Κρυπτονομίσματα: Η άνοδος και η χρεοκοπία του «βασιλιά των crypto» Μπάνκμαν Φριντ

Τον 30χρονο Σαμ Μπάνκμαν Φριντ  οι περισσότεροι τον έμαθαν εξαιτίας της πολύ πρόσφατης κατάρρευσης της εταιρείας του (διαχείρισης κρυπτονομισμάτων) FTX. Η καθαρή περιουσία του, στην κορύφωσή της έφθανε τα 26 δισεκατομμύρια δολάρια. Τον Οκτώβριο του 2022, είχε εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, στις 8 Νοεμβρίου 2022 εν μέσω κρίσης φερεγγυότητας του FTX, η καθαρή του περιουσία υπολογίστηκε ότι μειώθηκε κατά 94% σε μια ημέρα στα 991,5 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, η μεγαλύτερη πτώση μιας ημέρας στην ιστορία του δείκτη. Μέχρι τις 11 Νοεμβρίου 2022, ο δείκτης δισεκατομμυριούχων του Bloomberg θεωρούσε ότι ο Μπάνκμαν Φριντ δεν είχε ούτε ένα δολάριο!

Ποιος είναι όμως αυτός ο (πρώην) δισεκατομμυριούχος, που τίποτε δεν αποκλείει να ξαναγίνει το ίδιο κάποτε;

Πολύ έξυπνος για να μη βαριέται εύκολα

Γεννήθηκε το 1992 στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ σε οικογένεια ακαδημαϊκών και μεγάλωσε μέσα σε μια εβραϊκή οικογένεια της ανώτερης μεσαίας τάξης στην Καλιφόρνια. Είναι γιος της Μπάρμπαρα Φριντ και του Τζόζεφ Μπάνκμαν, που είναι και οι δύο καθηγητές της Νομικής Σχολής του Στάνφορντ. Παρακολούθησε το Mathcamp Καναδά/ΗΠΑ, ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα για ταλαντούχους στα Μαθηματικά μαθητές γυμνασίου. Από το 2010 έως το 2014, σπούδασε στο περίφημο ΜΙΤ (Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης), απ΄όπου αποφοίτησε με πτυχίο στη Φυσική και τα Μαθηματικά.


Εντάχθηκε στην Jane Street Capital το 2013, ένα μεγαθήριο της Wall Street, που έκανε συναλλαγές 17 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020.

Τα παράτησε τέσσερα χρόνια αργότερα, μετακόμισε στον φιλελεύθερο θύλακα του Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια και ξεκίνησε την Alameda Research ( σ.σ. εταιρεία που με χρήση αλγορίθμων και προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών — βασισμένων σε απλά ή πολύπλοκα μαθηματικά μοντέλα— εντοπίζει και αξιοποιεί διαθέσιμες ευκαιρίες συναλλαγών).

Η ίδια η FTX ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2019 και τρία χρόνια αργότερα αποτιμήθηκε στα εντυπωσιακά 32 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία είχε αρχικά την έδρα της στο Χονγκ Κονγκ, αλλά μετέφερε την έδρα της στις Μπαχάμες τον Σεπτέμβριο του 2021, εν μέρει λόγω της καταστολής των κρυπτονομισμάτων από την Κίνα.

Όπως λέει ο στενός φίλος από τα φοιτητικά χρόνια και συνεργάτης του, Γκάρι Γουάνγκ, με την FTX «επιτέλους δεν βαριέται».


Αλτρουιστής, βίγκαν, λιτοδίαιτος και ευφυΐα

Στην πραγματικότητα, ο Σαμ Μπάνκμαν Φριντ είναι ένας αυτοαποκαλούμενος «αποτελεσματικός αλτρουιστής», ένας χαρακτηρισμός, που μπορεί να οριστεί χαλαρά ότι χρησιμοποιεί τους πόρους που έχει στη διάθεσή του για να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερο καλό σε πολλούς. Είναι ένας παθιασμένος ακτιβιστής του οποίου το ίδρυμα FTX, το φιλανθρωπικό σκέλος της εταιρείας που έκλεισε, έχει δωρίσει εκατομμύρια δολάρια για την πρόληψη της κλιματικής αλλαγής και τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης. ΄Εκανε επίσης δωρεά 5,2 εκατομμυρίων δολαρίων στην προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Τζο Μπάιντεν το 2020. Όμως η κατάρρευση του FTX σώριασε την περιουσία του -και τις αλτρουιστικές του φιλοδοξίες- σε ερείπια.


.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: