Βασιλιάς Κάρολος: Γιατί η στέψη του θα είναι πιο λιτή από αυτή της Ελισάβετ

Όταν το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου τοποθετηθεί στο κεφάλι του βασιλιά Καρόλου Γ’ στο Αββαείο του Γουέστμινστερ στις 6 Μαΐου, θα αποτελέσει μέρος μιας συνέχειας μακροχρόνιων παραδόσεων και επιβλητικότητας κατά τα περισσότερα από 1.000 χρόνια της μοναρχίας.

Αλλά η υπόσχεσή του ότι η στέψη του «θα αντανακλά τον ρόλο του μονάρχη σήμερα» σηματοδοτεί κάποια αποστασιοποίηση από την κλίμακα και την υπερβολή της τελετουργίας που επικρατούσε στην στέψη της μητέρας του. Το πόσο σημαντικές θα είναι αυτές οι διαφορές δεν είναι ακόμη γνωστό, αλλά υπαγορεύονται από τις κοινωνικές αλλαγές που έλαβαν χώρα κατά τα 70 χρόνια της βασιλείας της βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

Σύμφωνα με τον Guardian, η στέψη της βασίλισσας θα μπορούσε, εκ των υστέρων, να περιγραφεί ως «η τελευταία αυτοκρατορική τελετουργία», όπως τόνισε ο Δρ Μπομπ Μόρις, ανώτερος ερευνητικός συνεργάτης στη Μονάδα Συντάγματος του UCL και συγγραφέας μιας ερευνητικής εργασίας με τίτλο The Coronation of Charles III.

Τότε, αντικατοπτρίζοντας την υψηλή κατάταξη της Βρετανίας ως παγκόσμιας δύναμης, 8.250 καλεσμένοι στριμώχτηκαν στο Αββαείο του Γουέστμινστερ και άλλοι 96.000 που είχαν πληρώσει εισιτήριο —μια προσπάθεια της βρετανικής κυβέρνησης να ανακτήσει μέρος του τεράστιου κόστους- βρίσκονταν απέξω.

Ευγενείς και οι σύζυγοί τους αλλά και οι ηγέτες της Κοινοπολιτείας βρίσκονταν στη λίστα προσκεκλημένων της κυβέρνησης. Η μεγάλη διαδρομή της πομπής από το Αββαείο του Γουέστμινστερ κάλυψε περίπου οκτώ χιλιόμετρα. Χρειάστηκε 45 λεπτά για να περάσει από ένα σημείο και περιλάμβανε περισσότερα από 40.000 μέλη του προσωπικού της Βρετανίας και της Κοινοπολιτείας.

Τα στρατεύματα βάδιζαν στον ρυθμό που παρείχαν 24 στρατιωτικές μπάντες, ενώ 10 πρωθυπουργοί της Κοινοπολιτείας, με επικεφαλής τον Σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ, μεταφέρθηκαν σε ανοιχτές άμαξες.

Ήταν ένα απίστευτο θέαμα για μια μεταπολεμική Βρετανία, σημαδεμένη από βόμβες, όπου εξακολουθούσε να υπάρχει η παροχή φαγητού με δελτίο και στρατολόγηση. Τέτοια κλίμακα είναι απίθανη σήμερα, και όχι μόνο επειδή το κοινό πιθανότατα θα διστάζει για το κόστος.

Τότε, οι ένοπλες δυνάμεις της Βρετανίας ξεπερνούσαν τις 850.000. Σήμερα, υπάρχει περίπου το ένα πέμπτο αυτού του αριθμού. «Απλώς δεν υπάρχουν στρατεύματα, οπότε τίθεται υπό αμφισβήτηση το μήκος της διαδρομής και το μέγεθος της πομπής», είπε ο Μόρις. Τα θέματα ασφαλείας, επίσης, έχουν αλλάξει. Η τρομοκρατία αποτελεί πλέον βασικό μέλημα, έναντι της δημόσιας ασφάλειας, που ήταν το επίκεντρο της αστυνόμευσης του γεγονότος το 1953.

Η στέψη είναι μια θρησκευτική λειτουργία, με το χρίσμα να δίνεται με το άγιο λάδι και την κοινωνία. Η απογραφή του 2021, ωστόσο, έδειξε ότι για πρώτη φορά λιγότερος από τον μισό πληθυσμό της Αγγλίας και της Ουαλίας (46,2%) αναγνωρίζεται ως χριστιανοί. Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται όλο και πιο κοσμικό, περισσότερο από το ένα τρίτο της Αγγλίας και της Ουαλίας (37,2%) ισχυρίζονται ότι δεν έχουν κάποια θρησκεία. Το 1953, όχι μόνο ο εκκλησιασμός ήταν ρουτίνα, αλλά το ένα τρίτο των ανθρώπων πίστευαν ότι η βασίλισσα είχε επιλεγεί από τον Θεό.

Συνολικά, είπε ο Μόρις, η στέψη του Καρόλου Γ΄ θα μπορούσε να είναι «μια πιο μετριοπαθής υπόθεση» από αυτή της μητέρας του. «Δεν ξέρουμε ποια είναι τα σχέδια. Δεν έχουν κάνει τις ανακοινώσεις που θα περίμενε κανείς σε αυτό το στάδιο» υπογράμμισε.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: