«Δημοτικό ΕΚΑΒ» στη Σίφνο, για αερομεταφορά ασθενών

«Δημοτικό ΕΚΑΒ» στη Σίφνο, για αερομεταφορά ασθενών

Τριών ετών παιδί ψηνόταν στον πυρετό. Ο γιατρός στο περιφερειακό ιατρείο της Σίφνου που το παρακολουθούσε σύστησε να μεταφερθεί επειγόντως σε νοσοκομείο. Είχε διαγνώσει αρχικά στάδια πνευμονίας. Το ΕΚΑΒ, όμως, με το οποίο επικοινώνησε, πρότεινε να διακομισθεί με πλωτό μέσο στη Σύρο. «Επτά μποφόρ, νοτιάς να λυσσομανάει. Πού θα στέλναμε το παιδί σε αυτές τις συνθήκες» λέει στην «Κ» ο δήμαρχος του νησιού κ. Ανδρέας Μπαμπούνης. «Να γιατί χρειάζεται το plan B».

Από τις 20/2 έχει τεθεί σε ισχύ του Δήμου Σίφνου με ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, βάσει της οποίας όλοι οι κάτοικοι του νησιού (2.622) είναι ασφαλισμένοι για αιφνίδια ασθένεια, ατύχημα ή αιφνίδια έξαρση χρόνιου νοσήματος και δικαιούνται αερομεταφοράς με στην Αθήνα. «Τηλεφωνήσαμε στην εταιρεία. Σε δύο ώρες το παιδί ήταν στο Παίδων». Ηταν η επίσημη πρώτη για το «δημοτικό ΕΚΑΒ», όπως ονομάζουν στη Σίφνο το νέο ιδιωτικό σύστημα αεροδιακομιδών. Οπως αναφέρουν οι κάτοικοι, μακάρι τα πράγματα να ήταν διαφορετικά, αλλά το αίσθημα ανασφάλειας ήταν πλέον ανυπόφορο. «Δυστυχώς, το περιφερειακό μας ιατρείο, όπως και τα περισσότερα στα , υπολειτουργεί, καθώς είναι υποστελεχωμένο» εξηγεί ο κ. Μπαμπούνης. «Επιπλέον, το ΕΚΑΒ αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα, με αποτέλεσμα να έχουμε χάσει συνανθρώπους μας λόγω μη έγκαιρης αεροδιακομιδής τους. Σαν να μην έφτανε αυτό, η κατάσταση με τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις είναι πια τραγική. Από το τέλος Οκτωβρίου έως το τέλος Μαρτίου η Σίφνος συνδέεται με το λιμάνι του Πειραιά με μόλις τρία δρομολόγια εβδομαδιαίως. Αν αρρωστήσεις βράδυ Πέμπτης θα πρέπει να κάνεις υπομονή έως την Κυριακή για να βρεθείς σε νοσοκομείο της Αθήνας».

Οπως αναμενόταν, υπήρξαν διάφορα γραφειοκρατικά προβλήματα στην πορεία για τη σύναψη σύμβασης με ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία. «Ωστόσο, τα ξεπεράσαμε. Κάναμε διαγωνισμό με κλειστούς φακέλους και συνάψαμε συμφωνία με τον μειοδότη. Η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των μόνιμων κατοίκων του νησιού μας είναι πάνω από όλα». Η σύμβαση έχει 19.500 για τον δήμο για ένα έτος και είναι συμπληρωματική του ΕΚΑΒ (το ιδιωτικό ελικόπτερο έρχεται όταν δεν μπορεί να ανταποκριθεί ο δημόσιος φορέας). Αν το πρόβλημα εκδηλωθεί μέρα, οι μόνιμοι κάτοικοι δικαιούνται αερομεταφοράς με ελικόπτερο στην Αθήνα, ενώ αν εκδηλωθεί νύχτα, το περιστατικό θα πρέπει πρώτα να μεταφερθεί σε Πάρο ή Σύρο και κατόπιν με υγειονομικό στην Αθήνα. Η συγκεκριμένη παροχή υγείας χορηγείται χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τους κατοίκους. Ο δρομολογεί επίσης τη μετατροπή σκάφους σε υγειονομικό πλωτό μέσο που να αναλαμβάνει τη διακομιδή ασθενών στα κοντινά νησιά.

Σε άλλα νησιά

Σε ανάλογες λύσεις έχουν καταφύγει και άλλα νησιά. Ο Δήμος Τήνου ασφάλισε τους 10.000 μόνιμους κατοίκους του σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία έναντι 40.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ σύντομα θα τεθεί σε ισχύ και η σύμβαση του Δήμου Ανδρου (8.500 κάτοικοι έναντι 40.000 ευρώ τον χρόνο) με ανάλογη εταιρεία. Να πάρουν την στα χέρια τους σκέφτονται και άλλα νησιά, όπως η Κίμωλος, η Σέριφος, η Κάσος, η Πάτμος, η Κάρπαθος. Στο πλαίσιο του «Καλλικράτη» από 1/1/13 όλοι οι δήμοι μπορούν να λειτουργούν ως επιχειρηματικές μορφές συνάπτοντας συμβάσεις με ιδιώτες.

 

Της Λινας Γιανναρου

Tags: , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: