήρη θεραπεία, στη δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη και στην καθημερινή της τροφή.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο της να αδυνατεί να καταβάλει το που απαιτείται, ενώ πλέον τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η ζωή του παιδιού.

«Η Μαρία είναι τετραπληγική. Λαμβάνει καθημερινά πάνω από 14 χάπια που είναι απαραίτητα για να μην πονάει. Τα τελευταία δέκα χρόνια τρέφεται με γαστροστομία. Σήμερα μας λένε ότι πρέπει να δώσουμε από την τσέπη μας για τα σωληνάκια, για γάζες και άλλα αναλώσιμα που είναι απαραίτητα για να αποφύγουμε τη γάγγραινα και άλλες μολύνσεις, επειδή η εγκύκλιος για την χορήγηση φαρμάκων άλλαξε τον περασμένο Μάρτιο.

Τα ιατρικά αυτά κοστίζουν πάνω από 1.000 . Και εμείς αδυνατούμε να καταβάλλουμε το ποσό. Οδηγούν την Μαρία σε αργό θάνατο», δηλώνει σε αποκλειστική συνέντευξή του στο NEWS 247 ο πατέρας της κ. Νίκος Πλακουρτζής.

Από την ίδια σπάνια νόσο πάσχει και ο μικρός Νικόλας στην Ηλιούπολη. «Είναι το δεύτερο περιστατικό στη χώρα μας και ένα από τα ελάχιστα που έχουν παρατηρηθεί παγκοσμίως. Την Μαρία έχουν επισκεφτεί γιατροί από το Χάρβαρντ για εξετάσεις DNA», συνεχίζει ο ίδιος και προσθέτει: «Στα παιδιά αυτά λειτουργεί μόνο το μυαλό και η καρδιά. Και φυσικά, η αγάπη για όλο τον κόσμο».

Με μία γροθιά σχηματισμένη στα χέρια της, η 26χρονη Μαρία, έφτασε και η ίδια νωρίς το πρωί της Τρίτη στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. «Ήθελε να έρθει μαζί μας. Να διαμαρτυρηθεί προσωπικά για το Γολγοθά μας.

Εγώ όμως δεν επαιτώ. Απαιτώ τα φάρμακα και το ιατρικό υλικό που το παιδί μου ως ανάπηρο λάμβανε μέχρι τις αρχές Μαρτίου δωρεάν. Τα δικαιούται. Δεν ζήτησα κάτι παραπάνω», προσθέτει ο ίδιος και καταλήγει:

«Εάν δεν την βοηθήσουν, ζήτησα να μου χορηγήσει το ίδιο το Υγείας ένεση ευθανασίας, για να μην βασανίζεται άλλο η κόρη μου. Εδώ και καιρό έχουμε γίνει το μπαλάκι εμπαιγμού από το , τον ΕΟΠΠΥ και το ΙΚΑ».

Δεκάδες πολίτες στο πλευρό της Μαρίας

Στην κινητοποίηση, απλοί πολίτες και μέλη του ΠΑΜΕ, ζήτησαν την παρέμβαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μανώλη Αγγελάκα, ο οποίος επικοινώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριου Σαλμά και τον Διευθυντή του ΙΚΑ, Ιωάννη Βαφειάδη.

«Το αίτημα μας είναι να δοθεί λύση στο σοβαρό πρόβλημα του συμπολίτη μας», προσθέτει στο NEWS 247, το στέλεχος του ΠΑΜΕ που συμμετείχε στη διαμαρτυρία, Δημήτρης Αγγελόπουλος.

Προς το παρόν, οι υπάλληλοι στο ΙΚΑ της περιοχής διαβεβαίωσαν την οικογένεια ότι τα χρήματα από την αγορά των αναλώσιμων υλικών θα τους επιστραφούν, αλλά το σύμφωνα με τον κ. Πλακουρτζή «το θέμα παραμένει ανοιχτό και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει».

http://news247.gr/e

Κραυγή απόγνωσης για την τετραπληγική Μαρία: Ο πατέρας της ζήτησε ευθανασία επειδή της έκοψαν τα φάρμακα

Tags: , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: