ΕΕ: Συμβιβασμός με την Ουγγαρία ανοίγει τον δρόμο για χορήγηση 18 δισ. στην Ουκρανία

Τα μέρη κατέληξαν χθες Δευτέρα το βράδυ σε συμβιβασμό για να αποδεσμευτούν κάποια από τα κεφάλαια που προορίζονται για την Ουγγαρία, κάτι που επέτρεψε να αρθούν οι επιφυλάξεις της Βουδαπέστης ως προς τη χορήγηση μακροοικονομικής βοήθειας 18 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία το 2023, ανακοίνωσε η τσεχική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Οι πρεσβευτές της ΕΕ ενέκριναν καταρχήν τη βοήθεια 18 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία, τον ελάχιστο φόρο 15% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, την αποδοχή του σχεδίου ανάκαμψης της Ουγγαρίας και τη συμφωνία για τις προϋποθέσεις», ανέφερε η τσεχική προεδρία μέσω Twitter.

«Το πακέτο θα επιβεβαιωθεί μέσω γραπτής διαδικασίας», διευκρίνισε.

Αυτή θα αρχίσει αύριο Τετάρτη, ανέφερε διπλωματική πηγή.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν απέκλειε κατηγορηματικά την έγκριση από την Βουδαπέστη της χορήγησης οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία αν το σχέδιο ανάκαμψης και τα κεφάλαια του ταμείου συνοχής που ανέμενε η κυβέρνησή του πάγωναν από τους εταίρους του.

Ακόμη, η ουγγρική κυβέρνηση διεμήνυε πως δεν θα συμφωνούσε στον ελάχιστο φόρο 15% για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Ο συμβιβασμός στον οποίο κατέληξαν τα μέρη χθες έρχεται σε αντίθεση με τις εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Κομισιόν υπό τη Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνιστούσε να παγώσουν τα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζονταν για την Ουγγαρία, κρίνοντας πως οι μεταρρυθμίσεις που ενέκρινε πρόσφατα η Βουδαπέστη για να καταπολεμηθεί η διαφθορά συνεχίζουν να μην επαρκούν.

Η εκταμίευση των 5,8 δισεκ. ευρώ του σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης που παρουσιάστηκε από τη Βουδαπέστη αναστέλλεται ως την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων ως προς το κράτος δικαίου.

Τα κράτη μέλη έλαβαν υπόψη τα πιο πρόσφατα μέτρα, που υιοθετήθηκαν την περασμένη Τετάρτη από το ουγγρικό κοινοβούλιο, με σκοπό την εκπλήρωση των προϋποθέσεων οι οποίες είχαν επιβληθεί στην Ουγγαρία.

Ο συμβιβασμός στον οποίο κατέληξαν τα μέρη χθες προβλέπει τη μείωση στα 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ των ευρωπαϊκών κεφαλαίων που προορίζονται για τη Βουδαπέστη αλλά θα παγώσουν για να πιεστεί η εθνικιστική δεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Όρμπαν να συμμορφωθεί προς την απαίτηση των εταίρων της να εφαρμόσει μέτρα ως προς το κράτος δικαίου, εξήγησε διπλωματική πηγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: