Η Μελόνι κάνει πίσω για τον φόρο στα κέρδη των τραπεζών

Η κυβέρνηση της Ιταλίας υπαναχώρησε εν μέρει από τα σχέδια της να επιβάλει έκτακτο φόρο στα κέρδη των τραπεζών.

Αργά τη Δευτέρα, η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι ψήφισε εφάπαξ φόρο 40% επί των κερδών που αποκομίζουν οι τράπεζες από τα αυξημένα επιτόκια, μια κίνηση-σοκ που προκάλεσε κάθετη πτώση στις μετοχές.

Με τα έσοδα, όπως σχεδίαζε η ιταλική κυβέρνηση, θα ενισχύονταν όσοι είχαν ενυπόθηκα δάνεια ενώ θα μειώνονταν οι φόροι.

Μία ημέρα αργότερα το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών δήλωνε ότι ο φόρος θα περιοριστεί στο 0,1% του ενεργητικού. Ο φόρος θα επιβάλλεται στα έσοδα που προέρχονται από τη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων δανεισμού και καταθέσεων των τραπεζών.

Οι μετοχές ιταλικών τραπεζών, όπως η Intesa Sanpaolo, η Banco BPM και η UniCredit, οι οποίες είχαν πτώση την Τρίτη, ανέκτησαν έδαφος την Τετάρτη μετά την αλλαγή σχεδίων από την κυβέρνηση.

Η αύξηση των επιτοκίων είχε οδηγήσει σε κέρδη ρεκόρ για τις ιταλικές τράπεζες, γεγονός που οδήγησε στην αρχική απόφαση της κυβέρνησης, αναφέρει το BBC.

Την αιφνιδιαστική κίνηση αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα με την υπόσχεση να επενδυθούν τα κεφάλαια στην ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με το κόστος δανεισμού.

Οι ιταλικές τράπεζες υποστήριζαν από την πλευρά τους ότι ο φόρος επί των κερδών θα είναι αρνητικός για τον κλάδο. Οι αρχικές αναφορές ανέφεραν ότι ο φόρος θα απέδιδε περίπου 2 δισ. Ευρώ πριν από την αλλαγή υπολογισμού.

Το ιταλικό κοινοβούλιο έχει τώρα 60 ημέρες για να περάσει το διάταγμα σε νόμο.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: