Με αθόρυβα ηλεκτρικά ποδήλατα κινούνται οι δασοφύλακες στην Αφρική για να εντοπίσουν τους λαθροκυνηγούς

Στα τέλη του περασμένου έτους, μια ομάδα νυχτερινών λαθροθηρών σε ένα εθνικό πάρκο της Μοζαμβίκης που χρησιμοποιούσε φως από πυρσούς για να τυφλώσει τις αντιλόπες, βρέθηκε ξαφνικά μπροστά στους δασοφύλακες. Είχαν φθάσει στο σημείο που είχαν συγκεντρωθεί οι λαθροκυνηγοί με ηλεκτρικά ποδήλατα.

Οι λαθροκυνηγοί, ντόπιοι καιροσκόποι που δραστηριοποιούνται στις σαβάνες, τα δάση και τους υγροτόπους της περιοχής, τυφλώνουν με προβολείς εκατοντάδες ζώα και στη συνέχεια τα εκτελούν.

Μέχρι πρότινος μπορούσαν να προφυλαχθούν γιατί οι δασοφύλακες χρησιμοποιούσαν θορυβώδεις μοτοσυκλέτες. Τώρα όμως με τα αθόρυβα σουηδικά ηλεκτρικά οι δασοφύλακες της Μοζαμβίκης κινούνται αθόρυβα και μπορούν να προστατεύσουν τα θηράματα στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Αφρικής.

Οι εκπαιδευμένοι δασοφύλακες που επιτηρούν τα απέραντα 127 πάρκα σε όλη την Αφρική δεν ανακοινώνουν που θα κάνουν περιπολίες. Εκμεταλλεύονται τις πληροφορίες και δρουν αποτελεσματικά.

Αρκετές απόπειρες λαθροθηρίας έχουν σταματήσει φέτος, σώζοντας μια ποικιλία ζώων, που συμπεριλαμβάνει μικροσκοπικές αντιλόπες (της κατηγορίας suni καθώς και κόκκινα και μπλε duikers) τις οποίες οι λαθροκυνηγοί σκοτώνουν σε τεράστιους αριθμούς για το κρέας τους. Ενώ αυτά τα είδη δεν ταξινομούνται ως «σε κίνδυνο», αποτελούν ένα ουσιαστικό μέρος των εύθραυστων οικοσυστημάτων στα οποία βασίζονται τα απειλούμενα ζώα, λέει ο Alan Gardiner, καθηγητής οικολογίας και επικεφαλής της Μονάδας Εφαρμοσμένης Μάθησης στο SAWC.

«Τα suni και οι άλλες μικρές αντιλόπες αποτελούν θηράματα για πολλά αρπακτικά όπως λεοπαρδάλεις, αετούς και πύθωνες και επηρεάζουν επίσης την ανάπτυξη της βλάστησης. Όταν κάποιο είδος επηρεάζεται σε ένα σύστημα αυτό έχει αρνητικό αποτέλεσμα στο όλο σύστημα», συνεχίζει.

Τα σουηδικά ηλεκτρικά ποδήλατα Kalk Anti-Poaching, θα χρησιμοποιούνται πλέον στα αφρικανικά πάρκα του SAWC, αφού έχουν δοκιμαστεί σε διάφορα εδάφη της ηπείρου, συμπεριλαμβανομένων των πεδιάδων, των δασών και της ζούγκλας.

Η CAKE που κατασκευάζει τα ποδήλατα αναφέρει ότι ζυγίζει το κάθε ένα 80 κιλά, μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα μέχρι και 90 χλμ. την ώρα και έχει αυτονομία πέντε ώρες οδήγησης.Η CAKE άλλαξε τα τυπικά ελαστικά της με ελαστικά off road 18 ιντσών — όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στο μοτοκρός — και προσέθεσε ένα σύστημα λογισμικού που παρέχει πλοήγηση, επικοινωνία και αναγνώριση τοποθεσίας, επιτρέποντας στην CAKE να ανακτά δεδομένα οχήματος και να συνεχίζει να παρακολουθεί και να βελτιώνει την απόδοση κάθε ποδηλάτου.

Το καλό είναι ότι οι δασοφύλακες όταν φθάνουν στους σταθμούς ανεφοδιασμού δεν περιμένουν να γίνει φόρτιση απλά αλλάζουν τις μπαταρίες με άλλες που είναι φορτισμένες. Κάθε ποδήλατο που είναι ειδική κατασκευή για τους δασοφύλακες κοστίζει 11.500 ευρώ.

Πηγή: Wired

Με αθόρυβα ηλεκτρικά ποδήλατα κινούνται οι δασοφύλακες στην Αφρική για να εντοπίσουν τους λαθροκυνηγούς gr.

now24.gr-auto

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: