Η Κριμαία ψήφισε ΝΑΙ στην ένωση με την Ρωσία – Τί δείχνουν τα exit polls

Η Κριμαία ψήφισε ΝΑΙ στην ένωση με την Ρωσία   Τί δείχνουν τα exit polls

Πανηγυρίζουν ήδη οι ρωσόφωνοι στην Κριμαία καθώς, σύμφωνα και με τα πρώτα exit poll, οι κάτοικοι που προσήλθαν στις κάλπες είναι υπέρ της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία.

Ειδικότερα, μαζικά υπέρ της προσάρτησης φαίνεται να ψήφισαν οι κάτοικοι της Κριμαίας. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται παρέλαση με ρωσικά εμβατήρια στο Ντόνετς και οι ρωσόφωνοι πανηγυρίζουν έντονα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πάνω από το 80% αναμένεται να έχει ψηφίσει «ναι» στο δημοφήφισμα ενώ σύμφωνα με το rt.com, που επικαλείται στοιχεία από τα exit polls, το 93% των κατοίκων της Κριμαίας που προσήλθαν στις κάλπες, έχουν επιλέξει την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία.

Όσον αφορά στο κλίμα της ψηφοφορίας, όπως δήλωσε ο προσωρινός δήμαρχος της πόλης Ντμίτρι Μπέλικ, το μεσημέρι της Κυριακής «στη Σεβαστούπολη δεν υπάρχει ένταση, το κλίμα είναι εορταστικό με μόνη ορατή διαφορά τα μέτρα ασφαλείας και την απαγόρευση κίνησης οχημάτων στο κέντρο της πόλης».

Σε κάθε περίπτωση το δημοψήφισμα θεωρείται τυπικό και ουδείς φαίνεται να αμφιβάλλει για το αποτέλεσμά του. Εξάλλου οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να απαντήσουν, να επιλέξουν μεταξύ δύο βασικών ερωτημάτων, αυτό «της επανένωσης με τη Ρωσία, ως μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας» ή αυτό της «αποκατάστασης του Συντάγματος του 1992 και του καθεστώτος της Κριμαίας ως μέλους της Ουκρανίας». Με δυο λόγια στο δημοψήφισμα δεν περιλαμβανόταν καν η επιλογή διατήρησης του status quo της Κριμαίας εντός της Ουκρανίας!

Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί και αναμένεται να κλείσουν στις οχτώ το βράδυ. Η συμμετοχή των Ρώσων της Κριμαίας ήταν μεγαλειώδης σε αντίθεση με αυτή των Τατάρων και των Ουκρανών που το 99% εξ αυτών δεν πήγε να ψηφίσει.

Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι πριν από λίγη ώρα ο πρόεδρος της ταταρικής κοινότητας της Κριμαίας Μουσταφά Κεμάλ, ανακοίνωσε ότι βρέθηκε νεκρός ένας Τάταρος που έφερε στο σώμα του σημάδια βασανισμού.

Πηγή: protothema

xespao

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: