Η ναρκισσιστική φύση της π ορνογραφίας

Πώς το διαδικτυακό σeξ ισοπεδώνει τον ερωτισμό οδηγώντας τους χρήστες στη σeξουαλική απομόνωση

Eίναι απίστευτο το τι μπορεί να σκεφτεί ο άνθρωπος για να κάνει τα πράγματα πολύπλοκα. Η εισβολή της τεχνολογίας στη ζωή μας έχει οδηγήσει σχεδόν στην κατάρρευση των πραγματικών σχέσεων, εκείνων που βασίζονται σε αυτό που συνήθως αποκαλούμε «χημεία».
 Με λίγα λόγια, το Ιντερνετ έχει καταφέρει να ισοπεδώσει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που μας κάνουν μοναδικούς. Σχέσεις που ξεκινούν δειλά με τα πρώτα ραντεβού και την αμηχανία της πρώτης επαφής έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, καθώς οι παραπάνω στιγμές είναι αδύνατον να μεταφραστούν ψηφιακά. Οι άνθρωποι σήμερα, κλεισμένοι στα σπίτια τους, πίσω από μια οθόνη, ψάχνουν σύντροφο ή φλερτ της μιας βραδιάς, ή ακόμα και κάτι να περάσουν την ώρα τους, χωρίς αυτό να εμπεριέχει υποχρεωτικά ένα φυσικό πρόσωπο του ίδιου ή του άλλου φύλου, όπως είναι η πορνογραφία. Η τεχνολογία έχει δημιουργήσει πληθώρα gadgets, όπως κομπιούτερ και tablets, κινητά σε διάφορα μεγέθη και με πολλαπλές «δεξιότητες», καθώς και μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες με ελεύθερη πρόσβαση, όπου ο καθένας μπορεί να κάνει γνωριμίες, να επικοινωνήσει με φίλους, να προβάλει μία αληθινή ή φανταστική πλευρά του εγώ του, ή απλώς να ασχοληθεί λίγο παραπάνω με τον εαυτό του. 

Το κείμενο αυτό είχε ως αφορμή μια κλήση που έκανε κάποια κυρία στη συμβουλευτική γραμμή του ινστιτούτου μας προκειμένου να παραπονεθεί για τον σύντροφό της: «Η κατάσταση έχει γίνει ανεξέλεγκτη! Τόσα χρόνια είμαστε μαζί, αυτό που κάνει τώρα δεν το καταλαβαίνω. Με παραμελεί! Ούτε σeξ δεν κάνουμε πια. Είναι συνέχεια στο Ιντερνετ και είτε επισκέπτεται αυτά τα sites με τις γuμνές, είτε ανεβάζει φωτογραφίες του στο Facebook. Φυσικά εμένα δεν με υπολογίζει πουθενά. Δεν καταλαβαίνω τι συμβαίνει. Η σχέση μας, το σeξ, όλα πάνε από το κακό στο χειρότερο!». 

Ενα φαινόμενο που αυξάνεται στη σύγχρονη εποχή είναι οι ναρκισσιστικές συμπεριφορές, οι οποίες είναι ιδιαίτερα συνδεμένες με το σeξ, καθώς και με όσα αναφέρονται παραπάνω. Οι ναρκισσιστές είναι συνήθως απορροφημένοι από σeξουαλικά συναισθήματα και χαμένοι στον αυτοθαυμασμό τους. Ο Φρόιντ σύνδεσε, μάλιστα, τον ναρκισσισμό με τη σeξουαλική διαστροφή.

 Πιο συγκεκριμένα, ένα φαινόμενο που έχει κάνει την εμφάνισή του ορίζεται ως «σeξουαλικός ναρκισσισμός» και σχετίζεται με την αναζήτηση της σeξουαλικής αίσθησης,  τη συνεχή απασχόληση με το σeξ, τα περιο­δικά και βιβλία ερωτικού περιεχομένου, καθώς και τη σeξουαλική επίθεση.

 Τα άτομα που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά φαίνεται να κάνουν ιδιαίτερη χρήση της διαδικτυακής π ορνογραφίας. Επιπλέον, ο ναρκισσισμός έχει έντονα συνδεθεί με τον αυξανόμενο αριθμό των διαδικτυακών προφίλ και επαφών. Τα άτομα που διατηρούν αυτά τα προφίλ συνήθως παρουσιάζουν μια θετική εικόνα του εαυτού τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι ναρκισσιστές, εξάλλου, εκτός των άλλων, έχουν συνεχώς ανάγκη να αντλούν επιβεβαίωση από τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφονται.

 Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι κάθε άνθρωπος που ανεβάζει στο προφίλ του προσωπικές εικόνες έχει περισσότερα από ένα προφίλ, κάνει συχνές δημοσιεύσεις και έχει πολλούς φίλους «πάσχει» από σeξουαλικό ναρκισσισμό. Επομένως, ας μη συγχέουμε ένα φαινόμενο της εποχής μας με μία διαταραχή.

 Αλλαξαν οι εποχές που οι άνθρωποι επισκέπτονταν χαμαιτυπεία και έρχονταν σε επαφή με κοινές γυναίκες. Αντιθέτως, σήμερα και αυτά τα μέρη περνάνε κρίση, αφού υπάρχουν αμέτρητες ιστοσελίδες που υπόσχονται ότι θα χαρίσουν την απόλυτη ηδονή στους επισκέπτες. Τώρα πια με ένα απλό «κλικ» οι άντρες μπορούν να έχουν στον υπολογιστή τους, στην άνεση του καναπέ τους, δωρεάν, γυναίκες που δεν έχουν πονοκέφαλο και είναι πάντα έτοιμες για κάθε φετίχ. Αντίστοιχα οι γυναίκες, που δεν είχαν πού να απευθυνθούν, μπορούν απλά και γρήγορα να αναζητήσουν εκείνον τον άνδρα με τις ιδανικές αναλογίες και το τέλειο μέγεθος, που θα είναι «αποκλειστικά» για εκείνες και δεν θα τις αφήσει μόνες για να παίξει ποδόσφαιρο με τους φίλους του. Στο μυαλό του ο καθένας είναι ελεύθερος να φαντασιω­θεί το δικό του σκηνικό ανάλογα με την προτίμηση που έχει εκείνη την ημέρα. Ωστόσο, η διαδικτυακή πορνογραφία εμπεριέχει ερωτικές σκηνές που έχουν ως στόχο να διεγείρουν τον επισκέπτη και συχνά αντικατοπτρίζουν μη ρεαλιστικές εικόνες και σeξουαλικές δραστηριότητες, που φυσικά οι άνθρωποι δεν κάνουν πράξη στην καθημερινή τους ζωή.
 
Οι ναρκισσιστές πιθανότατα αναζητούν εξιδανικευμένες μορφές σeξουαλικών εικόνων και συμπεριφορών και προσκολλώνται έντονα στη χρήση της διαδικτυακής π ορνογραφίας, καθώς απεικονίζει αυτές τις εικόνες και τα σενάρια. Αυτή η προσκόλληση προέρχεται από την ανάγκη αναζήτησης ευχαρίστησης και έντονης σeξουαλικής επιβεβαίωσης που λαμβάνει χώρα όταν ένας ναρκισσιστής χρησιμοποιεί πορνογραφικές ιστοσελίδες. Για παράδειγμα, το άτομο επικεντρώνεται στην επιλογή του σeξουαλικού αντικειμένου (εικόνες, σκέψεις, παρουσιαστικό ενός ατόμου). Οσο περισσότερο έλεγχο έχουν πάνω στο σeξουαλικό αντικείμενο τόσο μεγαλύτερη ικανοποίηση τους προσφέρει. Ετσι, το Ιντερνετ μετατρέπεται σε ένα ναρκισσιστικό μέσον που επιτρέπει την εκτόνωση των epωτικών τους φαντασιωσικών ορμών και την αίσθηση μεγαλοπρέπειας. 

Τίποτα από τα παραπάνω δεν αποτελεί από μόνο του κόκκινο φωτεινό σηματοδότη ότι ένας άνθρωπος που επισκέπτεται ιστοσελίδες σeξουαλικού περιεχομένου ή ασχολείται ιδιαίτερα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πάσχει από σeξουαλικό ναρκισσισμό. Η χρήση π ορνογραφίας και μέσων μαζικής δικτύωσης είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στις ημέρες μας, είτε σε μια προσπάθεια αναζήτησης της ηδονής που δεν μας προσφέρει πια ο/η σύντροφός μας, είτε ως ανάγκη για επιβεβαίωση της ματαιοδοξίας μας να αρέσουμε στους άλλους. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με έρευνες, όταν η χρήση της π ορνογραφίας δεν είναι εθιστική και έχει συμφωνηθεί από κοινού η παρακολούθησή της, πολλές φορές λειτουργεί θετικά στη ζωή κάποιων ζευγαριών.

 Το ίδιο ισχύει και για τα άτομα που δεν βρίσκονται σε σχέση. Βέβαια, δεν χρειάζεται να αναγάγουμε και να χαρακτηρίζουμε ως διαταραχή καθετί που συμβαίνει στην εποχή μας. Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Οταν δεν είναι εθιστική η χρήση, όταν δεν μας εμποδίζει στις καθημερινές μας δραστηριότητες και σχέσεις και δεν μας απομονώνει, μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης στη σχέση μας και στη ζωή μας, που όχι απλώς δεν τη ζημιώνει, αλλά την κάνει και πιο πικάντικη.

Πηγή: protothema.gr

Lifestyle

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: