Γκουτέρες: Να βάλουμε τέλος στον πόλεμο εναντίον του πλανήτη μας

Συναγερμός για την κλιματική αλλαγή από τον ΓΓ του ΟΗΕ από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης – Ζήτησε δεσμεύσεις ότι οι εκπομπές αερίων θα πέσουν στο μηδέν μέχρι το 2050

Την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ζήτησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μιλώντας στη Νέα Υόρbκη, ενώπιον των διεθνών ηγετών για τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού. Η ομιλία του Γκουτέρες έρχεται έξι εβδομάδες πριν από την αποφασιστικής σημασίας σύνοδο COP26 στη Γλασκώβη.

«Πρέπει να βάλουμε τέλος στον πόλεμο που διεξάγεται εναντίον του πλανήτη μας» τόνισε ο Γκουτέρες. Μάλιστα κάλεσε τον κόσμο να δεσμευτεί σε μηδενικές εκπομπές αερίου έως το 2050, στην ανάπτυξη φιλόδοξων σχεδίων για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα, στη μη κατασκευή νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας από άνθρακα μετά το 2021, ενώ ζήτησε να διατίθενται 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για κλιματικές δράσεις.

Οι αναπτυγμένες χώρες δεσμεύτηκαν το 2009 στην Κοπεγχάγη να διαθέτουν 100 δισ. δολάρια ετησίως μέχρι το 2020 ως βοήθεια στις χώρες του Νότου για να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να μειώσουν τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Όμως αυτός ο στόχος δεν επιτεύχθηκε: σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, το ποσό αυτής της χρηματοδότησης ανήλθε στα 79,6 δισεκ. δολάρια το 2019.

Διαμαρτυρίες Τζόνσον στο στρογγυλό τραπέζι

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δεν χρησιμοποίησε διπλωματική γλώσσα στο στρογγυλό τραπέζι για το κλίμα που οργανώθηκε με τους ηγέτες των χωρών και κυβερνήσεων οι οποίες δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους να χρηματοδοτήσουν τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. «Συμφωνούμε όλοι ότι κάτι πρέπει να κάνουμε αλλά ομολογώ ότι απογοητεύομαι ολοένα και περισσότερο επειδή αυτό το κάτι, για το οποίο πολλοί από εμάς δεσμεύτηκαν, δεν αρκεί καθόλου», είπε.

«Οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου προκαλούν το πρόβλημα, ενώ οι μικρότερες υφίστανται τις χειρότερες συνέπειες», πρόσθεσε ο Τζόνσον.

Το Λονδίνο, που έχει υποσχεθεί ότι θα δώσει 15 δισ. δολάρια εντός της επόμενης πενταετίας, δεσμεύτηκε ότι από αυτό το ποσό τα 750 εκατομμύρια θα πάνε σε αναπτυσσόμενες χώρες με σκοπό να πετύχουν τους στόχους τους όσον αφορά τις μηδενικές εκπομπές αερίων και τη διακοπή χρήσης του άνθρακα.

«Αυτές οι χώρες προσπαθούν να αναπτύξουν τις οικονομίες τους με καθαρό, πράσινο και βιώσιμο τρόπο και εμείς έχουμε το καθήκον να τις στηρίξουμε με την τεχνολογία, την τεχνογνωσία και τα χρήματα που τους υποσχεθήκαμε», τόνισε ο Τζόνσον. «Ο αναπτυσσόμενος κόσμος σηκώνει το βάρος της κλιματικής αλλαγής, με τους τυφώνες, τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες και τις μακροπρόθεσμες οικονομικές ζημίες, όμως ο αναπτυγμένος κόσμος είναι αυτός που εδώ και 200 χρόνια εκλύει άνθρακα στην ατμόσφαιρα και προκαλεί την επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής και, κατά συνέπεια, επαφίεται σε εμάς να τους βοηθήσουμε», επέμεινε.

Σε αυτό το στρογγυλό τραπέζι η Σουηδία και η Δανία ανακοίνωσαν τη δέσμευσή τους να αυξήσουν τις συνεισφορές τους κατά τουλάχιστον 50%. «Θα δούμε τι θα πει ο πρόεδρος των ΗΠΑ» Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα μιλήσει αύριο Τρίτη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, είπε ο Τζόνσον.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: