Δίνουν μάχη για να αφήσουν εκτός UNESCO το Κόσσοβο

Η Σερβία συνεχίζει τις διπλωματικές προσπάθειες για να αποτραπεί η ένταξη του Κοσσόβου στον Εκπαιδευτικό Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO), όσο αβέβαιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, τονίζει η σερβική κρατική ηγεσία, με αφορμή τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης της UNESCO, η οποία άρχισε την Τρίτη στο Παρίσι.

Στην ατζέντα της 38ης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού βρίσκεται από τις 21 Οκτωβρίου θετική σύσταση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της UNESCO για ένταξη του Κοσόβου βάσει σχετικού αιτήματος που υπέβαλε η Αλβανία.

Εντός της ημέρας, στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού θα μιλήσει ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο οποίος βρίσκεται στο Παρίσι επικεφαλής αντιπροσωπείας, στην οποία μετέχουν ο υπουργός Πολιτισμού και Πληροφόρησης Ίβαν Τάσοβατς, ο υπουργός Παιδείας, Επιστημών και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Σρτζαν Βέρμπιτς και ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής της Σερβίας για τη συνεργασία με την UNESCO Γκόραν Μιλασίνοβιτς.

Ο κ. Ντάτσιτς εκτίμησε ότι η ψηφοφορία για την ένταξη του Κοσόβου στην UNESCO αναμένεται να διεξαχθεί στις 9 Νοεμβρίου και προέβλεψε ευνοϊκό για τη Σερβία αποτέλεσμα.

«Θα παλέψουμε μέχρι τέλους. Είναι η θέση της σερβικής κυβέρνησης, του πρωθυπουργού και του προέδρου. Δεν έχουμε τίποτα πιο σημαντικό από αυτό», δήλωσε ο κ. Ντάτσιτς, σημειώνοντας ότι μεταξύ των μελών του οργανισμού «πολλές χώρες είναι μικρές και μακρινές, όμως η φωνή τους μετράει».

Ο πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος κάλεσε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο να εμποδίσει την ένταξη του Κοσόβου στην UNESCO, δηλώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο διακυβεύεται η σερβική ορθόδοξη κληρονομιά στο Κόσοβο.

Σε δήλωσή του, τόνισε ότι τα ιερά της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κόσοβο είναι σε μεγάλο κίνδυνο, επειδή «οι υποστηρικτές του αποκαλούμενου κράτους του Κοσόβου θέλουν με την ένταξη στην UNESCO να κυριεύσουν τις σερβικές εκκλησίες και μονές».

karfitsa.gr-Diethni

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: