«H ΠΓΔΜ δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα»


Τον κίνδυνο η Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεκινήσει… εκπτώσεις σε ότι αφορά τα βασικά κριτήρια για την ένταξη νέων χωρών, επεσήμανε ενώπιον του αρμόδιου Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χάν, η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Έκθεσης Προόδου της πΓΔΜ, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Η κα. Σπυράκη τόνισε ότι η πΓΔΜ είναι τελευταία στην Ευρώπη στο σεβασμό της ελευθερίας του Τύπου καταλαμβάνοντας την 117η θέση , ενενήντα θέσεις κάτω από ότι το 2009, σύμφωνα με τον Οργανισμό «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα». (Φωτο από ρεπορτάζ όπου Σκοπιανός χτυπάει πρόσφυγα στην «Μακεδονία»)

Επίσης, η κα. Σπυράκη υπογράμμισε ότι η γειτονική χώρα παρουσιάζει έλλειμμα στο διαχωρισμό των εξουσιών, στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. «Σε όσα καταγράφουν οι πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών που οδήγησαν στην αναβολή των εκλογών, προστίθεται και η συμπεριφορά της π.Γ.Δ.Μ σήμερα στα Ελληνοσκοπιανά σύνορα, εκεί όπου δεν επιτρέπεται να περάσουν πρόσφυγες που χρήζουν διεθνούς προστασίας. Συνάδει αυτό με το πνεύμα και το γράμμα των ευρωπαϊκών αποφάσεων;» διερωτήθηκε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, απευθυνόμενη στον Επίτροπο για τη διεύρυνση.

Προηγουμένως η κα. Σπυράκη κατά την εξέλιξη της συζήτησης έθεσε το ζήτημα του σεβασμού της ελευθερίας του τύπου στην πΓΔΜ στον Ρουμάνο ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών, Ν. Φρουντσούλικα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «διμερή ζητήματα της Ελλάδας και της Βουλγαρίας» δεν επιτρέπουν την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Ολόκληρο το κείμενο της παρέμβασης της Μαρίας Σπυράκη έχει ως εξής: «Σας ευχαριστώ κύριε πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, κύριε Χαν. Το ερώτημα είναι τί ζητάμε από τις υποψήφιες για ένταξη χώρες. Συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης; Τί συμβαίνει στην π.Γ.Δ.Μ; Έχει σοβαρό έλλειμμα στον διαχωρισμό των εξουσιών, στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Στο σεβασμό της ελευθερίας του Τύπου είναι τελευταία στην Ευρώπη, ενενήντα θέσεις κάτω από το 2009. Θα ανοίξουμε σήμερα το δρόμο των εκπτώσεων; Και πώς θα απαντήσουμε έτσι στις απαιτήσεις της Τουρκίας; Σε όσα καταγράφουν οι πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών που οδήγησαν στην αναβολή των εκλογών, προστίθεται και η συμπεριφορά της π.Γ.Δ.Μ σήμερα στα Ελληνοσκοπιανά σύνορα, εκεί όπου δεν επιτρέπεται να περάσουν πρόσφυγες που χρήζουν διεθνούς προστασίας. Συνάδει αυτό με το πνεύμα και το γράμμα των ευρωπαϊκών αποφάσεων; Η π.Γ.Δ.Μ έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει για να λειτουργήσει η Δημοκρατία της όπως οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες και τότε να ανοίξουμε την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

karfitsa.gr-Diethni

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: