Επιστροφή στο περσινό καλοκαίρι μετά την ακύρωση του E.G;-Μαξίμου: Φταίνε ΔΝΤ και Σόιμπλε

Σκηνικό που θυμίζει τις περσινές δραματικές εξελίξεις θυμίζουν οι συνθήκες που διαμορφώνεται μετά την ματαίωση του Eurogroup της Μ. Πέμπτης.

Ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να επικοινωνήσει σήμερα τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και να του ζητήσει την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου «ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου για την Ελλάδα».

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει πολιτική απόφαση στο ανώτατο επίπεδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, παίζοντας το χαρτί των διαφωνιών ΕΕ-ΔΝΤ για τα έκτακτα μέτρα των 3,6 δισ. που ζητούνται από την Ελλάδα.

Κι αυτό τη στιγμή που κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωνε στο πρακτορείο Reuters πως τα ταμειακά διαθέσιμα φτάνουν για να μην χρεοκοπήσει η χώρα μέχρι τα τέλη Μαΐου ή το πολύ μέχρι τις αρχές Ιουνίου. «Είμαστε σε έναν ανώμαλο δρόμο από τα μέσα του Απριλίου.

Την ίδια ώρα από την πλευρά του Μαξίμου ρίχνουν τις ευθύνες σε ΔΝΤ και Σόιμπλε για την αναβολή του Eurogroup, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η ελληνική πρόταση για τη δημιουργία μηχανισμού εξισορρόπησης αντί για τη θέσπιση προληπτικών μέτρων είναι αξιόπιστη και αντικατοπτρίζει τη βεβαιότητα της ελληνικής πλευράς, ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους».
«Εδώ και τρεις μήνες το ΔΝΤ έχει υιοθετήσει τακτική συνεχούς κωλυσιεργίας, τακτική που επιβεβαιώθηκε και από τις διαρροές των Wikileaks», σημειώνουν συγκεκριμένα κυβερνητικοί παράγοντες, υπογραμμίζοντας επίσης την επιμονή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στην παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα για λόγους εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας.
Σε ό,τι αφορά την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία μηχανισμού εξισορρόπησης, αντί για τη θέσπιση προληπτικών μέτρων, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η άρνηση του ΔΝΤ να αποδεχθεί την πρόταση αυτή, φανερώνει ότι μέριμνα του Ταμείου δεν είναι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων από την Ελλάδα, αλλά η εφαρμογή ενός άλλου προγράμματος, ενός προγράμματος διαφορετικού, από αυτό που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, εμπλουτισμένο μάλιστα, με πρόσθετα μέτρα κατά τα 2/3. Η εικόνα που μετεφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές είναι πως οι υπόλοιποι θεσμοί συμφωνούν με τις ελληνικές θέσεις.
Σχολιάζοντας τέλος τη σταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι πηγές του Μαξίμου ανέφεραν ότι η Ν.Δ. ταυτίζεται πλήρως με τις θέσεις του ΔΝΤ και ότι συνεχίζει να «πατάει σε δύο βάρκες» για λόγους επικοινωνιακής διαχείρισης, καθώς τη μια στιγμή φωνάζει ότι η κυβέρνηση «τα έδωσε όλα» και την άλλη ότι η κυβέρνηση «μας πάει στα βράχια».

Action24.gr-Politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: