Καλύτερες επιδόσεις σε midrange κινητά φέρνει ο ARM Cortex-A17

Καλύτερες επιδόσεις σε midrange κινητά φέρνει ο ARM Cortex A17

Έχουμε μπει για τα καλά στο 2014 και η πρωτοκαθεδρία της ARM αρχιτεκτονικής στις mobile συσκευές δεν φαίνεται να απειλείται άμεσα, καθώς ο ανταγωνισμός δεν έχει ακόμα κατορθώσει να διεισδύσει σε μεγάλο βαθμό στην άκρως ανταγωνιστική αυτήν αγορά.

H ARM δεν δείχνει να επαναπαύεται και πλέον επενδύει σημαντικά στην επόμενη γενιά της αρχιτεκτονικής, την εγγενώς 64 bit ARMv8, με τις πρώτες υλοποιήσεις να έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η βρετανική εταιρεία εγκαταλείπει την εξαιρετικά επιτυχημένη ARMv7 αρχιτεκτονική, στάση που την αποδεικνύει εμπράκτως με την παρουσίαση του Cortex-A17, ενός 32 bit πυρήνα ο οποίος τοποθετείται ως αντικαταστάτης του δημοφιλούς Cortex-A9.

Ο νέος πυρήνας της ARM στοχεύει κατά κύριο λόγο στις midrange mobile συσκευές, όπως επίσης και οποιεσδήποτε άλλες συσκευές έχουν ανάγκη από υψηλή επεξεργαστική ισχύ και χαμηλή κατανάλωση όπως, μεταξύ άλλων, οι Smart TV και εφαρμογές στην αυτοκινητοβιομηχανία. Για το λόγο αυτόν, ο πυρήνας συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα του επιτρέψουν να αντεπεξέλθει του καθενός υπολογιστικού φόρτου.

Συγκεκριμένα, το αναφοράς κάνει λόγο για μια Out-of-Order υλοποίηση, χρονιζόμενη σε συχνότητες άνω των 2 GHz, υποστήριξη έως και 1 TB μνήμης μέσω Physical Address Extension, σετ εντολών SIMD, εξελιγμένα χαρακτηριστικά ασφάλειας, που συνολικά υπόσχονται βελτίωση επιδόσεων έως και 60 τοις εκατό σε σχέση με τον Cortex-A9.

Έως και τέσσερις Cortex-A17 πυρήνες θα μπορούν να ολοκληρωθούν σε SoC με λιθογραφική διαδικασία 28 nm, ενώ με υποστήριξη του σχήματος big.LITTLE στο ίδιο SoC θα μπορούν να ολοκληρωθούν μέχρι και τέσσερις Cortex-A17 με τέσσερις Cortex-A7 πυρήνες σε διάφορους συνδυασμούς. Στον τομέα των γραφικών, η ΑRM προτείνει ολοκλήρωση με την GPU Mali-T720, η οποία είναι οικονομική έκδοση της γνωστής Mali-T600, χρονιζόμενη έως και τα 695 MHz και με υποστήριξη OpenGL ES 3.0 και πληθώρας άλλων βελτιστοποιήσεων για χαμηλού κόστους συσκευές.

Προς το παρόν δεν υπάρχει από την ΑRM σχετικά με τη διαθεσιμότητα του Cortex-Α17, όμως σχετική ανακοίνωση από τη MediaTek όπου αναφέρει ότι το νέο της SoC διαθέτει οκταπύρηνη CPU η οποία ενσωματώνει πυρήνες Cortex-A17 και θα διατεθεί στο δεύτερο μισό του 2014, δίνουν μια ένδειξη σχετικά με το πότε μπορούμε να περιμένουμε τις σχετικές υλοποιήσεις.

[ Via ]

Καλύτερες επιδόσεις σε midrange κινητά φέρνει ο ARM Cortex A17

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: