Ανταλλαγή αιχμαλώτων: Χαμόγελα σε ΗΠΑ και Ρωσία – Η μπασκετμπολίστρια και ο έμπορος όπλων

Σε ανταλλαγή αιχμαλώτων προχώρησαν ΗΠΑ και Ρωσία, είδηση που κάνει τον γύρο των μέσων ενημέρωσης. Δηλώσεις ικανοποίησης γίνονται τόσο από την αμερικανική όσο και από τη ρωσική πλευρά.

Η ανταλλαγή έγινε στο αεροδρόμιο του Άμπου Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση ΗΑΕ-Σαουδικής Αραβίας, ο πρόεδρος των ΗΑΕ και ο πρίγκιπας-διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας ηγήθηκαν των προσπαθειών διαμεσολάβησης που εξασφάλισαν την απελευθέρωση της Γκράινερ σε ανταλλαγή κρατουμένων με τη Ρωσία. Η μπασκετμπολίστρια Μπρίτνεϊ Γκράινερ έφτασε στο Άμπου Ντάμπι με ιδιωτικό αεροπλάνο από τη Μόσχα μετά την απελευθέρωσή της από τις ρωσικές αρχές, υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

«Είναι ασφαλής, είναι σε αεροπλάνο, είναι καθ’ οδόν για το σπίτι της μετά από μήνες άδικης κράτησής της στη Ρωσία, υπό αφόρητες συνθήκες», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Αυτή είναι μια μέρα για την οποία εργαστήκαμε για πολύ καιρό. Δεν σταματήσαμε ποτέ να ασκούμε πίεση για την απελευθέρωσή της», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος έμπορος όπλων, Βίκτορ Μπουτ, «επιστρέφει σπίτι» δηλώνει το Κρεμλίνο μετά την ανταλλαγή με την Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια Μπρίτνεϊ Γκράινερ.

Ο Μπουτ, 55 ετών, ήταν ένας από τους πιο καταζητούμενους άνδρες στον κόσμο πριν από τη σύλληψή του και ονομαζόταν «ο έμπορος του θανάτου» και «εκείνος που κατατροπώνει τις κυρώσεις» για την ικανότητά του να παρακάμπτει τα εμπάργκο όπλων.

Για σχεδόν δύο δεκαετίες, ο Μπουτ έγινε ο πιο διαβόητος έμπορος όπλων στον κόσμο, πουλώντας όπλα σε κράτη με αδίστακτα καθεστώτα, σε ομάδες ανταρτών και δολοφόνους πολέμαρχους στην Αφρική, την Ασία και τη Νότια Αμερική. Για τους ειδικούς στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, το διαρκές ενδιαφέρον της Μόσχας για τον Μπουτ υποδηλώνει έντονα τους δεσμούς του με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

«Ο Ρώσος υπήκοος Βίκτορ Μπουτ, ο οποίος εξέτιε ποινή φυλάκισης στις ΗΠΑ για εμπορία όπλων, επέστρεψε στη Ρωσία ως αποτέλεσμα συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την ανταλλαγή του με την Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια Μπρίτνεϊ Γκράινερ, που κρίθηκε ένοχη στη Ρωσία για λαθρεμπόριο ναρκωτικών» ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στο TASS την Πέμπτη.

«Ως αποτέλεσμα των προσπαθειών που έγιναν, καταφέραμε να συμφωνήσουμε με την αμερικανική πλευρά να κανονίσουμε την ανταλλαγή του Βίκτορ Μπουτ για την Μπρίτνεϊ Γκρίνερ. Ο Ρώσος πολίτης επέστρεψε στη μητέρα πατρίδα» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: