Κατά των τουρκικών επιθέσεων στη Συρία η Μόσχα: «;Oχι σε αποσταθεροποιητικά βήματα, aυτό θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ»

Σαφές μήνυμα καταδίκης για τις κινήσεις εξωτερικών παρεμβάσεων στέλνει η Μόσχα στην Άγκυρα καθώς το μήνυμα του Κρεμλίνου  είναι «όχι σε αποσταθεροποιητικά βήματα» σε σχέση με την πρόθεση του Ταγίπ Ερντογάν για στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ.

«Η Ρωσία κατανοεί τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία, αλλά καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να απόσχουν από οποιαδήποτε αποσταθεροποιητικά βήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Κατανοούμε και σεβόμαστε τις ανησυχίες της Τουρκίας για την εξασφάλιση της δικής της ασφάλειας και πιστεύουμε ότι η Τουρκία έχει αυτό το νόμιμο δικαίωμα», δήλωσε αρχικά ο Πεσκόφ. Πρόσθεσε όμως ότι «παρόλα αυτά, καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να απόσχουν από τη λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλη αποσταθεροποίηση γενικά της κατάστασης. Αυτό θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ και να περιπλέξει περαιτέρω τα πράγματα στον τομέα της ασφάλειας».

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Ρωσία φέρεται να απέτυχε να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για τη Συρία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα και η Άγκυρα διαφέρουν στις προσεγγίσεις τους ως προς την εφαρμογή του μνημονίου του Σότσι.

«Αυτές οι διαφορές έχουν συζητηθεί επανειλημμένα από τους δύο προέδρους. Δόξα τω Θεώ, οι φιλικές και εταιρικές σχέσεις [της Ρωσίας] με την Τουρκία καθιστούν δυνατή τη συζήτηση αυτών των διαφορών με ανοιχτούς και εποικοδομητικούς τρόπους», είπε ο Πεσκόφ.

Σήμερα σημειώθηκα και δημόσια αντιπαράθεση της γερμανίδας υπουργού Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ με τον τούρκο ομόλογό της Σουλεϊμάν Σοϊλού με αντικείμενο τις τουρκικές επιθέσεις σε Συρία και Ιράκ (επιχείρηση «Γαμψό ξίφος»).

«Θερμό επεισόδιο» με την υπ. Εσωτερικών της Γερμανίας για τους βομβαρδισμούς στη Συρία

Ανέβηκαν οι τόνοι στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, με την υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσι Φέζερ.

Αφορμή αποτέλεσαν οι αναφορές της Γερμανίδας υπουργού για την επιχείρηση «Γαμψό Ξίφος» καθώς μετέφερε την δυσαρέσκεια του Βερολίνοιυ για τον βομβαρδισμό εδαφών της Συρίας από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με το επιχείρημα ότι αποτέλεσαν απάντηση στην έκρηξη με τους οχτώ νεκρούς στον πεζόδρομο Ιστικλάλ στην Κωνσταντινούπολη.

Η κυρία Φέζερ αρχικά χαιρέτησε «τις προσπάθειες της Τουρκίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», στη συνέχεια, όμως, σημείωσε ότι «σε όλα αυτά τα θέματα είναι απαραίτητο να λαμβάνεται υπόψη η αναλογικότητα των μέτρων που λαμβάνονται και των ενεργειών που έχουν ληφθεί και η προστασία των αμάχων είναι απαραίτητη» φράση που εξόργισε τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικί για να μην υπάρχει κλιμάκωση» κατέληξε την αναφορά της η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών.

«Αθώοι άνθρωποι σκοτώθηκαν στον πεζόδρομο Ιστικλάλ. Καμία αναλογικότητα δεν υπήρξε γι’ αυτούς τους ανθρώπους» απάντησε εμφανώς ενοχλημένος ο Σοϊλού και πρόσθεσε ότι «το ΝΑΤΟ στάθηκε στο ύψος του γιατί δύο βόμβες έπεσαν στην Πολωνία. Οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά ανάλογα με την γεωγραφική τους θέση, τη θρησκεία ή την περιοχή τους. Τα ανθρώπινα δικαιώματα ανήκουν σε όλους τους ανθρώπους».

«Ήθελαν να εγκαταστήσουνε ένα τρομοκρατικό κράτος γύρω μας και αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και το έθνος μας. Αυτό είναι το νόμιμο δικαίωμα κάθε χώρας» έκλεισε την τοποθέτησή του ο Σοϊλού.

Ο τελευταίος λόγος ωστόσο ανήκε στην υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας η οποία αφού διευκρίνισε ότι «η Γερμανία είναι αλληλλέγγυα στην Τουρκία και μοιράζεται τα ίδια συναισθήματα για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων και τους συγγενείς τους» στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι «η απάντηση πρέπει να δίνεται βάσει του νόμου των εθνών και να προστατεύονται οι άμαχοι».

Ερντογάν: Σύντομα θα ξεριζώσουμε τους τρομοκράτες με τα τανκς και τους στρατιώτες μας

Στη διάρκεια δηλώσεων που έκανε, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ξανά πως είναι έτοιμος να στείλει και χερσαία μέσα στις περιοχές δράσης της Τουρκίας. «Έχουμε εκπληρώσει το δικό μας μέρος των συμφωνιών για την προστασία των συνόρων μας με τη Συρία. Το τέλος του δρόμου έχει έρθει για όσους νομίζουν ότι μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή της Τουρκίας με διάφορα παιχνίδια. Από τώρα και στο εξής, υπάρχει μόνο ένα μέτρο για εμάς, μόνο ένα σύνορο. Αυτό είναι η ασφάλεια της ίδιας μας της χώρας και των πολιτών μας… Έχουμε τραβήξει μια γραμμή ασφαλείας εκεί που θα έπρεπε να βρίσκεται στα σύνορά μας με το Ιράκ και τη Συρία. Κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει να το κάνουμε, όταν οι επιθέσεις συνεχίζονται», δήλωσε ο Ερντογάν.

Και συνέχισε: «Βρισκόμαστε στην ‘καρδιά’ των τρομοκρατών εδώ και μερικές ημέρες με τα αεροπλάνα, το πυροβολικό και τα drones (SIHA). Αν θέλει ο Θεός, να ξέρετε ότι το συντομότερο δυνατό θα τους ξεριζώσουμε όλους μαζί με τα τανκς και τους στρατιώτες μας!».

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: