Καμπανάκι από Γκουτέρες: "Σκάβουμε τους λάκκους μας" με την κλιματική αλλαγή

Δραματικό μήνυμα από τον ΓΓ του ΟΗΕ στην έναρξη της COP26

Οι άνθρωποι «σκάβουμε τους λάκκους μας» μέσω της κλιματικής αλλαγής και της «βάναυσης στάσης μας στη βιοποικιλότητα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στα εγκαίνια της COP26.

Ο Γκουτέρες επέκρινε «το έλλειμμα αξιοπιστίας και το πλεόνασμα σύγχυσης» που υπάρχει σχετικά με τη μείωση των εκπομπών ρύπων και τους μηδενικούς στόχους, οι οποίοι είχαν «διαφορετικές έννοιες και διαφορετικές μετρήσεις».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ τόνσε ότι ήδη «ηχούν οι σειρήνες» και «ο πλανήτης μας κάτι μας λέει». Ακόμη, προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να προσφέρει περισσότερη βοήθεια — είτε σχετίζεται με το κλίμα είτε όχι — στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Παράλληλα, επαίνεσε τον «ασταμάτητο στρατό δράσης για το κλίμα», που καθοδηγείται από τη νεολαία και απαιτεί δράση. «Σας διαβεβαιώνω πως δεν θα πάνε πουθενά», πρόσθεσε.

«Ο εθισμός μας στα ορυκτά καύσιμα ωθεί την ανθρωπότητα στο χείλος του γκρεμού. Αντιμετωπίζουμε μια σκληρή επιλογή: είτε θα το σταματήσουμε — είτε θα μας σταματήσει», είπε ο Γκουτέρες.

«Ήρθε η ώρα να πούμε “αρκετά”. Πρέπει να σταματήσουμε να “σκοτώνουμε” τον εαυτό μας με τον άνθρακα. Να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε τη φύση σαν τουαλέτα. Αρκετά με τις καύσεις, τις γεωτρήσεις και τις εξορύξεις. Σκάβουμε τους τάφους μας με αυτό τον τρόπο» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας..

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: