Καθηγητής Επιδημιολογίας: Πλασματικός ο αριθμός κρουσμάτων, μέσα Μαΐου θα τελειώσει η ιστορία

Για την εικόνα των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Τρίτης ο Καθηγητής Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής, Άγγελος Χατζάκης επισημαίνοντας πως ο αριθμός είναι «πλασματικός». «Στην πραγματικότητα έχουμε ένα συγχρονισμένο επιδημικό κύμα στην Ευρώπη. Όλες οι χώρες της Ευρώπης εκτός από την Ιταλία είναι στην ίδια φάση της επιδημίας». 

Ο Καθηγητής Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής του Εργαστηρίου Υγιεινής Άγγελος Χατζάκης μίλησε στο Open TV και ξεκαθάρισε ότι ο ιός έχει ημερομηνία λήξης. «Στα μέσα Μαΐου θα έχουν τελειώσει όλα» είπε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε παράλληλα πως ο εργαστηριακός έλεγχος στη χώρα μας έχει κολλήσει, καθώς δεν υπάρχουν αντιδραστήρια. Τα χθεσινά 21 κρούσματα είναι καθυστερημένες διαγνώσεις. Κι άλλες χώρες έχουν το ίδιο πρόβλημα. Άρα η εικόνα των μειωμένων κρουσμάτων είναι απολύτως πλασματική. Δεν υπάρχει καμία ανάσχεση».

Εστίασε σε μέτρα που έχουν ληφθεί και στο εάν αυτά επαρκούν αναφέροντας: «ό,τι κάνουν αυτή τη στιγμή είναι πολύ καλό. Το στοίχημα είναι πόσο θα συμμορφωθούμε για να έχουμε λιγότερους θανάτους. Αν τα τηρήσουμε, θα έχουμε μικρό καμπανάκι κι όχι μεγάλη καμπάνα. Τα μέτρα που έχουμε πάρει είναι τα καλύτερα δυνατά κι επιβλέπονται από τα ανώτατα μέλη της κυβέρνησης και υπάρχει πειθαρχία κι αποτελεσματικότητα».

Μιλώντας για τον αριθμό των κρουσμάτων ο Καθηγητής Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής, Άγγελος Χατζάκης είπε: «Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι αδύνατον να υπολογιστεί. Χαλάμε την ποιότητα των στοιχείων, αν είχαμε τα εργαστήρια σωστά θα ήταν πιο ασφαλές. Υπάρχει ορισμός από ΕΟΔΥ ποιος πάει και κάνει τεστ. Τα τεστ που θέλει ο ΕΟΔΥ πρέπει να γίνονται και να μην καθυστερούν όπως τώρα».

Κλείνοντας την τηλεοπτική του συνέντευξη αναφέρθηκε στο αν οι επιστήμονες φοβούνται μετάλλαξη του ιού εξηγώντας «Τα ενδεχόμενα αυτά είναι πάντα πιθανά, αλλά δημόσια υγεία, κάνεις με τα δεδομένα που έχεις».

Σημειώνεται πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ δήλωσε στο γερμανικό δίκτυο RTL ότι αναμένει η κρίση του κορονοϊού να διαρκέσει τουλάχιστον έως τα τέλη Μαΐου.

«Αναμένω ότι θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες για όλο τον μήνα Απρίλιο και όλο τον μήνα Μάιο», δήλωσε, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει «σημαντικός αριθμός νέων κρουσμάτων» κατά την περίοδο αυτή. «Άρα δεν θα συμβούλευα κανένα να υπολογίζει ότι αυτό θα τελειώσει σε οκτώ ημέρες», δήλωσε ο Αλτμάιερ.

Δείτε τα όσα είπε ο Καθηγητής Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής, Άγγελος Χατζάκης:

ellada

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: