Κεράσια: «Ιδιότητες» και «θρεπτική αξία»!

Τα κεράσια είναι οι καρποί του δένδρου της κερασιάς (προύνος των πτηνών), ενός φυλλοβόλου και πανέμορφου δένδρου, που ανήκει στην οικογένεια των ροδιδών, είναι αγγειόσπερμο δικότυλο φυτό, με ύψος που φτάνει τα 20 μέτρα.

Τα κεράσια έφτασαν στην Ελλάδα, Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη, από τη Μικρά Ασία. Στην Ελλάδα παράγονται στην Πιερία, την Έδεσσα, τη Ροδόπη, τα Γρεβενά, και σε άλλα μέρη της βόρειας Ελλάδας και θεωρούνται εξαιρετικής ποιότητας.

Η Τουρκία είναι πρώτη στον κόσμο σε παραγωγή κερασιών. Ακολουθούν οι Η.Π.Α., το Ιράν, η Ουκρανία και η Γερμανία. Η χώρα μας κατέχει την 10η θέση στον κόσμο σε παραγωγή κερασιών, με 43.000 τόνους το χρόνο.

Πιο γνωστές ελληνικές ποικιλίες είναι η κερασιά Ρουπκόβου, που παράγει τα τραγανά κεράσια της Έδεσσας, η πετροκερασιά, με τα τραγανά και νόστιμα πετροκέρασα που φέρουν μία χαρακτηριστική γραμμή στο μέσο του καρπού και η κερασιά των βοδενών με τα μεγάλα και νόστιμα κεράσια. Τα κεράσια που παράγονται από τις πιο πάνω ποικιλίες, εκτός από την εγχώρια κατανάλωση, εξάγονται. Άλλες ποικιλίες είναι η τραγανή Βόλου, η Ναπολέων, που έχει μεγάλη παραγωγή κερασιών και η φράουλα Βόλου.

Εκτός από τις κερασιές που καλλιεργούνται για το νόστιμο καρπό τους, υπάρχουν και ποικιλίες που καλλιεργούνται ως καλλωπιστικά δέντρα. Τα κλαδιά της κερασιάς είναι όρθια, ο κορμός της είναι λείος γκρίζου χρώματος και τα φύλλα της είναι μεγάλα και ελλειψοειδή. Τα άνθη της είναι μεγάλα, λευκά και οργανωμένα σε ταξιανθίες, φύονται δε ανά 3-6 σε κάθε οφθαλμό.

Η κερασιά ζει περίπου 60 χρόνια και η καρποφορία αρχίζει από τον 4ο χρόνο της ζωής της, ενώ μεγάλες αποδόσεις έχει μετά τον 20ό χρόνο. Ανθίζει σχετικά νωρίς και έτσι είναι δυνατό να υποστεί ζημιές στους ανθούς της από παγετό ή δυνατό ψύχος. Ευδοκιμεί σε διάφορους τύπους εδαφών αλλά προτιμά κυρίως αυτά που δεν περιέχουν ασβέστιο.

Οι ανθισμένες κερασιές δημιουργούν μία υπέροχη ανοιξιάτικη εικόνα. Τα μικρά άνθη τους μετατρέπονται σε ζευγάρια από κατακόκκινους καρπούς, τα πεντανόστιμα κεράσια, που είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και θρεπτικά φρούτα της Άνοιξης.Τα κεράσια τα βρίσκουμε από τις αρχές Μαΐου μέχρι και τις αρχές Αυγούστου.

Από τις εκατοντάδες ποικιλίες κερασιών, διακρίνουμε τρεις βασικές ομάδες: 1)Τα γλυκά, αυτά που τρώγονται ωμά 2) Τα ξινά που τρώγονται μαγειρεμένα και 3)Τα υβρίδια όπως τα Dukes και τα Royals, που τρώγονται ωμά αλλά χρησιμοποιούνται και σε διάφορα γλυκά.

Ιστορία και παράδοση

Η κερασιά φαίνεται ότι κατάγεται από την ανατολική Ευρώπη και δυτική Ασία, όπου καλλιεργούνταν από την αρχαιότητα.  Κουκούτσια από κεράσια έχουν βρεθεί σε σπήλαια της προϊστορικής εποχής.

Τα αυθεντικά άγρια γλυκά κεράσια, γνωστά ως mazzards, ανακαλύφθηκαν στη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα στην πόλη της Κερασούντας (από όπου πήραν και το όνομά τους), κοντά στον Εύξεινο Πόντο.

Τα mazzards ήταν γνωστά στους αρχαίους Αιγύπτιους, τους Έλληνες και τους Ρωμαίους, και υπάρχουν ακόμα και σήμερα. Έφτασαν στην Ιταλία, από τον Ρωμαίο στρατηγό Λούκουλο που τα ανακάλυψε και από εκεί, στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Καλλιεργήθηκαν από τους Κινέζους πριν από 3.000 χρόνια. Τα ξινά κεράσια τα έφεραν στη Ρώμη από την Ελλάδα και όλες οι σύγχρονες ποικιλίες προέρχονται από τα πρώτα εκείνα δείγματα.

Συστατικά

Τα κεράσια είναι φρούτα με λίγες θερμίδες. Ωστόσο, τόσο τα γλυκά, όσο και τα ξινά κεράσια είναι πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και μετάλλων.

Το κόκκινο χρώμα του κερασιού, οφείλεται στην χρωστική ουσία ανθοκυάνη, ένα διατροφικό αντιοξειδωτικό, που το βρίσκουμε σε συγκέντρωση στη φλούδα του. Τα κεράσια είναι πλούσια στην σταθερή αντιοξειδωτική ουσία μελατονίνη.

Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, η οποία οφείλεται στην παρουσία των φυτοχημικών και τη βήτα καροτίνη. Τα κεράσια περιέχουν επίσης, πολλές βιταμίνες της οικογένειας Β και βιταμίνη C, φολικό οξύ, νιασίνη και ριβοφλαβίνη. Περιέχουν ακόμη, ποσότητες σιδήρου, χαλκού, μαγνησίου, μαγγανίου, ψευδάργυρου, καλίου και πρωτεϊνών.

Τα κεράσια και κυρίως τα πετροκέρασα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φλαβονοειδή, πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά, που είναι πολύτιμα για την υγεία. Τέτοιες ουσίες είναι η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και το β-καροτένιο.

Κεράσια : Θεραπευτικές δράσεις και χρήσεις

-ο χυμός του μαυροκέρασου είναι ένα πολύτιμο καθαριστικό της χοληδόχου κύστης και του ήπατος

-το κεράσι είναι εξαιρετικό υπακτικό και θαυμάσιος αιμοποιητής

-κατά της αναιμίας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε σίδηρο

-βοηθά στην αποβολή τοξινών και έχει ευεργετική επίδραση στο αδενικό σύστημα

-ο χυμός κερασιού βοηθά στον ήρεμο και γαλήνιο ύπνο

-μελέτες δείχνουν ότι ο χυμός του κερασιού είναι ένα φυσικό μυοτονωτικό και βοηθά στην ταχεία αποκατάσταση των βλαβών που έχουν προκληθεί στους μυς έπειτα από σωματική άσκηση

-Τα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία που περιέχουν τα κεράσια, δρουν ανακουφιστικά στους ρευματικούς πόνους

-είναι διουρητικά και χωνευτικά

-έχουν αντισηπτικές ιδιότητες και δρουν ενάντια σε λοιμώξεις των ουροφόρων οδών

-Σε πειράματα βρέθηκε ότι αυξάνουν κατά 50% την παραγωγή ινσουλίνης από τα κύτταρα του παγκρέατος ενώ η κατανάλωση κερασιών θα μπορούσε να βοηθά στην πρόληψη κατά του διαβήτη

-έρευνες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη επαρκών ποσοτήτων φυτοστερολών (που περιέχουν τα κεράσια) οδηγεί στη μείωση των επιπέδων ολικής χοληστερόλης στο αίμα

-δρουν ενάντια σε φλεγμονές και λοιμώξεις. Μια μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Michigan, αποκάλυψε ότι μια διατροφή που περιλαμβάνει κεράσια, μείωσε τους δείκτες φλεγμονής σε ζώα, έως και 50%. Μια άλλη μελέτη απέδειξε ότι η κατανάλωση χυμού από κεράσι, μείωσε σημαντικά τους δείκτες φλεγμονής σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες

-έρευνα υποστηρίζει ότι ο χυμός τους αποτελεί ένα ισχυρό αντιβακτηριακό παράγοντα ενάντια στην τερηδόνα των δοντιών. Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι ο χυμός κερασιών καταστέλλει κατά 89% τη δραστηριότητα των ενζύμων εκείνων που οδηγούν στο σχηματισμό πλάκας, δηλαδή, το αρχικό σύμπτωμα της τερηδόνας

-κατά της σωματικής κόπωσης, καθώς περιέχουν μεταλλικά άλατα, που αυξάνουν τα αλκαλικά αποθέματα του οργανισμού

-Μειώνουν αισθητά την πνευματική κόπωση και είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τους μαθητές σε περιόδους εξετάσεων, στο τέλος της σχολικής χρονιάς, όπου υπάρχουν σε αφθονία

-από ερευνητικές ενδείξεις, φαίνεται ότι τα πετροκέρασα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση ορισμένων μορφών καρκίνου, ορισμένων παθήσεων της γήρανσης, καθώς και στην αντιμετώπιση ορισμένων νευρολογικών προβλημάτων

-Όταν τρώμε κεράσια, γίνεται μεγαλύτερη παραγωγή και έκκριση πεπτικών ουσιών, οι οποίες είναι ευεργετικές για τη λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος

-Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά κεράσια, δεν έχουν περιττά κιλά και έχουν μειώσει τους κινδύνους που σχετίζονται με ασθένειες της καρδιάς. Σε μια σχετική μελέτη, τα άτομα που έτρωγαν περισσότερα κεράσια, παρουσίασαν χαμηλότερο συνολικό βάρος σώματος, μειωμένο κοιλιακό λίπος και μειωμένη χοληστερόλη

Τα κεράσια βοηθούν στη μείωση του πόνου των μυών και των αρθρώσεων, μετά την άσκηση, συμβάλλοντας στην ταχεία αποκατάσταση των μυών

Χρήσεις – κατανάλωση

– Τα γλυκά κεράσια συχνά δε χρειάζονται άλλη προετοιμασία εκτός από ένα καλό πλύσιμο. Τρώγονται μόνα τους ή σε φρουτοσαλάτες

– Τα φρέσκα κεράσια χωρίς τα κουκούτσια τους γίνονται υπέροχη γέμιση για αφράτα κέικ και γλυκό πάβλοβα αλλά και εντυπωσιακή διακόσμηση για γλυκά και επιδόρπια

– Τα κεράσια μπορεί να μπουν σε τάρτες, πίτες (κερασόπιτα), κομπόστες και σως. Ταιριάζουν πολύ με γλυκά μπαχαρικά, εσπεριδοειδή και σοκολάτα. Η τούρτα Μπλακ Φόρεστ αποτελεί τον πιο κλασικό συνδυασμό κερασιών και σοκολάτας

– Τα κεράσια ταιριάζουν γευστικά με το κυνήγι και κυρίως με το κρέας της πάπιας

– Τα κεράσια μπορείτε να τα αποξηράνετε στον ήλιο ή στο φούρνο, σε χαμηλή θερμοκρασία, ή να τα διατηρήσετε σε ζάχαρη ή μπράντι

Ενδιαφέροντα

Γλυκό κουταλιού κεράσι (παρασκευή)

θα χρειαστούμε:

1 κιλό λευκόσαρκα κεράσια χωρίς κουκούτσια

1 κιλό ζάχαρη

1 λεμόνι

½ κούπα νερό

Μέσα σε κατσαρόλα τοποθετούμε σε στρώσεις τα κεράσια με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε ένα βράδυ. Την επόμενη μέρα, βράζουμε το μείγμα, προσθέτοντας, αν χρειάζεται, λίγο νερό. Ξαφρίζουμε και στο τέλος, προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού.

Όταν δέσει το σιρόπι, σβήνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με πετσέτα την κατσαρόλα και σε τακτά διαστήματα, ανακινούμε το σκεύος κυκλικά ώστε τα κεράσια να ρουφήξουν το σιρόπι και να ξαναπάρουν το αρχικό τους σχήμα. Αδειάζουμε το γλυκό μας σε καθαρά και στεγνά βάζα.

Διουρητικό ρόφημα

Με μια χούφτα ξερά κοτσάνια από κεράσια σε βραστό νερό, μπορείς να φτιάξεις ένα εξαιρετικά διουρητικό ρόφημα με άρωμα κερασιού. Είναι πολύ ευεργετικό για όσους έχουν προβλήματα νεφρολιθίασης.

Προσοχή: Το παραπάνω άρθρο έχει ενημ3ρωτικό σκοπό. Πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε συνταγή ή πριν αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, ζητήστε τη γνώμη του κατάλληλου επαγγελματία υγείας ή διατροφολόγου. Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις.

[via]

syntages

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: