Η Ισπανία «ξεμένει» από εργαζόμενους με πέντε εκατ. ανέργους!

Ένα παράξενο χαρακτηριστικό στην ισπανική αγορά εργασίας παρεμποδίζει τις προσπάθειες της χώρας να ανακάμψει από την οικονομική κρίση. Παρότι μετρά σχεδόν πέντε εκατ. ανέργους, η χώρα αντιμετωπίζει ελλείψεις και οι εργοδότες δυσκολεύονται να βρουν υποψήφιους για τις θέσεις που προσφέρουν.

«Είναι ένα παράδοξο», τόνισε η Valentin Bote, επικεφαλής έρευνας στηνRandstad στην Ισπανία. «Το ποσοστό της ανεργίας είναι υπερβολικά υψηλό. Και όμως βλέπουμε κάποια ένταση στην αγορά εργασίας διότι οι άνεργοι δεν έχουν τις δεξιότητες που απαιτούν οι εργοδότες», εξήγησε.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία έχει φτάσει μέχρι και 20,4% και είναι τοδεύτερο υψηλότερο στην Ευρώπη. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές κενές θέσεις εργασίας, από developers λογισμικού και μαθηματικών μοντέλων μέχρι νοσοκόμες και άλλους εργαζόμενους στην ιατρική φροντίδα.

Η Randstad εκτιμά ότι οι ισπανικές εταιρίες ενδέχεται να δυσκολευτούν να καλύψουν σχεδόν δύο εκατομμύρια θέσεις μέχρι το 2020.

Παράλληλα, στοιχεία που έδωσε σήμερα η Eurostat καταδεικνύουν ότι το ποσοστό της ανεργίας στην Ισπανία ήταν 19,8% το Μάιο, έναντι ενός μέσου 8,6% στο μπλοκ των 28.

Στο μεταξύ, ο Μαριάνο Ραχόι έχει δεσμευτεί ότι θα προσθέτει μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας τον χρόνο. Ωστόσο, το πρακτορείο σχολιάζει ότι η καμπάνια του έχει εστιάσει σε θέσεις συγκεκριμένα για τους ανέργους της χώρας του και όχι για την παραγωγή εργαζομένων με δεξιότητες κατάλληλες για να τονώσουν την οικονομία.

Όπως επισημαίνουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι, η πολιτική του να μειώνει τους μισθούς και να εξαλείφει την προστασία του εργατικού δυναμικού έχει δημιουργήσει κυρίως θέσεις εργασίας που δεν απαιτούν πολλές δεξιότητες και πληρώνουν λίγο.euro2day.gr

karfitsa.gr-Diethni

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: