Γαλλία: Πέθανε ο δημιουργός κόμικς Φρεντ, πατέρας του "Philemon"

Γαλλία: Πέθανε ο δημιουργός κόμικς Φρεντ, πατέρας του "Philemon"

Ο Φρεντ, ένας από τους μεγάλους δημιουργούς κόμικς και ποιητής, της σειράς «Philemon», πέθανε… χθες το βράδυ σε ηλικία 82 ετών, ανακοίνωσαν οι εκδόσεις Dargaud.

«Ήταν εδώ και πάνω από 60 ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες, ένας δημιουργός και ένας ξεχωριστός ποιητής. Σήμερα πενθεί ολόκληρος ο κόσμος των κόμικς», υπογραμμίζει ο εκδοτικός οίκος Νταργκό σε ανακοίνωσή του.

Ελληνικής καταγωγής -το πραγματικό του όνομα ήταν Φρειδερίκος Όθων Θεόδωρος Αριστείδης-, ο Φρεντ γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου 1931 στο Παρίσι. Τα πιο γνωστά έργα του είναι η σειρά «Philemon» (Φιλήμων), «Le Petit Cirque» (Το μικρό τσίρκο) και «L” Histoire du corbac aux baskets» (Η ιστορία του κόρακα με τα αθλητικά παπούτσια).

Ο Φρεντ είχε τιμηθεί με το Μεγάλο Βραβείο της Ανγκουλέμ το 1980 και με το βραβείο Alph’Art καλύτερου άλμπουμ το 1994 και ήταν ένας από τους σπάνιους δημιουργούς κόμικς στον οποίο είχαν απονεμηθεί αμφότερες αυτές οι διακρίσεις.

Η πρώτη του δουλειά ως σκιτσογράφου ήταν ένα χιουμοριστικό σκίτσο που δημοσιεύθηκε στη στήλη αλληλλογραφίας μιας εφημερίδας για παιδιά. Λίγο αργότερα άρχισε να καταβροχθίζει τα βιβλία των Έντγκαρ Πόε, Τσαρλς Ντίκενς και Όσκαρ Ουάιλντ.

Γύρω στα 18 του, ο Φρεντ ζήτησε δουλειά σε εφημερίδες και δημοσίευσε ένα σκίτσο του στην επιθεώρηση Ici-Paris. Αφού απολύθηκε από το στρατό, έφτιαχνε σκίτσα για διάφορες εφημερίδες ή περιοδικά -για τα «Φρανς Ντιμάνς», «Παρί Ματς», «Λε Ερισόν» και «Καρτιέ Λατέν», μια μικρή εφημερίδα που πωλούσε ο Ζορζ Μπερνιέ, που θα γίνει αργότερα γνωστός με το όνομα « Σορόν».

Με τον Ζορζ Μπερνιέ και τον Φρανσουά Καβανά (τον οποίο είχε συναντήσει στην επιθεώρηση «Ισί-Παρί»), ο Φρεντ δημιούργησε το Σεπτέμβριο του 1960 το περιοδικό «Hara-Kiri». Γίνεται καλλιτεχνικός διευθυντής του, φιλοτεχνεί τα εξήντα πρώτα εξώφυλλα, ασχολείται σχεδόν με όλα, διαπιστώνει πως του αρέσει το γράψιμο και επιστρέφει στα κόμικς.

Το 1966, ο Ρενέ Γκοσινί, διευθυντής τότε του περιοδικού «Pilote», δημοσιεύει «Το Ξέφωτο των τριών κουκουβαγιών» πρώτο επεισόδιο των ονειρικών περιπετειών του «Philemon», ενός γλυκού ονειροπώλου έφηβου που φοράει μονίμως μια ναυτική μπλούζα.

Στη δεκαετία του 1970, ο Ζακ Ντιτρόν ζητάει από τον Φρεντ να του γράψει τραγούδια. Αποτέλεσμα της συνεργασίας του ήταν το «Le fond de l” air est frais».

Μετά το «Philemon», ο Φρεντ υπογράφει πολλά άλμπουμ που θεωρούνται αριστουργήματα: μετά την «Ιστορία του κόρακα με τα αθλητικά παπούτσια», ακολουθούν η «Ιστορία της τελευταίας εικόνας» και η «Ιστορία του ηλεκτρικού παραμυθά».

Ο Dargaud αφιέρωσε μια βιογραφία στον Φρεντ που φέρει τον τίτλο «Η Ιστορία ενός εκλεκτικού παραμυθά» και κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 2011.

e-typos.com
Γαλλία: Πέθανε ο δημιουργός κόμικς Φρεντ, πατέρας του "Philemon" Γαλλία: Πέθανε ο δημιουργός κόμικς Φρεντ, πατέρας του "Philemon"

Γαλλία: Πέθανε ο δημιουργός κόμικς Φρεντ, πατέρας του "Philemon"

Tags: , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: