Η Πιερία στο Φεστιβάλ Τουρισμού Θεσσαλονίκης- Εκδήλωση για την παραδοσιακή κεραμική

Ο Πιερικός Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (Π.Ο.Τ.Α.Π.) συμμετέχει στο Φεστιβάλ Τουρισμού  που θα πραγματοποιηθεί από 26 έως 29 Μαϊου 2016, στο πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης, σε ενιαίο εκθεσιακό χώρο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το Φεστιβάλ Τουρισμού διοργανώνεται από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με στόχο αφενός τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας και αφετέρου την προβολή άλλων προορισμών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο περίπτερο της  Περιφέρειας  Κεντρικής Μακεδονίας θα έχουν την ευκαιρία να  φιλοξενηθούν όλοι οι τουριστικοί φορείς της Πιερίας που  επιθυμούν να προβάλλουν συλλογικά το τουριστικό προϊόν τόσο σε επίπεδο περιφέρειας όσο και σε επίπεδο τοπικό.

Ο Π.Ο.Τ.Α.Π. μέσω της συμμετοχής αυτής στοχεύει στην  προοπτική ανάπτυξης και προώθησης του τοπικού τουριστικού προϊόντος στην ελληνική  και στις διεθνείς αγορές αλλά και στην προσέλκυση περισσότερων Ελλήνων τουριστών προκειμένου να γνωρίσουν το μαγευτικό τόπο του Ολύμπου και της Πιερίας. Παράλληλα θέτει σε προτεραιότητα την προβολή του θεματικού τουρισμού (προσκυνηματικό, αρχαιολογικό, φυσιολατρικό, περιπατητικό, περιηγητικό, σχολικό, πολιτιστικό, κλπ), προσφέροντας ένα σημείο συνάντησης στους τοπικούς τουριστικούς φορείς για συναντήσεις Β2Β με εκπροσώπους των ταξιδιωτικών προορισμών από την Ελλάδα αλλά και από όλο τον κόσμο αναπτύσσοντας και προβάλλοντας παράλληλα την τοπική διεπαγγελματική συνεργασία στους ημεδαπούς αλλά και αλλοδαπούς εμπορικούς επισκέπτες του Φεστιβάλ.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Τουρισμού και μέσα στον εκθεσιακό χώρο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,  η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας θα παρουσιάσει το πολιτιστικό προϊόν της Πιερίας, «διότι ο πολιτισμός είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη και ανάδειξη των περιοχών. Ο πολιτισμός είναι το εργαλείο ανάπτυξης που αναδεικνύεται μέσω της προώθησης του τουριστικού προϊόντος κάθε περιοχής», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας και Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού-Παιδείας-Αθλητισμού της Περιφέρειας Κεντρικής; Μακεδονίας κα Σοφία Μαυρίδου, στη χθεσινή συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Πιο συγκεκριμένα η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας πρόκειται να πραγματοποιήσει μια ιδιαίτερη εκδήλωση  την Πέμπτη 26 Μαϊου και κατά τις ώρες 7:30μ.μ. – 9:30 μ.μ, στο Περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με   τίτλο: «Η παραδοσιακή κεραμική της Πιερίας», με τον παραδοσιακό αγγειοπλάστη Σταγκίδη Γιάννη.

Η κα Μαυρίδου αναφορικά με την συμμετοχή της Πιερίας στο Φεστιβάλ Τουρισμού τόνισε ότι «είναι επιτακτική ανάγκη η πραγματική στήριξη του τουρισμού από όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου. Η συμμετοχή μας στο Φεστιβάλ Τουρισμού σηματοδοτεί αυτή την προσπάθεια, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι η τουριστική Πιερία αποτελεί προορισμό για όλο το χρόνο, με ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα που όλοι πρέπει να γνωρίσουν από κοντά. Γιατί η Πιερία είναι ένας ευλογημένος τόπος να ζεις.».

Ο Πιερικός Οργανσιμός Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής , απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε όλους τους επιχειρηματίες του τουρισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού της Πιερίας να πλαισιώσουν το περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με έντυπο υλικό, προϊόντα αλλά και τη φυσική τους παρουσία.

Τουριστικά Μονοπάτια Πολιτισμού στην Πιερία

Στο μεταξύ, διευρυμένη σύσκεψη του Πιερικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (Π.Ο.Τ.Α.Π.), υπό την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας και Θεματική Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού-Αθλητισμού Παιδείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Σοφίας Μαυρίδου, για το σχεδιασμό και την κατάρτιση των πολιτιστικών διαδρομών της Πιερίας, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί προϊόν στενής συνεργασίας και σταθερής προσπάθειας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και του Geo Routes Cultural Institute.

Τα πολιτιστικά οδοιπορικά των Geo Routes που τελούν υπό την αιγίδα της UNESCO και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα περιλαμβάνουν διάφορες διαδρομές που θα προβάλουν το φυσικό, ιστορικό, θρησκευτικό και το εν γένει πολιτισμικό απόθεμα της Πιερίας και θα είναι διαθέσιμες στον επισκέπτη καθ” όλη τη διάρκεια του έτους, μέσω του διαδικτύου καθώς και από πιστοποιημένους τοπικούς παρόχους υπηρεσίων.

Όπως, δήλωσε, στους παρευρισκόμενους η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας «η Πιερία ενδείκνυται για τη δημιουργία πολιτιστικών οδοιπορικών που θα αποτελέσουν πόλο έλξης τουριστών στην ευρύτερη περιοχή. Οι πολιτιστικές διαδρομές στον πυρήνα τους γονιμοποιούν τα φυσικά, θρησκευτικά, αρχαιολογικά μνημεία  με τους ανθρώπους και με την πρωτογενή παραγωγή μας. Φανταστείτε δηλαδή κάτι που ενώνει την ενέργεια και το κάλλος των μνημείων της Πιερίας και το συμβολισμό τους με την τοπική μας παραγωγή. Ξεκινώντας από τον πρωτογενή τομέα και πηγαίνοντας στη γαστρονομία, τα καταλύματά μας, το λαϊκό μας πολιτισμό, τη σύγχρονη δημιουργία μας. Φανταστείτε όλα αυτά να ενοποιούνται σιγά -σιγά καθώς ο χρόνος θα διαβαίνει» είπε χαρακτηριστικά η κα Μαυρίδου. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε κατά την τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του Π.Ο.Τ.Α.Π. και Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Απόστολος Τζόβας, ο οποίος  δήλωσε: «Μέσα από τα πολιτιστικά οδοιπορικά των Geo Routes επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν και να εκπλαγούν από ένα τόπο σπάνιας φυσικής ομορφιάς, γεμάτο σημαντικά μνημεία και αξιοθέατα, ανθρώπους ευαίσθητους και φιλόξενους».

Ο Πρόεδρος του Geo Routes Cultural Institute κ. Γιάννης Μπαλακάκης έκανε μια εκτενή παρουσίαση σχετικά με την ταυτότητα του εν λόγω φορέα και τους σκοπούς του, που συνδέονται με την ανάπτυξη και την προώθηση του τουριστικού προϊόντος σε κάθε περιοχή όπου εφαρμόζονται αντίστοιχα προγράμματα. Ακόμη κάλεσε τους εμπλεκόμενους φορείς να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις και μέσα από μια συνεχή συνεργασία να γίνει συγκεκριμενοποίηση των επιδιωκόμενων στόχων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κα Ευαγγελία Ξυπτερά-Λάμπρου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Παραλίας κ. Γιώργος Ζωγράφος, ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Δίου-Ολύμπου κ. Νίκος Λακασάς, η Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Λιτοχώρου κα Φανή Κουτσιμανή, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ελατοχωρίου κ. Νίκος Παρλίτσης, εκπρόσωποι φορέων και πολιτιστικών συλλόγων, ιδιοκτήτες και στελέχη ξενοδοχείων, οινοποιοί και γενικά επιχειρηματίες  που εμπλέκονται με θέματα τουρισμού.

“Ολοι τους κατέθεσαν τα ερωτήματά τους και τις προτάσεις τους ενώ παράλληλα εξέφρασαν τη διάθεσή τους να συνεχιστεί η συνεργασία με το Geo Routes Cultural Institute ώστε να προωθηθεί και να αναβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν της Πιερίας.

typosthes.gr-topika

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: