Εορτασμός των Τριών Ιεραρχών. Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τους μαθητές

Εορτασμός των Τριών Ιεραρχών. Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τους μαθητές
Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Προς τους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των Ελληνικών Σχολείων
Αθήνα, Ιανουάριος 2014
Αγαπητά μας παιδιά,
Από τις πρώτες ημέρες της ανεξαρτησίας του ελληνικού κράτους, οι πρόγονοί μας, εκείνοι δηλαδή που αγωνίστηκαν το 1821 για να ελευθερωθούμε, καθιέρωσαν να τιμώνται οι Τρεις Ιεράρχες ως οι προστάτες των ελληνικών γραμμάτων. Η εορτή τους, στις 30 Ιανουαρίου, δεν είναι μια απλή αργία. Είναι ημέρα

εκκλησιασμού και πνευματικού εορτασμού, για να μπορέσετε και σεις μαζί με τους γονείς και τους δασκάλους σας, να εμπνευσθείτε από τη ζωή και τα διδάγματα των τριών μεγίστων φωστήρων της Τρισηλίου Θεότητος.
Ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος έζησαν τον 4ο αιώνα, σε εποχή κατά την οποία υπήρχαν έντονες  συζητήσεις και διαφωνίες μεταξύ Χριστιανών και των πιστών της αρχαίας θρησκείας. Οι τρεις αυτοί άνδρες, με την βοήθεια του Αγίου Πνεύματος και στηριγμένοι στην άριστη γνώση της αρχαιοελληνικής κλασικής παιδείας, έδωσαν τη λύση. Τόνισαν ότι εμείς οι Χριστιανοί δεν απορρίπτουμε τη μελέτη των αρχαίων κειμένων, αλλά η μελέτη αυτή γίνεται επιλεκτικά και προσεκτικά. Απορρίπτουμε κάθε δοξασία που θα μπορούσε να μας απομακρύνει από την αναζήτηση του Ενός και Αληθινού Θεό και διατηρούμε κάθε στοιχείο που διαπλάθει το ήθος μας, σταθεροποιεί της αξίες μας, βελτιώνει τη σχέση μας με τον Θεό, με τους συνανθρώπους μας, με την κοινωνία.
Η Παιδεία όπως την καλλιέργησαν οι Τρείς Ιεράρχες δεν αποβλέπει μόνο στη συσσώρευση γνώσεων και πληροφοριών ούτε στη δημιουργία ανθρώπων –ρομπότ. Ελληνορθόδοξη παιδεία σημαίνει δια-μόρφωση χαρακτήρων (γι’ αυτό τη λέμε μόρφωση), διάπλαση σφαιρικών και ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων, ενίσχυση της φιλανθρωπίας και της κοινωνικότητας, καταπολέμηση του ατομισμού και του εγωκεντρισμού.
Σε μια εποχή πολύπλευρης κρίσης, όπως η σημερινή, συνάνθρωποί μας υποφέρουν και αξίες χλευάζονται. Δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς στο δράμα του διπλανού μας, του πλησίον μας. Ούτε μπορούμε να επιτρέψουμε να γκρεμίζονται τα όσια και τα ιερά του λαού μας και του Γένους μας. Οι Τρεις Ιεράρχες και ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, από τη γέννηση του οποίου συμπληρώνονται τριακόσια , αγωνίστηκαν για μια παιδεία, η οποία στρέφει τον άνθρωπο προς τον Θεό, προς τον υγιή και αφανάτιστο πατριωτισμό, προς τον σεβασμό του ανθρωπίνου προσώπου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προς την αυτοθυσία και την .
Ας αξιοποιήσουμε αυτήν την πανηγυρική ημέρα τιμής και μνήμης των Τριών Ιεραρχών για να εμπλουτίσουμε την ζωή μας από τον πλούτο της ελληνορθόδοξης παράδοσής μας, από τα κείμενα των τριών αυτών μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας μας, από την τους, που καταδεικνύει την συνέχεια του Ελληνισμού, από την εντυπωσιακή παιδεία τους, από την κοινωνική ευαισθησία τους. Ας δοκιμάσουμε ευφροσύνη από την σωφροσύνη τους, ας θαυμάσουμε το οικουμενικό και πανανθρώπινο μήνυμά τους, ας προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε το ευρύ φάσμα της ελληνικής και ορθόδοξης παιδείας τους. Ας μετατρέψουμε την ημέρα αυτή σε ευκαιρία μελέτης, περισυλλογής και γόνιμου προβληματισμού και όχι απλώς σε μία ημέρα χωρίς μαθήματα στο σχολείο.
Η Εκκλησία της Ελλάδος γνωρίζει το άγχος σας και τις μέριμνές σας, αγαπητά μας παιδιά. Προσευχόμαστε για σας και ευχόμαστε καλή επιτυχία και παρά Θεού ευόδωση των προσπαθειών σας. Οι Τρεις Ιεράρχες μακάρι να γίνουν οδοδείκτες της πνευματικής πορείας του καθενός και της καθεμιάς από σας.
Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές
Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

 

Tags: , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: